Scatec Solar ser store muligheter: Bygger sitt første solanlegg med batterier

Scatec Solar bygger sitt første solcelleanlegg med batterier for å levere strøm til FN i Sør-Sudan. – Det er et stort marked som åpner seg for oss, sier konsernsjefen.

SOLKRAFT HELE DØGNET: FNs migrasjonsbyrå IOMs humanitære base i Malakal i Sør-Sudan skal få solcelleanlegg fra Scatec Solar, kombinert med batterier. Dermed kan basen få ren strøm døgnet rundt, og det kan erstatte dieselforbruket med opptil 90 prosent, ifølge Scatec Solar.
Publisert: Publisert:

Det nye solkraftverket med batterier skal forsyne FNs logistikkbase i Malakal i Sør-Sudan, som huser 300 hjelpearbeidere fra 34 land. Basen drives av FNs migrasjonsbyrå IOM.

Solcelleanlegget blir på 0,7 megawatt kombinert med batterier på 1,6 megawattimer. Dette gjør at det kan levere strøm både dag og natt.

Det betyr også at FN sparer penger fordi organisasjonen trenger mindre diesel til strømgeneratorer. Scatec Solar-anlegget vil kunne erstatte opptil 90 prosent av basens dieselforbruk, ifølge IOM.

Kontrakten varsler om nye forretningsmuligheter for Scatec Solar, som peker på at Afrika har 250 gigawatt med dieselgeneratorer, og at det blir 10 gigawatt mer hvert år. Slike generatorer kan i mange tilfeller erstattes med solkraft med batterier.

– Så det er et stort marked som åpner for oss. Sånn sett er dette et gjennombrudd, sier konsernsjef Raymond Carlsen i Scatec Solar til E24.

– En milepæl

– Det er viktig, og det er en milepæl for Scatec Solar, sier Carlsen.

– Det nye er også kontraktsformen. Dette leveres til et avsidesliggende område, og krever en kontraktsform hvor vi tar risikoen gjennom en rullerende leasingkontrakt, sier han.

Scatec Solar-sjefen peker på at mange av FNs administrasjonssentre og flyktningeleirer eksisterer over mange år, mens budsjettene deres stort sett besluttes år for år.

– Kunden får relativt store besparelser ved investeringen, men har ikke budsjetter som går over flere år. Nå kan de likevel inngå kontrakten, sier han.

For andre kontrakter i dette markedet vil selskapet kunne inngå lenger kontraktsperioder, påpeker Carlsen.

– Snøballeffekt

Prosjektet på 0,7 megawatt er svært lite sammenlignet med Scatec Solars anlegg på 400 megawatt i Egypt, men det er likevel viktig, mener Carlsen.

– Med de mulighetene vi ser for å kombinere nye og gamle installasjoner med batterier så er det et enormt potensial. Du får en «snøballeffekt» – selv om det uttrykket ikke passer så godt i Afrika, sier Carlsen.

Prosjektet i Malakal er utviklet av det norske selskapet Kube Energy, som har erfaring med å utvikle kraftprosjekter knyttet til FN og humanitær hjelp. Fra tidlig 2020 skal IOMs base lease batteriene og solcellene fra Scatec Solar for en årlig sum, med støtte fra den britiske regjeringen.

– Diesel utgjør ikke bare høye import- og transportkostnader, bruken står for det meste av basens driftsutgifter, skriver IOM i en melding, hvor organisasjonen legger til at solceller vil bedre basens miljøfotavtrykk.

Fra før driver også IOM vannpumper i Malakal-området med solenergi.

(saken fortsetter under bildet)

SOL OG BATTERIER: Dette FN-styrte anlegget i Malakal skal få solcelleanlegg fra Scatec Solar.. Kombinasjonen av solceller og batterier vil kunne åpne et nytt marked for selskapet, tror konsernsjef Raymond Carlsen.

Jobber med flere kontrakter

Scatec Solar jobber med flere kontrakter på solkraft kombinert med batterier, som blant annet kan være aktuelt for gruvebransjen.

– Det er veldig mye gruvevirksomhet i Afrika, Sør- og Mellom-Amerika og Asia, som ligger langt fra folk og hvor det er veldig dyrt å shippe inn diesel. Også der er det kommersielt logisk å satse på sol kombinert med batterier, sier Carlsen.

– Disse selskapene vil gjerne ha kortere kontrakter fordi lisensene deres ikke alltid er så langvarige. Der ligger det også et enormt potensial på å inngå fem- og tiårige kontrakter med for eksempel gruveselskaper som vi jobber med for øyeblikket, sier han.

Ifølge Scatec Solar vil anleggene kunne tilpasses forbruksmønsteret i de aktuelle selskapene. Kommende prosjekter vil kunne bli større enn det i Malakal, men ikke like store som de største solprosjektene.

– Jeg ser for meg at slike anlegg kanskje kan komme opp i 20, 30 eller 40 megawatt, sier Carlsen.

Publisert: