Vurderer å selge Lindex

Finske Stockmann sier at kleskjeden Lindex kan bli solgt, et drøyt tiår etter at selskapet ble kjøpt og tatt av børs.

KAN BLI SOLGT: Finske Stockmann vil vurdere alternativer for kleskjeden Lindex, og et salg er ett slikt alternativ.

Foto: Lindex
  • Kjetil Malkenes Hovland
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I en melding sier Lindex-eieren noe kryptisk at selskapet ser på «strategiske alternativ» for kleskjeden.

Det kan bety at Lindex blir solgt eller børsnotert som eget selskap, 12 år etter at Stockmann kjøpte kleskjeden og tok den av børs. Før dette var Lindex børsnotert i Stockholm siden 1995.

– Det er en mulighet at vi selger, men det fins naturligvis andre alternativer, sier styreleder Lauri Ratia i Stockmann til den svenske avisen Dagens industri.

Han legger til at det er for tidlig å si hvilke andre alternativer det finske kleskonsernet vil vurdere for Lindex-kjeden.

Finsk-noterte Stockmann har gjennom sommeren utarbeidet en ny strategi for kleskjeden for perioden 2019 til 2023, ifølge meldingen.

– Målet er å ytterligere styrke den internasjonale veksten og den digitale transformasjonen, skriver selskapet.

Store endringer i bransjen

Butikkbransjen gjennomgår for tiden store endringer, og mange fysiske butikker opplever økt konkurranse fra kleskjøp via internett.

– Kjøpernes opptreden endrer seg på grunn av digitalisering og økende konkurranse. Elektronisk handel er ventet å øke jevnt, men utviklingen i fysiske butikker er fortsatt utfordrende, skriver konsernet i sin kvartalsrapport.

– Detaljhandelen står overfor store strukturelle utfordringer gjennom digitalisering og fortsatt globalisering, skriver Stockmann.

Økte netthandelen

Konsernet hevder at Lindex-kjeden har en sterk posisjon i det nordiske markedet, med en raskt voksende nettvirksomhet. Lønnsomheten er også i bedring, ifølge eieren.

Lindex' nettbutikk leverte 30 prosent vekst i omsetningen i første halvdel av året, skriver Stockmann i halvårsrapporten. Selskapet etablerte også samarbeid med moteplattformen boozt.com slik at Lindex-klær blir tilgjengelig der.

Styret i Stockmann sier at de ser «stort potensial i Lindex' fremtidige utvikling».

Driftsresultatet i Lindex for første halvår økte med 30 millioner svenske kroner til 65 millioner svenske kroner, mens omsetningen var på omtrent samme nivå. Målt i lokal valuta falt omsetningen med 1,3 prosent.

– Sammen med resten av bransjen ble vi påvirket av en kald vår. Vi så også en kalendereffekt som ble forårsaket av påsken. Vi har imidlertid økt snittkjøpet og forbedret marginen vår ved å redusere antall salgsvarer, sier konsernsjef Susanne Ehnbåge i Lindex.

Kleskjeden mener den kan vise til bedre omsetningsvekstvekst enn markedet i de største salgslandene, som er Sverige og Norge.

Fallende omsetning

Stockmann-konsernet venter at veksten i den finske detaljhandelen vil falle noe på grunn av en økonomisk nedtur i landet, men spår fortsatt moderat vekst i Sverige. I de baltiske landene ser veksten noe bedre ut, ifølge selskapet.

Den finske varehuskjeden la fredag frem tall som viste et omsetningsfall på 12,1 prosent i andre kvartal fra samme periode året før. Nedgangen skyldes særlig timingen av en større kampanje, opplyser selskapet.

Det justerte driftsresultatet i Stockmann havnet på 16,2 millioner euro i kvartalet, noe som er en nedgang fra 23,8 millioner euro i samme periode året før.

I tillegg til dette opplyser konsernet at Jari Latvanen blir ny administrerende direktør i Stockmann, og selskapet henter inn Pekka Vähähyppä som ny finansdirektør.

Her kan du lese mer om

  1. Handel
  2. Digitalisering
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lindex-eieren søker konkursbeskyttelse

  2. Varner-familiens største kjeder mistet 283 millioner i omsetning i fjor

  3. Jollyroom solgte barneutstyr og leketøy for 1,3 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Barnas Hus gikk med overskudd for første gang

  6. Med 7 mill. i tildelt kontantstøtte topper Kappahl nå listen: – Fortsatt en blodrød måned