Ingen CO2-fangst på Mongstad

Miljøverndepartementet foreslår at første steg av CO2-fangst på Mongstad skal utsettes på ubestemt tid.

Publisert: Publisert:

Miljøverndepartementet foreslår at første steg av CO2-fangst på Mongstad skal utsettes på ubestemt tid. I tillegg fjernes kravet om at fanget CO2 må lagres.

Statssekretær Heidi Sørensen (SV) sier at dette er en oppfølging av et stortingsvedtak, og at utslippstillatelsen til Statoil nå er brakt i tråd med det som ble meddelt Stortinget allerede i revidert nasjonalbudsjett i 2008.

Hun slår fast at departementet ikke har gjort noen nye vedtak som ikke har vært kjent fra tidligere i denne saken.

Statoil og regjeringen inngikk i 2006 en avtale om rensing av utslipp fra gasskraftverket på Mongstad. Avtalen inneholdt krav om rensing av 100.000 tonn CO2 i året ved oppstart av gasskraftverket.

Skuffede miljøvernere

Lederen i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, innrømmer at departementet ikke gjør noe annet enn å følge opp stortingsvedtak, men sier til NTB at han hadde håpet at regjeringen ville ha stått fast på avtalen.

Han mener at det som skjer er et knefall for Statoil.

– Om det viser seg vanskelig for Statoil å gjennomføre rensingen, må utslippstillatelsen trekkes tilbake. Det er uakseptabelt at staten nå legger til rette for mer forurensning, sier han.

– Vi forventer at dette forslaget trekkes tilbake. Renseplanene på Mongstad må ikke utsettes, sier lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Frp fornøyd

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, ønsker SV velkommen til den virkelige verden.

– I slike saker som dette, er det alltid tolkningsrom, og jeg er glad dagens SV lever i den virkelige verden. Det "gamle" SV ville ha trukket tilbake utslippstillatelsen fordi kravet var rensing fra oppstart, sier han til NTB.

Solvik-Olsen konstaterer med lettelse at SV er blitt det han kaller en underavdeling av Ap når det gjelder miljø- og energipolitikk.

– Regjeringen og SV fører i realiteten den politikken Frp har ført hele tiden. Vi er blitt beskyldt for ikke å være offensive nok, men nå viser det seg at virkeligheten er mer i tråd mer Frps analyse enn analysen til SV, sier Solvik-Olsen.

Flere E24-nyheter

Publisert: