Sa opp da fondet passerte 10.000 milliarder: – En symbolsk dag

Oljefondets direktør Yngve Slyngstad mente det var viktig å finne et egnet tidspunkt for å tre tilbake. Han valgte å levere sin oppsigelse den dagen fondet passerte 10.000 milliarder.

GÅR AV: Oljefondets leder Yngve Slyngstad vil gå av. Han valgte en symbolsk dag til å levere sin avskjedssøknad – dagen da fondets verdi passerte 10.000 milliarder kroner.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljefondet var verdt 2.019 milliarder kroner da han tok over ledelsen i januar 2008. Da fondet fredag nådde 10.000 milliarder kroner tenkte Yngve Slyngstad at det var på tide å takke for seg.

Ifølge fondets nettsider skjedde dette fredag klokken 10.56.

Slyngstad, som blir 57 år den 3. november, får med seg ros fra økonomer, samt fra sentralbanksjefen og finansministeren.

– Det er viktig for meg å finne et tidspunkt som er egnet på alle mulige måter, og det å velge en symbolsk dag som det 10.000 milliarder jo var, og 50 år siden Norges første oljefunn, det er en like god dag som alle andre dager, sier Slyngstad til E24.

– Det er også en god dag for fondet, det er en merkedag, det er en milepæl, det er historisk, så det var sånn sett en lett beslutning, sier Oljefondets leder.

Les også

Oljefondssjefen takker av: – Har gjort en fabelaktig jobb

Kunngjøringen kom overraskende på mange, og midt en pressekonferanse om fondets resultat for tredje kvartal. Sentralbanksjef Øystein Olsen kom inn i rommet halvveis i pressekonferansen.

Da meddelte Slyngstad at han hadde levert oppsigelsen sin på fredag, etter at telleverket på fondets nettsider hadde passert 10.000 milliarder for første gang.

– Fredag var for meg den beste dagen på jobben i de 22 årene jeg har jobbet i fondet, sa Slyngstad på pressekonferansen.

Da han begynte i fondet i 1998 var det for å bidra til å bygge opp fondets aksjeinvesteringer, noe han holdt på med frem til han tok over ledelsen av fondet. Fra 1996 til 1998 hadde fondet bare plassert pengene sine i obligasjoner. I 2011 begynte fondet også å investere i et nytt område, eiendom. Snart kommer det et nytt område: fornybar infrastruktur.

Les også

Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

Bygger opp fornybar-investeringer

Slyngstad blir sittende som sjef frem til en etterfølger er funnet, trolig en gang til neste år. Så skal han til London og delta i utviklingen av Oljefondets nye investeringsområde for fornybar infrastruktur, som blant annet kan inkludere havvind.

– Det er et nytt investeringsområde for fondet. Nytt investeringsområde betyr i praksis at vi ikke har på plass den kompetansen og de spesialistene som vi trenger. Så må vi bygge opp et investeringsområde fra grunnen av, og få inn folk som har gjort dette før, sier Slyngstad.

– Det er alltid både spennende å gjøre, og også viktig å gjøre på en måte som gjør at det blir godt mottatt, og sørge for at den neste lederen ikke bruker for mye av sin tid på akkurat det, sier Slyngstad.

Les på E24+

Offentlig sektors kostnader er nå 1.094 milliarder høyere enn for 20 år siden

Vil trolig satse på havvind

Trolig vil havvindmarkedet bli et viktig sted å investere for fondet.

Det skjer mye på dette markedet, også for norske selskaper. Equinor og SSE fikk nylig tilslaget på å bygge verdens største havvindpark Doggerbank, en investering til opp mot 100 milliarder kroner, og onsdag fikk norske Aibel kontrakt på minst 2,5 milliarder for omformerplattformer til dette prosjektet.

– Det er et område som også vil få mye oppmerksomhet fra landets politikere. Det er innenfor energiområdet, hvor Norge er dypt investert både gjennom oljesektoren og til dels etter hvert på havvind og andre ting. Så det vil være et område som av den grunn har mange aspekter ved seg som er viktige, sier Slyngstad.

Tidligere i år sa Oljefondets sjef til E24 at havvind er et naturlig sted å satse når fondet skal gjøre kjøp av direkte eiendeler innen infrastruktur for fornybar energi.

– Det er naturlig for oss i første omgang å se på Europa. Det betyr i praksis at havvind i Nord-Europa vil være noe vi ser på i en tidlig fase, sa han til E24 etter en kvartalspresentasjon i mai.

I Europa ble det installert 2,6 GW ny havvindkapasitet i 2018, slik at den totale kapasiteten steg til 18,5 GW, ifølge bransjeorganisasjonen Wind Europe.

Les også

Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

Publisert:

Flere artikler

  1. Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

  2. Oljefondssjefen takker av: – Har gjort en fabelaktig jobb

  3. Håper å finne ny Oljefondet-sjef innen sommeren: – Vi søker en god og sterk leder

  4. Oljefondets beste år noensinne: Steg med 335.000 kroner per nordmann

  5. Girer opp til første investering i fornybar energi: – Ambisjon at vi skal få det til i år