Britene etterforsker anklager om bestikkelser i Glencore

Aksjen falt tungt etter at selskapet meldte om etterforskningen.

Arnd Wiegmann / X90184
Publisert:,

Den sveitsiske råvarekjempen Glencore faller tungt på London-børsen etter at selskapet meldte at det etterforskes for påståtte bestikkelser. Aksjen endte ned ni prosent på London-børsen.

– Glencore har i dag blitt gjort oppmerksom på at Serious Fraud Office (SFO) har åpnet etterforskning av anklager om bestikkelser i virksomheten til Glencore-gruppen, skriver selskapet.

Selskapet skriver at det vil samarbeide med påtalemyndigheten i forbindelse med etterforskningen.

SFO, som er britiske Økokrim, bekrefter i en melding at de etterforsker anklager om bestikkelser i virksomheten til Glencore-gruppens selskaper, ledelse, ansatte, agenter og tilknyttede personer.

Oljefondet eide to prosent

Glencore er en av verdens største produsenter av kull, kobber og sink.

Oljefondet eide ved slutten av fjoråret aksjer for 9,1 milliarder kroner i Glencore, tilsvarende 2,03 prosent av selskapet, ifølge fondets egne nettsider.

Presseansvarlig Marthe Skaar i Oljefondet svarer ikke på spørsmål om fondet fortsatt sitter som eier i selskapet og påpeker at Oljefondet oppdaterer sine beholdningslister på årlig basis.

– Vi forventer at alle selskaper som vi er investert i følger lover og regler. Vi har også tydelige forventninger knyttet til arbeid for å forhindre korrupsjon og følger med på viktige hendelser knyttet til selskaper som vi er investert i, sier Skaar til E24.

Glencore har ifølge TDN tidligere blitt undersøkt av det amerikanske justisdepartementet for mulig korrupsjon og hvitvasking av penger i Venezuela, Nigeria og Den demokratiske republikken Kongo.

– Vi deler relevant informasjon med Etikkrådet som har ansvar for å vurdere om det er uakseptabel risiko for at selskaper medvirker til grov korrupsjon, sier Skaar.

Les meldingen fra selskapet herOljefondets beholdninger i selskapet per 31.12.2018

Her kan du lese mer om