Turbulensen i Norwegian

Folketrygdfondet ute av aksjonærlistene i Norwegian

En etter en har de største eierne forsvunnet ut av Norwegian, men Folketrygdfondet har beholdt sine aksjer. Nå kan fondet som har vært på eiersiden siden 2012 ha dumpet alle sine aksjer.

FINANSIELL KRISELØSNING: Norwegian har fått på plass brikkene for å få tilgang til statens lånegarantier. Her arkivbilde av Norwegian-fly parkert under corona-krisen

Carina Johansen, NTB Scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Fondet har vært oppført som den største enkelteieren i Norwegian, men har i løpet av to uker kvittet seg med minst 13,2 millioner aksjer og er ikke lenger blant de 50 største eierne, viser aksjonærlistene.

Registeret har et tidsetterslep som gjør at endringer etter onsdag i forrige uke ikke er registrert enda. Listene tar heller ikke høyde for aksjer som er lånt ut, for eksempel til shortsalg.

Ifølge Finanstilsynet er 3,8 millioner av Norwegian-aksjene shortet, altså lånt for å spekulere i kursfall. Dette registeret viser kun posisjoner over 0,5 prosent av et selskaps aksjer, som betyr at det kan være posisjoner som ikke vises i registeret.

Fondet sendt allerede tidlig i mai ut en flaggemelding om at eierandelen vil falle, da i forbindelse med at gjeld skal omgjøres til aksjer i Norwegian.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik fungerer Norwegian-emisjonen

Selv er fondet ordknappe om sine disposisjoner i aksjemarkedet.

– Vi kan dessverre ikke kommentere eventuelle bevegelser i porteføljen, skriver kommunikasjonssjef Marika Burvald i en melding.

Folketrygdfondet vil heller ikke kommentere om det har kjøpt aksjer i forbindelse med at Norwegian har hentet inn 400 millioner i frisk kapital, et av de viktige elementene i selskapets redningsplan.

Les også

Enorm interesse for Norwegian-emisjonen: De gamle aksjonærene tilbys 55 prosent

Kjøpte de første aksjene i 2012

Folketrygdfondet, som er blant de største investorene på Oslo Børs, kjøpte de første Norwegian-aksjene i 2012, ifølge fondets porteføljeoversikter.

Fondet økte deretter eierandelen i 2013, og den har i årene etter ligget mellom seks og 11,3 prosent. På topp i 2016 hadde fondet aksjer for 1,16 milliarder.

Andre store fond har allerede solgt seg ut av Norwegian i takt med at aksjen har falt stadig lavere.

En del av de nye aksjene i emisjonen har imidlertid blitt tilbudt til såkalte institusjonelle investorer, typisk pensjonsfond og andre store investorer, og Norwegian har meldt om interesse fra denne gruppen.

Les også

Siste brikke falt på plass i Norwegians «kreditorfrieri»

Leasingselskaper blir største eiere

De nye største eierne i Norwegian etter at redningsplanen er gjennomført vil uansett være leasingselskaper, som har gått med at deres utestående blir til aksjer i flyselskapet.

Milliarder av nye aksjer skal nemlig trykkes opp til kreditorer, slik at Norwegian får styrket finansene og oppfyller kravet til statens redningspakke.

Leasingselskapene står for det største beløpet, og vil sitte igjen med over 50 prosent av selskapet etter at gjeld har blitt til aksjer. Eksperter tror imidlertid ikke de ufrivillige storaksjonærene vil bli sittende veldig lenge i aksjen.

Les også

«Klar risiko» for at Norwegians nye storeiere selger seg ut

Mener risikoen er for stor

– Sånn som aksjen prises nå kan du ikke ha mer horisont enn å være en daytrader. Det er ikke naturlig for institusjonelle investorer å eie aksjen rett og slett, mener porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

– Det er ikke helt perfekt prising av aksjen, som gjør at de som regner de vil vel lande på å ikke eie den aksjen. Mens en daytrader er bare opptatt av om kursen går opp eller ned den neste halvtimen, sier han.

Fondet Eriksrød forvalter har vurdert aksjen, men landet på at de ikke vil kjøpe den.

– Det er kombinasjonen av en veldig risikabel virksomhet med en veldig risikabel balanse. Har du en risikabel virksomhet bør du egentlig ha en bunnsolid balanse, eller motsatt.

– Du kan ha en av delene, men ikke begge delene, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Turbulensen i Norwegian
 2. Norwegian
 3. Aksjer
 4. Folketrygdfondet
 5. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Overveldende ja til redningsplanen i Norwegian: – Den eneste fornuftige beslutningen

 2. Kjos, Fredly og Sissener kvitter seg med Norwegian-aksjer

 3. Sissener-fond og investor Arne Fredly inn i Norwegian-aksjen

 4. Annonsørinnhold

 5. På disse datoene kan Norwegians skjebne bli avgjort

 6. Betalt innhold

  Dette kan bli Norwegians nye storeiere