Elisabeth Røkke er de unge rikes prinsesse

Den blide og festglade studenten er blitt et midtpunkt i miljøet av unge og søkkrike i Norge.

Publisert:

Ingen annen arving kan skilte med flere venner og bekjente blant overklassens barn enn nettopp Elisabeth Røkke.

Klikk deg gjennom HELE supernettverket her.

  • Se hvem som kjenner hvem
  • Se hvilke verdier de kontrollerer
  • Se hvem de er i slekt med

Det viser den første systematiske gjennomgangen av båndene mellom de unge i det lukkede miljøet på toppen av formueslistene i Norge, som VG og E24 har gjennomført – ved bruk av nettstedet Facebook.

Kartleggingen avdekker flere hundre forbindelser mellom de rikeste familiene, på tvers av fornemme adresser og alderskull blant arvingene.

Elisabeth Røkke har over 700 venner på nettstedet. Mer enn 460 av disse er enten svært rike selv, eller har flere venner som er arving til landets største familieformuer.

- Hun er jo så blid!

Og det har sin naturlige forklaring, om vi skal tro en annen ung millionær:

– Jeg kan skjønne at Elisabeth er på toppen. Hun er jo så blid! Det har noe å si når man skaper nettverk, særlig på Facebook, sier Christoffer Braathen.

Han er selv arving til produsenten av varmtvannsberedere, Ozo Hotwater.

Kartleggingen av vennenettverkene tok utgangspunkt i Kapitals liste over de 400 rikeste menneskene i Norge. Gjennomgangen viste at over 150 av deres barn og barnebarn i 20-årene har profiler på nettsamfunnet Facebook.

Funnene er lagt frem for tre av Norges fremste forskere på makteliter og rike familier. De mener nettverkene som nå er tegnet opp, gir ny innsikt i det spesielle livet på toppen av samfunnet.

De tror båndene mellom arvingene blir viktigere i årene som kommer, når dagens festligheter i Hegdehaugsveien, Blindleia og den franske rivieraen med tiden blandes med forretninger:

-Ikke tilfeldig

– Selv om Facebook-nettverket foreløpig kan se ut som et partynettverk, kan det være nyttig å trekke veksler på det i flere år fremover. Om noen år vil sikkert mange av dem som er her ha behov for nettverkene sine, sier maktforsker Trygve Gulbranssen, professor II ved Universitetet i Oslo.

At de unge, pene og rike finner sammen, er ingen tilfeldighet, mener forskerne.

– En av ferdighetene man må ha som arving, er evnen til å velge riktige venner. Denne oversikten viser hvordan elitens nettverk reproduseres, sier samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen.

Og selv om Røkke-formuen først er skapt de siste tiårene, viser Elisabeth Røkkes venneliste at Molde-fiskerens barn vokser opp som om pappa var en ekte adelsmann.

Klikk deg gjennom alle koblingene mellom de rikes barn her.

På listen over Elisabeth Røkkes venner og bekjente, er barnebarn av skipsreder Fred. Olsen, matmilliardær Hans Jørgen Lorentzen, sønner av aksjemeglerkongene Jan Petter Collier og Jan Petter Sissener, barn av investorene Jan Haudemann Andersen, Dag Eystein Koppang og Øystein Tvenge, inkassomilliardær Haakon Korsgaard, skipsrederne James Stove Lorentzen og Sverre Jørgen Tidemand.

Det er riktignok ikke bare de aller rikestes barn som får leke med Røkke. Også barn av kjente fjes, direktører og kulturpersonligheter slipper til.

Blant dem er for eksempel døtre av tv-kjendis Hallvard Flatland, fotballinvestor Erik Solér og Synnøve Finden-gründer Dag Swanstrøm. I tillegg kommer sønnene til sponsorkongen Terje Bogen, eks-Kværner-direktør Erik Tønseth og Nasjonalmuseets styreleder Christian Bjelland.

- Søker bevisst

– Det at de nyrikes barn er så sentrale, viser for det første at penger åpner nettverkene, og demonstrerer samtidig at det er ekstra viktig for de nyrike å jobbe for å komme inn i elitekulturen, sier Karl-Fredrik Tangen.

Han mener at foreldre med nybygde pengebinger bevisst søker mot miljøer med gamle penger for sine barn:

– Foreldre med ferske penger vil inn i nettverkene til dem med gamle penger for å gjøre barna trygge på sin rolle. Dermed lar de den gamle overklassens barn oppdra sine egne barn, og denne oversikten viser at det ser ut som de klarer det godt, sier Tangen.

Den 21 år gamle Røkke-datteren studerer for tiden på University of San Francisco i California. Universitetet har vært – og er – tumleplass for flere arvinger til store formuer.

Elisabeth Røkke er dessuten et kjent ansikt i St. Tropez, der norske og europeiske rikinger gjerne ferierer med fri fly av champagne og regninger som bare for enkeltkvelder overstiger flere månedslønner for en gjennomsnittsnordmann.

Selv om Elisabeth Røkkes venneliste i den unge eliten er lengst, er den ikke unik. En stor del av de rundt 150 arvingene til Norges rikeste familier som E24 og VG har fått se vennelistene til, pryder seg med nettverk proppfullt av andre unge rike.

VG og E24 har ikke klart å komme i kontakt med Elisabeth Røkke for å kommentere denne artikkelen.

Les mer fra denne artikkelserien - som går på E24 gjennom hele helgen:

KJØP VG I DAG

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om