Største veddemål mot Hydro-aksjen på to år

Veddemålene mot den pressede aksjen til aluminiumsgiganten Hydro tårner seg opp. – En markant økning, sier analytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets.

Problemene ved Hydros Alunorte-anlegg i Brasil har bidratt til å sende aksjekursen nedover.

Foto: João Ramid / Hydro NTB scanpix
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Aksjonærene i Hydro har hatt lite å juble for etter at et kraftig regnskyll skapte trøbbel på det gigantiske Alunorte-anlegget i Brasil på vinteren i fjor.

Problemene har bidratt til å sende aksjekursen betydelig nedover til kurs 29 kroner, tilsvarende et fall på 34 prosent det siste året.

Samtidig har andre negative hendelser som cyberangrepet i mars preget aluminiumsgiganten og dens finansielle resultater.

Aksje-NM er i gang hos E24, der du blant annet kan velge og vrake fra alle selskapene notert på Oslo Børs. Meld deg på her.

Høyeste shorting på to år

Nå stiger også veddemålene om at aksjen skal falle videre, såkalt shorting.

Den uvektede shortinteressen i selskapet er ved månedsskiftet på 5,1 prosent, ifølge en oversikt fra Sparebank 1 Markets.

Les også

Hydro-anlegg avhengig av at Hormuzstredet er åpent

Det er det høyeste på to år, ifølge finansanalytiker Odd Weidel, som utarbeider oversikten for meglerhuset.

– Det er en markant økning og er også høyt i et historisk perspektiv. Shortinteressen i Hydro er også høy når man sammenligner med andre aluminiumsprodusenter, påpeker Weidel.

Sparebank 1 Markets' oversikt tar utgangspunkt i antall aksjer i såkalt fri flyt, som betyr at det justeres for store, langsiktige enkeltaksjonærer som sitter på aksjer som ikke er spredt blant allmennheten.

Shorting innebærer at man selger aksjer man ikke eier i håp om at kursen vil falle og at man dermed kan kjøpe aksjene tilbake billigere før de leveres til eieren.

Det kan også brukes som en sikringsposisjon for å redusere risiko i selskaper man allerede er aksjonær i.

Ser flere årsaker

De siste månedene har det kommet flere positive meldinger rundt Hydros situasjon i Brasil, blant annet i helgen, men aksjekursen har ikke fått betydelig luft under vingene og er fortsatt på sitt laveste nivå siden juli 2016.

Sparebank 1 Markets har en nøytral anbefaling på Hydro-aksjen, med et kursmål på 35 kroner.

Hydro-analytiker Truls Engene i SEB sier at han ikke har en åpenbar forklaring på hvorfor shortinteressen er på sitt høyeste akkuratt nå, men peker på en samling av negative situasjoner i løpet av året.

- Hvis du ser på året så langt, så var det for Hydro svake tall og usikkerhet knyttet til situasjonen i Brasil, kombinert med cyberangrep tidligere i år.

- Samt at sektoren har vært plaget av fallende aluminiumspris, blant annet som følge av handelskonflikten mellom USA og Kina og frykt for lavere global vekst og etterspørsel, sier Engene.

Alle deltagere av Aksje-NM får 50 prosent rabatt på årsabonnement hos E24+, som også gir livekurser fra Oslo Børs. Få tilbudet her.

Les på E24+

Dette er aksjene som speiler den globale uroen

– Begrenset risiko for nye skuffelser

En av dem som har uttalt seg positivt om Hydro-aksjens fremtidige utvikling er First Generator-forvalter Martin Mølsæter.

I juni og juli kjøpte han seg betydelig inn, og Hydro utgjorde i sommer den nest største posisjonen, med 9,29 prosent av porteføljen, ifølge juli-rapporten.

– Hydro-aksjen har vært ekstremt svak og prises nå på pris/bok 0,7, noe som er nær finanskrisenivå for ti år siden, forklarte Mølsæter da han satset på aksjen.

Pris/bok viser markedsprisen på et selskaps egenkapital kontra bokført verdi.

– Samtidig er hovedfokus nå på interne kostnadsforbedringstiltak og inntjeningsforventninger for neste år (P/E 10x) er basert på fortsatt lav lønnsomhet for industrien, noe som begrenser risikoen for nye skuffelser, påpekte Mølsæter.

Publisert:

Flere artikler

  1. Veddemålene mot SAS- og Norwegian-aksjen tårner seg opp

  2. Veddemålene mot Tomra-aksjen øker i høy fart: – Svært sjeldent

  3. Spekulanter kvitter seg med veddemål mot Tesla-aksjen

  4. Hydro og Trøim-relatert selskap dropper avtale i Brasil

  5. Betalt innhold

    Hydro er ingen fetter Anton-aksje for småsparere