USA: Venter at USA kutter renten til 0,5 prosent

Aksjemarkedet i USA steg nær 3 prosent på håp om at renten kuttes til 0,5 prosent.

NY REKORD: New York-børsen setter ny rekord etter gode makrotall.
Publisert:

Etter to dager med kraftig fall på børsene i USA ble det oppgang fredag. De ledende indeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq steg alle kraftig.

Dow Jones-indeksen endte opp 2,9 prosent, S&P 500-indeksen steg det samme og Nasdaq steg med 2,4 prosent.

Følg det amerikanske aksjemarkedet med E24 Børs.

Obama skremte

Oppturen ble først noe begrenset da Barack Obama holdt sin første tale som nyvalgt president og sa at det problemene i økonomien ikke lar seg løse raskt.

Obama uttrykte at å få på plass en ny redningspakke for økonomien vil være det første han tar tak i når han formelt overtar presidentjobben i slutten av januar.

Aksjemarkedet hentet seg imidlertid raskt inn og steg pent mot slutten av dagen.

Det er håpet om at Federal Reserve halverer renten til 0,5 prosent som trekkes fra som hovedårsaken til at aksjemarkedet stiger. Fredag kom det en arbeidsmarkedsrapport som understreker den alvorlige situasjonen for USA.

Sysselsettingen utenfor landbruket har falt med nær 1,2 millioner i løpet av 2008, og i oktober alene sank sysselsettingen med 240.000.

Det kombinert med nyheter fra General Motors om at selskapet kan gå tom for penger innen nyttår og også elendige resultater fra konkurrenten Ford, gjør at investorene føler seg sikre på at sentralbanken og myndighetene kommer til å gjøre drastiske tiltak for å få fart på økonomien igjen.

- Vi har kommet til det punktet hvor selv dårlige nyheter blir betraktet som gode nyheter. Investorne skjønner at dette ikke kan vare evig, sier aksjestrateg Robert Morgan i Clermont Wealth Strategies til Bloomberg.

Opp i olje

Blant aksjene som utmerket seg er General Motors som falt over 10 prosent, mens Ford på sin side steg med 1 prosent. Oppgangen for Ford kan ha sammenheng med at markedet forventer at myndighetene vil redde de amerikanske bilgigantene.

Oljeselskapet ExxonMobil steg med nær 6 prosent. ConocoPhillips og Chevron stiger nær 5 prosent.

Aluminiumsprodusenten Alcoa la på seg 9 prosent. Yahoo dundret i bakken med 14 prosent etter at Microsoft uttalte at det ikke vurderer å kjøpe Yahoo.

Lav prising

Dagens arbeidsmarkedsrapport gjorde også at resesjonen rent offisielt rykker nærmere. Leder for National Bureau of Economic Research, Robert Hall, uttalte at det er ingen tvil om at resesjonen er på vei.

I USA er det National Bureau of Economic Research som i etterkant avgjør at man har hatt en resesjon, men den vanlig definisjonen er likevel at en resesjon skjer når økonomien opplever negative vekst to kvartaler på rad.

- En vesentlig del av den økonomiske nedgangen er allerede priset inn i aksjemarkedet, og relativt sett er ikke markedet dyrt, sier administrerende direktør Michael James i Wedbush Morgan Securities til Bloomberg.

Ifølge Bloomberg prises nå S&P 500-indeksen på P/E (aksjekurs delt på inntjening per aksje) på 11,73. Det siste tiåret har S&P 500-indeksen i snitt blitt priset til en P/E på 15,2.

Det er ventet at inntjeningen for selskapene i S&P 500-indeksen vil falle med 7,7 prosent neste år, skriver Bloomberg. Hvis det inntreffer vil P/E-tallet stige selv om aksjekursene ligger i ro.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om