Børsdagen

Oslo Børs endte uken i minus etter kraftig fall fredag

Det ble en svak slutt på uken for Oslo Børs etter kraftig oljeprisfall.

 • Ine Brunborg
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Fredag startet forsiktig ned, men utover dagen tiltok nedgangen gradvis.

Ved børsdagens slutt endte Hovedindeksen ned 3,64 prosent til 666,86 poeng.

Dermed er endte uken med en nedgang på 0,29 prosent.

Oljeprisen er samtidig på vei tydelig nedover. Ved børsdagens slutt handles ett fat med Nordsjøolje (Brent) for 25,14 dollar i spotmarkedet, ned 5,60 prosent for dagen.

Det bidrar til å tynge Equinor-aksjen, som falt 6,55 prosent som Børsens mest omsatte. Equinor var også den aksjen som bidro mest til nedgangen på Hovedindeksen denne dagen.

Samtidig endte DNB ned 3,86 prosent, foran Nel som falt 1,80 prosent.

Kraftig laksefall

Sjømatindeksen på Oslo Børs falt mer enn 5,7 prosent fredag. Det skjedde samtidig som laksekjempen Mowi endte ned 6,02 prosent.

Bakkafrost faller 8,20 prosent etter at selskapet torsdag kveld meldte at styret trekker tilbake forslaget til utbytte. Styret vil komme med et nytt forslag i forbindelse med at selskapet legger frem halvårsresultatet i august.

Selskapet understreket at det har sterk balanse og god tilgang til kapital. Pareto Securities gjentar hold-anbefaling med kursmål 600 kroner per aksje, mens Kepler Cheuvreux gjentar kjøp med kursmål 650 kroner per aksje, skriver Infront TDN Direkt.

Også alle andre oppdrettsselskaper har en negativ utvikling på Børsen fredag formiddag. Austevoll Seafood falt 7,28 prosent og Salmar endte ned 6,61 prosent. Samtidig falt både Norway Royal Salmon, Lerøy Seafood og Grieg Seafood rundt tre prosent.

Oppsigelser og permitteringer

EMGS-aksjen markerte seg med dagens største fall på 22,47 prosent. Seismikkselskapet er rammet av oljeprisfall og virususikkerhet, og varslet før børsåpning at de er nødt til å si opp nesten alle ansatte.

Samme morgen varslet Kongsberg Gruppen at de er rammet av en «ekstraordinær situasjon» for både produksjon og virksomhet, men øyner et lystpunkt i Asia. Konsernet melder at de totalt har permittert 400 ansatte i Norge. Aksjen endte opp 3,25 prosent.

Ellers har Europris varslet at virusutbruddet har forsinket letingen etter en ny administrerende direktør, som skal erstatte Pål Wibe etter overgangen til XXL. Finansdirektør Espen Eldal tar over som fungerende direktør, og Europris-aksjen steg 1,02 prosent.

Les også

Kongsberg Gruppen med corona-varsel: Produksjonsutfordringer og 400 permitterte

Børsras i Europa

Børsene på kontinentet faller også på formiddagen, med den brede Stoxx Europe 600-indeksen ned 4,21 prosent ved 16-tiden.

Samtidig er stemningen langt mer dramatisk i London der børsen faller mer enn seks prosent. Boligbyggerselsakper som Berkeley Group og Barratt Development faller tungt etter at myndighetene tilnærmet har frosset boligmarkedet. Det er bedt om at visninger ikke holdes, og at ingen kjøpere flytter inn i sine nye boliger nå, ifølge The Guardian.

Utviklingen i Europa preges også av at EU-lederne torsdag ikke klarte å komme til enighet om hvordan man skal håndtere de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet. Lovgiverne har gitt dem selv to uker til å forhandle frem detaljene, ifølge CNBC.

Slik går det på de europeiske børsene ved 16-tiden:

 • Dax i Frankfurt faller 4,11 prosent
 • FTSE100 i London raser 6,07 prosent
 • CAC40 i Paris faller 5,30 prosent
 • IBEX35 i Madrid er ned 5,08 prosent
 • FTSEMIB i Milano er ned 3,51 prosent

Også på de nordiske børsene er det negativ stemning:

 • Stockholmsbørsen faller 4,02 prosent
 • Helsinki-børsen er ned 3,99 prosent
 • København-børsen snubler 1,23 prosent
Les også

G20-landene spytter inn over 50.000 mrd. i verdensøkonomien

På Wall Street er det også kraftig nedgang fredag ettermiddag. Det skjer etter at USA har overtatt som det landet i verden med flest tilfeller av coronaviruset.

I skrivende stund er S&P 500-indeksen ned nær tre prosent. Også Dow Jones og Nasdaq faller tungt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Oljeprisfall bidro til ny blytung dag på Oslo Børs

 2. Oslo Børs falt med resten av verden

 3. Oslo Børs falt markant - Hydro ned over 6 prosent

 4. Aker BP falt på vinglete Oslo Børs

 5. Kraftig oppgang på Oslo Børs etter ny krisepakke