Tungt fall på Oslo Børs – store utslag etter svake resultater

Hydro, Aker Solutions og XXL falt henholdsvis 12, 25 og 18 prosent etter å ha lagt frem skuffende resultater.

NEDGANG: Hovedindeksen endte ned 1,65 prosent på dag der Børsen ble tynget av olje og svake resultater.

Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Publisert:,

Børsen falt på ukens siste dag, trukket ned av olje, svake resultater og internasjonal børsnedgang. Hovedindeksen var ved stenging ned 1,65 prosent til 920,82 poeng.

Aksjen som bidro mest til fallet på Oslo Børs var tungvekteren Equinor, som falt 3,63 prosent til 160,4 kroner.

Meglerhuset Carnegie har nedgradert sin anbefaling på Equinor-aksjen til salg fra hold og jekket ned kursmålet til 160 kroner fra tidligere 185 kroner etter gårsdagens kvartalsrapport. Rapporten viste svakere kontantstrøm enn ventet og kortsiktig guiding for produksjon og driftsinvesteringer var skuffende, mener meglerhuset.

Oljeprisen er for dagen ned 0,74 prosent til 54,70 dollar fatet.

Samtidig har svake kvartalsrapporter gitt store utslag for enkeltaksjer, særlig Hydro, Aker Solutions og XXL.

Wall Street faller svakt fredag ettermiddag, i likhet med europeiske børser. Asia-børsene var i minus tidligere samme dag.

Hydro falt 12 prosent

Aluminiumskjempen Hydro falt 12,06 prosent etter at selskapet leverte sitt femte tap på bunnlinjen på rad i fjerde kvartal. Det justerte driftsresultat steg med fem prosent i fjerde kvartal fra året før til 560 millioner kroner, noe som er svakere enn ventet.

Det var ventet en fremgang for Hydro, siden resultatet i fjerde kvartal 2018 var kraftig dempet av en produksjonsbegrensning på 50 prosent på verdens største aluminaraffineri, samt av høyere råvarepriser, Alunorte i Brasil. Disse begrensningene er nå fjernet, og Hydro har trappet opp produksjonen ved Alunorte

Virksomhetsområdene Bauksitt & Alumina og Primærmetall presterte svakere enn markedet ventet og Hydros konsernsjef mener det er markedene som trekker ned utviklingen i hovedområdene.

Når det gjelder utsiktene for 2020 er konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Hydro tydelig på at etterspørselen etter aluminium og prisutviklingen er sterkt avhengig av den generelle økonomiske utviklingen.

– Med den usikkerheten som har spredd seg så er det et spørsmål om når etterspørsel etter aluminium vil komme tilbake igjen. Det er da vi vil se en bedre utvikling på prissiden, sier hun.

Rekordsvak dag for Aker Solutions

Oljeservicekonsernet Aker Solutions fikk en rekordsvak dag på Oslo Børs. Aksjen fikk sitt største enkeltutslag noensinne og har aldri vært lavere, ifølge tall fra Infront. Kursen falt 25,19 prosent til 14,11 kroner.

Analytiker Jørgen Lande i Danske Bank Markets synes kursreaksjonen i Aker Solutions er berettiget. Han mener ledelsen i selskapet har underkommunisert prising og marginer samtidig som de ikke har levert som ventet på ordreinngang.

– Ledelsen har gjennom 2019 guidet at gulvet på marginfallet har blitt nådd (..) De trekker nå frem de samme argumentene som de har brukt hele tiden, nemlig at det er omsetningsmiksen og påvirkning fra ny ordrereserve med lavere prising som påvirker. Ledelsen har egentlig visst at det er et større press på margin, og at egentlig reell underliggende driftsmargin er lavere enn det de har hatt, så har de guidet feil, sier analytikeren til TDN Direkt.

Kvartalsrapporten viser at Aker Solutions endte med et resultat før skatt som falt til minus 176 millioner kroner fra pluss 227 millioner i fjerde kvartal året før.

XXL med varelager-smell

XXL-aksjen stupte 17,9 prosent, etter at kvartalsrapporten viste et driftsresultat på minus 246 millioner kroner, ned fra 115 millioner året før.

Resultatet påvirkes kraftig av en ekstraordinær nedskriving av varelageret på 385 millioner kroner, som gjør at varelageret nå er verdt 2,8 milliarder, ned fra 3,2 milliarder ved utgangen av 2018.

Sportsutstyrskjeden skriver i rapporten at man kan risikere å være i brudd med lånebetingelsene mot slutten av første kvartal 2020, gitt de tøffe forholdene selskapet operer under.

«Svakt fjerdekvartal, forferdelige salgstall for januar, svake utsikter for første halvår 2020, risiko for egenkapitalemisjon - salg», er overskriften til Danske Bank-analytiker Martin Stenshalls analyseoppdatering.

Analytikeren tror XXLs førstekvartal blir svært svakt, samt at andrekvartal også blir på den svake siden.

«Retningen på estimater er nedover - vi fastholder salg», skriver analytikeren.

Tror XXL må hente mer penger

Stenshall peker videre på at XXL vil starte et massivt salg i alle markeder, noe han mener vil støtte veksten, men trolig påvirke bruttomarginen negativt. I tillegg bør salget bedre selskapets likviditet og finansielle posisjon.

«Vi forventer at førstekvartal 2020 vil være svært svakt gitt inntektsfallet på 22 prosent i januar. Vi er også bekymret for den sterke dollaren, som sannsynligvis vil presse prisene på vårprodukter som sykler opp, noe som fører til redusert etterspørsel fra kundene - og følgelig en risiko for et svakt andrekvartals resultat også», skriver analytikeren.

Gitt disse utsiktene ser Danske Bank en høy sannsynlighet for en egenkapitalemisjon for å styrke balansen og redusere gearingsnivået.

«Vi forventer en emisjon i området 300-400 millioner kroner», skriver Danske Bank-analytikeren.

Samtidig leverte gjødselselskapet Yara bedre enn ventet, og selskapet øker overskuddet i fjerde kvartal. Aksjen var opp 5,29 prosent.

For øvrig var merkevarekjempen Orkla ned 2,86 prosent, tankrederiet Frontline ned 6,26 prosent og lakseaksjen Mowi ned 1,8 prosent.

Resultatrushet

Les også

XXL med svake resultater – gjør nedskrivninger på 385 millioner

Les også

Svakere enn ventet fra Hydro

Les også

Underskudd for Aker Solutions i fjerde kvartal

Les også

Resultathopp for Yara – tjener mer enn ventet

Her kan du lese mer om