Valutastrateg tror utbyttesesongen kan presse kronekursen

Når utbyttemilliardene triller inn, vil trolig utlendinger veksle om til andre valutaer. Det kan legge press på kronekursen, mener valutastrateg.

SER KRONEPRESS: Utlendinger som veksler om utbyttemilliarder kan få betydning for valutakursen, ifølge eksperter.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Med våren kommer også sesongen for utbyttebetalinger til eierne i de børsnoterte selskapene.

I løpet av april og mai skal mer enn 40 milliarder kroner pløyes tilbake til aksjonærenes lommer fra de største selskapene på Oslo Børs, anslår Nordea-strateg Joachim Bernhardsen.

Det aller meste forblir i norske kroner, men pengestrømmen til utenlandske investorer er likevel såpass stor at den kan skape motvind for kronekursen, ifølge valutastrategen.

Grunnen er at utenlandske investorer som eier norske aksjer stort sett får utbyttet i norske kroner. Da kan de velge om de vil selge kronene for å flytte midlene inn i andre valutaer eller andre investeringer.

Les også: Ekspertene ser euro på nitallet i 2018

Ifølge Bernhardsens beregning er det potensielt 5,4 milliarder kroner som skal veksles om.

– Gitt at de skal ta det ut av landet og inn i noe annet, vil det jo innebære et kronesalg. Isolert sett kan man få et salgspress på kronen, som følge av den flyten. Det har potensial til å drive kronen svakere, sier han til E24.

Rente- og valutastrateg Joakim Bernhardsen i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Så langt i år har den norske valutaen styrket seg mot både euro, dollar og pund, til glede for reiselystne nordmenn. Spesielt har handleturen over til Sverige blitt billigere, med en svenskekrone som har svekket seg med over syv prosent mot den norske.

Ingen kronedramatikk

Det er imidlertid flere faktorer som taler for at et kronesalg fra utenlandske aksjeeiere ikke vil gi noen store eller langvarige effekter på kronekursen:

  • Pengestrømmene i valutamarkedet er store, slik at dette kronesalget ikke utgjør så mye av totalen.
  • Det er også usikkert hvor mye av utbyttebetalingene til utlendingene som faktisk går ut av landet. De kan velge å reinvestere midlene i Norge.

– Det er vanskelig å luke ut effekten, sier Nordea-strategen.

Les også: Snart blir 20 millioner sedler ugyldige

– Men uansett er det ikke helt ubetydelige summer det er snakk om, sier han.

Bernhardsen viser til at det i utgangspunktet er rundt 10 av 40 milliarder utbyttekroner som kommer utlendingene i hende.

Les også

Nordea Markets kåret til beste spåmenn i 2017

Men fordi Statoils utbytte er i dollar, og staten som største eier skal veksle sin andel om til kroner, blir det potensielle nettosalget av kroner redusert til 5,4 milliarder kroner.

– Mer volatilt

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken er enig i at utlendinger som kvitter seg med utbyttekroner kan skape bølger i kronemarkedet, men kun på kort sikt.

– I praksis betyr det at på enkelte dager kan det være mer volatilt, men hvis vi ser over en litt lengre periode så bør det ikke ha vesentlig betydning for nivået på kronekursen, sier han.

Det er også vanskelig å si når effekten kommer, eller hvor stor den vil bli, ifølge Knudsen.

Han ser også en ren forventningseffekt på kronen, altså at valutaen kan flyttes når markedet spekulerer i at det er kronesalg på vei.

– Når markedet spekulerer i at kroneselgere er i overtall vil det begrense hvor sterkt kronen går. I en periode kan det dempe appresieringspresset (sterkere krone) opp mot den perioden hvor det antatt å komme mye kronesalg, sier Handelsbanken-strategen.

Les også

Snart blir 20 millioner sedler ugyldige

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Kronekurs

Flere artikler

  1. Utbyttebetalinger kan gi kronesvingninger i mai

  2. Tror kronen vil være svak tross rentehopp

  3. Valutastrateg tror kronen kan nå 10-tallet mot euro

  4. Nå kjøper utenlandske investorer kroner igjen

  5. Norges Bank overrasket med økte kronekjøp