Salmars driftsresultat faller mindre enn ventet

Laksegiganten Salmar leverte betydelig bedre enn fryktet i et utfordrende coronakvartal. Til tross for usikkerheten opprettholdes investeringsprogram og forventninger til slaktevolum.

Salmar-sjef Gustav Witzøe.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Lakseoppdretteren Salmar rapporterer et fall i det operasjonelle driftsresultatet til 882 millioner kroner i andre kvartal fra 990 millioner på samme tid i fjor. Det er sterkere enn analytikernes snittforventning på 789 millioner.

– Salmar-konsernet har lagt bak seg nok et sterkt kvartal, til tross for vedvarende turbulens og usikkerhet i det globale laksemarkedet som følge av koronapandemien. Solid drift og sterke biologiske prestasjoner i vår norske virksomhet bidro til reduserte kostnader og gode marginer, sier konsernsjef Gustav Witzøe i SalMar i børsmeldingen.

På forhånd var det ventet at det operasjonelle driftsresultatet skulle falle til 789 millioner kroner i kvartalet fra 990 millioner på samme tid i fjor.

Samlede driftsinntekter økte imidlertid 0,4 prosent til 3,3 milliarder kroner i kvartalet sammenlignet med andre kvartal 2019. Resultat etter skatt ender på 1,2 milliarder, opp fra 0,9 milliarder i fjor, løftet av en verdijustering på fisken (biomassen) på i underkant av 700 millioner kroner.

Salmars Ocean Farm 1, verdens første oppdrettsanlegg til havs.

Gorm Kallestad / NTB scanpix

Opprettholder guiding

Totalt slaktevolum i kvartalet endte på 40.900 tonn, i tråd med en oppdatering fra juli.

Salmar opprettholder forventningene om et slaktevolum på 152.000 i Norge i 2020, hvorav 103.000 tonn i region Midt-Norge og 49.000 tonn i region Nord- Norge, og 12.000 tonn på Island.

I tredje kvartal venter Salmar kostnader på samme nivå, noe høyere volum og stabil kost i Midt-Norge, lavt volum og noe høyere kost i Nord-Norge og noe høyere volum og noe lavere kost på Island.

Utsikter til fortsatt god etterspørsel, kombinert med moderat tilbudsvekst, antas å gi gode markedspriser for norsk laks også fremover, selv om coronapandemien har ført til vesentlig økt markedsusikkerhet.

Viderefører investeringer tross usikkerhet

Til tross for usikkerheten, viderefører selskapet også sine pågående investeringsprogram.

Det skal investeres om lag 1,4 milliarder kroner i
den norske virksomheten i 2020. I tillegg kommer investeringer i økt biomassekapasitet på om lag to milliarder, samt investeringer i deleide datterselskap.

Salmar følger nøye med på utviklingen i de ulike markedene knyttet til coronapandemien, og viser til at det er godt posisjonert med stor og fleksibel lokal videreforedlingskapasitet, som gjør selskapet i stand til å tilpasse produksjonen til ulike produkter som markedet etterspør.

Les på E24+

Les også: (+) Ingen grunn til å bite på Bakkafrost-kroken ennå

Lakseanalytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux konkluderer foreløpig med at dette er «veldig bra tall». Analytikeren trekker både frem bedre enn ventet operasjonelt driftsresultat, og lavere kostnader.

Salmar er blant lakseselskapene som har klart seg bedre gjennom coronakrisen. Så langt i år er aksjen opp drøye fire prosent til 469 kroner. Til sammenligning er sjømatindeksen på Oslo Børs ned over 11 prosent.

Med en markedsverdi på 53 milliarder kroner er Salmar børsens nest største lakseoppdretter, bare slått av Mowi.

Les på E24+

Les også: (+) Børskommentar: Lakseaksjene som skiller seg ut i stimen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Aksjelive
 3. Salmar
 4. Laks
 5. Oppdrettsnæring
 6. Regnskap og resultater
 7. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Vil betale ut 2,26 milliarder kroner

 2. Svakere fra Salmar, men slår forventningene

 3. Salmar vil betale utbytte etter overraskende sterkt kvartal

 4. Kraftig resultatfall for Lerøy - slår likevel forventningene

 5. Bakkafrost med bratt fall i driftsresultatet, ser økt slakt i 2021