Analytikere tror kraftig gassprisfall svekker Equinor-resultatene

Lavere olje- og gasspriser vil sørge for resultatfall for Equinor i første kvartal, spår analytikere. Men dagens oljepris på over 70 dollar fatet og oppstarten av Johan Sverdrup vil gi gode tall fremover, mener Pareto.

OPPSTART I ÅR: Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen vil gi solid kontantstrøm til Equinor, venter Pareto.
Publisert: Publisert:

Når Equinor legger frem sine kvartalstall fredag morgen venter analytikerne at fasiten vil vise et resultatfall.

De tror oljekjempen fikk et justert resultat før skatt på 3,89 milliarder dollar (33,7 milliarder kroner) i årets tre første måneder, ifølge prognoser samlet inn av selskapet.

Om prognosene treffer innebærer det et fall fra 4,41 milliarder dollar (38,2 milliarder kroner) i første kvartal i fjor, og det svakeste resultatet siden tredje kvartal 2017.

E24 (+): Oljegigantene satser på CO₂-rensing

Kraftig prisfall på gass

Både lavere olje- og gasspriser vil påvirke Equinors resultater for første kvartal negativt, ifølge analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux.

En mild vinter og overflod av gass har bidratt til å sende prisene kraftig ned i Europa. Ved prisingspunkter som britiske NBP og nederlandske TTF er gassprisene omtrent blitt halvert siden en topp i fjor høst.

Les også: Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen, men nesten ingen vet hva den er

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux

Svake europeiske gasspriser skyldes at lave LNG-priser i Asia har gjort at mye LNG-volum kommer til Europa, ifølge Holte, som anslår en importøkning på 130 prosent år over år.

LNG (liquefied natural gas) er nedkjølt flytende gass, en form som muliggjør transport over lange avstander med skip.

– Det er grunnen til at vi ser så lav gasspris. Og så har det vært en sesongmessig svak vinter i Europa, og nå går du inn i de to svakeste kvartalene i gassåret, sier han til E24.

– Gassprisene i Europa var vesentlig sterkere enn de fleste forventet gjennom store deler av fjoråret, men kom mye ned mot slutten av året og inn i 2019, sier analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities.

Han tror imidlertid bunnen kan være nådd, og viser til prisene på gass som skal leveres i fremtiden (forward-priser).

Les også

Vår Energi fikk 2.000 søknader til 24 stillinger: – En så stor pågang er veldig positivt

– Forward-priser indikerer at bunnen kan være nådd med en markedsforventning om at prisene skal opp fra dagens nivå når vi ser mot andre halvdel av 2019 og 2020, sier han.

Les også: Feltet har levert 1.500 milliarder på 43 år: Nå pensjoneres Statfjord A

Ser god lønnsomhet med dagens oljepris

Samtidig venter analytikerne at Equinor fikk noe mindre betalt for oljen i første kvartal.

  • For den norske oljeproduksjonen er estimatet i snitt 57,8 dollar per fat, mens det er 55 dollar fatet for internasjonal produksjon.
  • I fjorårets første kvartal oppnådde selskapet en pris på 61,2 dollar fatet for sin norske produksjon og 58,8 dollar fatet for sin internasjonale produksjon.

– Etter at man kommer over første kvartal, en periode hvor spesielt gasspriser i Europa har falt mye, tror vi at fokuset vil flytte seg mot at dagens oljepriser faktisk er relativt høye, sier Pareto-analytikeren.

Les også

Rystad: Oljekjempene vil bore like langt som til månen – og tilbake

– Dette er den største driveren for Equinors kontantstrøm og lønnsomhet, og bør dermed være positivt for selskapet, legger han til.

Blant analytikere som følger Equinor ni en kjøpsanbefaling, mens syv har en holdanbefaling og en har salgsanbefaling, ifølge Infront.

Pareto anbefaler kjøp med et kursmål på 240 kroner. Til sammenligning handles aksjen for nær 191 kroner torsdag formiddag.

– Med dagens oljepris og Johan Sverdrup i produksjon senere i år forventer vi at selskapet vil generere en solid fri kontantstrøm. Dette mener vi markedet i dag undervurderer, spesielt når man begynner å se mot 2020 og 2021, sier Kristiansen.

Les også

Lundin øker rekordstort leteprogram

Les også

Spår nytt år med inntektsvekst

Les også

Lisenshandel kan løse oljefloke i Nordsjøen

Publisert:

Her kan du lese mer om