Ultimovacs-sjefen om avgjørende millioner: – Vi traff bra

Kreftvaksineselskapet Ultimovacs hentet inn 370 millioner kroner rett før Trump satte en ny støkk i finansmarkedet. 

PÅ BØRS: Professor Gustav Gaudernack (t.v.), som står bak vaksinen, og Ultimovacs-sjef Øyvind Kongstun Arnesen (t.h.). Ultimovacs har blant annet Bjørn Rune Gjelsten, Stein Erik Hagen og Sundt-søsknene Helene og Christian på eiersiden, som alle bidro i kapitalinnhentingen.

Foto: E24
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Mandag morgen ringte en storfornøyd Ultimovacs-sjef Øyvind Kongstun Arnesen i den tradisjonelle børsbjellen på Oslo Børs.

Børsnoteringen ble gjort for å hente penger til i hovedsak en klinisk studie som skal dokumentere at kreftvaksinen selskapet har jobbet med i syv år fungerer på pasienter.

Fasiten ble at Ultimovacs hentet inn 370 millioner friske kroner.

– Det var helt avgjørende for oss at vi klarte det, så det er godt å nå ha finansene på plass, sier Arnesen til E24.

– Sier vi traff bra

Bioteknologiselskapet, som har Stein Erik Hagen og Rune Gjelsten som storeiere, har lenge arbeidet med å hente penger.

Kapitalmarkedet tørket inn mot slutten av fjoråret etter stor markedsuro, og flere selskaper slet med både å hente inn penger og komme seg på børs.

Så langt i år har det derimot sett bedre ut, og onsdag sist uke var selskapets kapitalinnhenting gjennomført.

Det skjedde like før uroen i både aksjemarkedet, rentemarkedet og oljemarkedet på nytt slo til for fullt, etter at USA-president Donald Trump eskalerte handelskrigen på slutten av uken.

Flere eksperter spår nå mer markedsuro fremover.

– Vi har jo måttet forholde oss til det finansmarkedet som har vært. Våre rådgivere sier vi traff bra, og vi ser jo at resultatet ble bra, sier Ultimovacs-sjefen.

Trenger ikke mer penger

Studien av kreftvaksinen, kalt UV1, skal nå gjennomføres med 154 pasienter som har føflekkreft med spredning.

Vaksinen fungerer slik at den styrker immunforsvarets evne til å angripe kreftcellene, og kan ifølge selskapet ha effekt på de aller fleste former for kreft.

Les også

Norsk selskap kan være tre år unna kreftvaksine

Resultatet er ventet å være klart i siste halvdel av 2022.

– Vi trenger ikke mer penger frem til det. Det som kan komme er eventuelt samarbeidsprosjekter med akademiske miljøer eller store farmasøytiske selskaper der vi må gi et økonomisk bidrag, og da kan det hende vi må hente noen mindre beløp, forklarer Arnesen.

For mange bioteknologiselskaper handler en godkjennelse fra slike studier om alt eller ingenting for videre overlevelse.

– Det er litt annerledes for vår vaksine, som er en generell vaksine som kan brukes på de fleste krefttyper. Du kan si vi har flere kort å spille på fordi vi kan teste den i flere kreftformer i parallell, som gir oss et tryggere fundament enn hvis du bare har et skudd på mål og en krefttype du kan prøve den på, sier Arnesen.

Les også: (+) Er virkelig Gjelsten og Hagens kreftdrøm noe å satse på?

«Uforutsigbart»

Det var svak interesse for selskapet på Børsen kort tid etter noteringen, med en omsetning på rundt fire millioner kroner. Aksjen lå ganske flatt på rundt 31,15 kroner, så vidt under emisjonskursen.

Arnesen forstår at den vanlige investoren kan være skeptisk til å satse på selskapet.

Les på E24+

Lær deg å snakke flytende Targovax på 1-2-3

– Utvikling av medikamenter er faglig komplisert. Forskjellen på bioteknologi og annen teknologi er at biologiske systemer som en menneskekropp er uforutsigbare. Det er ikke mulig å regne seg frem til hvordan et medikament virker, og det ligger det en usikkerhet i, sier han.

Ultimovacs-sjefen vil ikke spekulere i hva slags inntjening en eventuell kommersialisering av en godkjent vaksine vil bety for selskapet.

– Det er vanskelig å forutse når det er tre år inn i fremtiden. Men vi vet det vil være behov for vår vaksine og at pasienter kommer til å nyte godt av den hvis vi klarer å dokumentere at den virker som vi tror og håper at den gjør, sier Arnesen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsnotering

Flere artikler

  1. Ultimovacs-aksjen stuper etter resultat fra studie

  2. Ny milepæl for norsk krefthåp

  3. Gjelsten og Hagen spytter inn penger i Ultimovacs-emisjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk selskap kan være tre år unna kreftvaksine

  6. Betalt innhold

    Hagen og Gjelstens kreftvaksineselskap rigger seg for utenlandske friere