NORGES BANK ENDRER RENTEPROGNOSEN: - Norges Bank øker faren for bobler

Fokus Banks sjeføkonom tror Norges Bank må oppjustere renteprognosen allerede tidlig neste år.

Næss, Øyvind Nordahl
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:,

Norges Bank nedjusterte onsdag styringsrenteprognosen for det kommende året. Sentralbanken ser nå for seg å heve renten to ganger før utløpet av 2011, mot tre ganger i forrige pengepolitiske rapport fra juni (2/2010).

Fokus Banks sjeføkonom Frank Jullum mener lavere renter neste år kan slå negativt ut for norsk økonomi.

- Norges Bank skyver den første rentehevingen helt ut til mai-juni neste år. Det øker risikoen for at husholdningene får større tillit til egen økonomi, at forbruket øker og at veksten i norsk økonomi blir så sterk at presset på arbeidsmarkedet blir større enn det vi har kapasitet til å ta unna, sier Jullum til E24 onsdag.

- Også høyere anslag for vekst både i norsk økonomi og internasjonalt taler for det.

Han har lenge ment at Norges Bank holder styringsrenten for lav.

LES OGSÅ: Forlenger rentefesten

- Lønnsvekst over boligrente

Jullum peker på at rentene i lengre tid vil forbli lavere enn lønnsveksten. Det gjør bobledannelser i boligmarkedet mer sannsynlig.

- Gjennomsnittlig styringsrentenivå vil for eksempel være 3,25 prosent i 2012. Det betyr at vi får i hvert fall to år der folks boliglånsrenter vil være lavere enn lønnsveksten, sier Jullum.

Med den nye rentebanen legges det opp til at nordmenn vil få et rentenivå under 3 prosent i tre og et halvt år - fra desember 2008 til sommeren 2012.

- Foreløpig har vi ikke sett at nordmenns forbruk tar av, men det spørs hvor lenge det vedvarer, sier Jullum.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte mot faren for ubalanser i økonomien under dagens pressekonferanse hos Norges Bank i Oslo.

- Det er så langt ikke klare tegn til at det lave rentenivået har utløst tiltakende gjeldsvekst i husholdningene, men gjeldsnivået er i utgangspunktet høyt. Hensynet til å gardere mot finansielle ubalanser som kan utløse brå og store fall i produksjonen og i inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten ikke holdes lav for lenge, sier Gjedrem.

LES OGSÅ: Johnsen: - Legg ikke dagens rente til grunn

Tror på tre hevinger i 2011

Også DnB Nor Markets-valutaanalytiker Camilla Viland mener den nye renteprognosen gjør at man må være obs på mulige aktivabobler.

- Foreløpig har vi ikke sett noen særlig oppgang i kredittveksten i Norge, eller at forbruket tar av. Men det er en fare for at en lang periode med lave renter kan føre til bobler, sier Viland til E24.

Jullum tror Svein Gjedrems etterfølger Øystein Olsen kan måtte komme til å oppjustere rentebanen igjen allerede tidlig neste år.

- Dersom bildet endrer seg slik vi tror, kommer Norges Bank til å oppjustere renteprognosen når de legger frem neste års første pengepolitiske rapport i mars, sier Jullum, som regner med at det må til tre rentehevinger i 2011.

LES OGSÅ: Lar renten stå på 2 prosent

Les flere økonominyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Holder renten uendret

  2. Snakker frem rentehopp

  3. Forlenger rentefesten

  4. Annonsørinnhold

  5. - Rentehoppet rykker nærmere

  6. Derfor bør Norges Bank sette renten opp