XXL får tommelen opp av analytikere

Etter at sportskjeden XXL slo i bordet med en kraftig salgsvekst har både DNB Markets og Arctic blitt mer optismiske for aksjen.

FÅR ANALYTIKERSKRYT: Både DNB og Arctic øker nå vurderingene sine av sportskjeden XXL.

Berit Roald
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at XXL torsdag slapp kvartalstall som viste en overraskende sterk omsetning (men også noe høyere kostnader) har både DNB Markets og Arctic Securities justert vurderingene sine av retail-aksjen:

*Arctic hadde allerede en Kjøp-anbefaling, men oppjusterer nå kursmålet fra 89 til 100 kroner.

* DNB Markets løfter anbefalingen sin fra Hold til Kjøp, og øker kursmålet sitt fra 90 til 100 kroner.

Selv om de to meglerhusene er svært så optimistiske på sportskjedens vegne, var ikke aksjemarkedet like begeistret etter at kvartalstallene ble sluppet. XXL-aksjen endte ned 3,6 prosent torsdag. Fredag har den hentet seg noe inn igjen med en oppgang på 0,29 prosent, på en fallende børs.

XXL-aksjen åpnet på 58 kroner da den ble børsnotert den 3. oktober i fjor. Nå ligger aksjen på 87 kroner, og har dermed hatt en oppgang på hele 50 prosent på et snaut år.

Tror ikke netthandel er en trussel

– I XXL ser vi at en høyere veksttakt enn ventet, både i butikkene og via nettet, mer enn kompenserer for en noe lavere margin enn estimert, skriver DNB Markets.

Meglerhuset peker på at omsetningen endte på 1,54 milliarder mot forventede 1,44 milliarder. Samtidig endte driftsmarginen (EBITDA) på 13,1 mot ventede 14,3 prosent.

– Vi venter imidlertid at deler av denne margindifferansen vil bli reversert i kvartalene fremover, skriver DNB videre.

Les også

XXL har erobret Norden – nå vil de invadere Alpene

Arctic-analytiker Magnus Berg trekker frem den kraftige veksten i XXLs nettsalg. Netthandelen deres var 68 prosent høyere i andre kvartal, målt mot samme tid i fjor, og utgjorde totalt 7,9 prosent av omsetningen.

– Veksten innen e-handel har mer enn overgått selskapets egne forventninger. Ledelsen uttalte at nettsalget trolig vil overgå 20 prosent av omsetningen på mellomlang til lang sikt, sammenlignet med det nåværende anslaget på 10 prosent, skriver Arctic-analytikeren, som mener netthandel er en større mulighet enn trussel for selskapets fremtid.

Meglerhuset har nå oppjustert anslagene sine for hvor stor andel netthandel vil utgjøre av XXLs omsetning i årene som kommer, fra 9 til 11 prosent neste år og fra 12 til 15 prosent i 2018. Samtidig peker analytikeren på at selskapets vekst i omsetningen i eksisterende butikker trolig vil reduseres som følge av netthandelveksten, og prognosen for same-store-veksten skrus dermed ned med et prosentpoeng i 2016 og 2017, til 2,6 og 3,0 prosent omsetningsvekst.

Arctic øker kursmålet sitt blant annet fordi de mener XXL viser at de evner å omstille seg raskt til skiftende trender og etterspørselsmønstre i markedet. Meglerhuset mener kjeden er den som er best posisjonert til å bli den dominerende spilleren innen sportsmarkedet i Norden, blant annet fordi de klarer å tilby konkurransedyktige priser på nett og dermed kan vinne markedsandeler.

Les også

Rekordomsetning for XXL

Les også

XXL-sjefen etter resultatet: – «We are running like hell»

Les også

– Serie-uflaks rammer finsk økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. XXL

Flere artikler

  1. Rekordomsetning for XXL

  2. Analytiker: – Retail-apokalypsen traff XXL først

  3. Betalt innhold

    Derfor kan XXLs børscomeback være gjemt på et overfylt lager

  4. – Det trege markedet for sportsutstyr er urovekkende

  5. Resultatmiss for XXL etter turbulent kvartal