Vimpelcom-sjefen går av: – Ikke mange norske ledere har den erfaringen

Korrupsjonsetterforskningen av Vimpelcom diskvalifiserer ikke nødvendigvis Jo Lunder som ny Telenor-sjef, mener ekspert.

BYTTER BEITE: Norske Jo Lunder går av som Vimpelcomsjef. Bildet er et arkivfoto.

Sara Johannessen
Publisert:,

Fredag ble det klart at Lunder går av som konsernsjef i Vimpelcom innen en måned.

Nordmannen, som ledet Vimpelcoms offensive ekspansjon inn i tidligere Sovjet-stater, har den siste tiden vært i vinden i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen av selskapet.

Jan Ketil Arnulf

Torbjørn Brovold

Telenor er stor aksjonær og kontrollerer 43 prosent av stemmene i Vimpelcom, og det norske selskapet er på lederjakt.

Jon Fredrik Baksaas gir seg neste år, og i utgangspunktet seiler Lunder – som har bakgrunn fra nettopp Telenor – opp som en av de hete kandidatene til den profilerte jobben.

Er Lunders kandidatur tilsmusset av den massive støyen etterforskningen har ført til rundt Telenor?

Ikke nødvendigvis, mener førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI.

– Interessant

Arnulf mener generelt sett at man ikke skal ansette en toppleder som er under etterforskning for korrupsjon.

Men med forbehold om at Lunder er uskyldig, mener han at Vimpelcom-saken ikke trenger å være diskvalifiserende for Telenor-toppjobben.

– Internasjonal erfaring er interessant for norske bedrifter. Det er ikke småtterier Lunder har vært gjennom. Med forbehold om at alle er uskyldige til det motsatte er bevist, er det ikke mange norske ledere gitt å ha den erfaringen, sier han til E24.

Vimpelcom er under lupen i Nederland, Sveits og USA, mistenkt for å ha overført inntil 700 millioner kroner til selskaper som knyttes til datteren til Usbekistans president. Den seneste betalingen skal ha skjedd i 2011.

Rett før jul trakk Jon Fredrik Baksaas seg fra Vimpelcom-styret med umiddelbar virkning. Han hadde da sittet i styret siden 2010.

Forklaringen til hans avgang var å løse Baksaas fra «mulige interessekonflikter som kan oppstå under de rådende forholdene».

– Er interessant

– Telenor er en norsk kunnskapsbedrift som har sett internasjonal business på en måte mange andre ikke har sett. En av mine kjepphester er at norsk næringsliv har for liten internasjonal kompetanse. Med det utgangspunktet, er Lunder interessant, sier Arnulf.

Han påpeker at flere norske, statseide selskaper har hatt ledere som tidligere er domfelt for korrupsjon.

– Jeg har litt vanskelig for å tro at Lunders oppsigelse er en strategisk hvitvasking før han overtar som Telenor-sjef. Har han noe å skjule, noe jeg ikke har noen mening om, så er det å trekke seg noen måneder før en konklusjon en «strutsetaktikk». Strutsen stikker hodet i sanden i den tro at ingen ser den, sier han.

Ønsker ikke kommentere

Et hinder på veien til toppen i Telenor, kan være det tilsynelatende anstrengte forholdet mellom Vimpelcoms ledelse.

Telenors styreleder Svein Aaser har tidligere bedt om en vurdering av Vimpelcom-styrets tillit til administrasjonen – deriblant Lunder.

Kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor ønsker ikke å kommentere om Lunder fortsatt har Telenors tillitt.

– Vi registrerer at Vimpelcom har annonsert et lederskifte, er Mandelids kommentar til Lunders avgang.

Lunder erstattes av Jean-Yves Charlier, som tidligere har ledet mediekonsernet SFR.

Det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med Jo Lunder fredag.

Les også:

Vimpelcom om etterforskningen: – Vil påvirke resultatetVil ha veto-svar om TelenorNæringsministeren sender varslerbrev til Økokrim

Her kan du lese mer om