Skjebneuke for verdens eldste bank

Nye uenigheter lurer i kulissene når Monte dei Paschi di Siena gjør et siste forsøk på å skaffe til veie frisk kapital.

ÆRVERDIG: ... men tynget av misligholdte lån. Banken Monte dei Paschi tar grep for å redde seg fra kanten av stupet.
Publisert:

Den tradisjonsrike, men gjeldstyngede banken forsøker å hente fem milliarder euro på mindre enn ti dager. Mandag sparket den i gang aksjesalg rettet mot både private og institusjonelle investorer.

Det er knyttet betydelig usikkerhet til hvorvidt banken kan lykkes med å tiltrekke seg nok interesse i markedet i løpet av den korte tilbudsperioden, som strekker seg til torsdag.

– Et suksessfullt utfall av transaksjonen vil være veldig overraskende, sier porteføljeforvalter Alessandro Balsotti i JCI Capital til nyhetsbyrået Reuters.

Les også

Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

Analytiker Marco Sallusto hos italienske ICBPI mener ifølge Bloomberg at banken er helt avhengig av å få «storfisk» på kroken.

– Sett i lys av risikoprofilen og den begrensede tegningsperioden, mener vi at utfallet av avtalen i hovedsak vil avhenge av avgjørelsene til institusjonelle investorer, i første omgang statseide fond, sier Sallusto.

Aktørene i aksjemarkedet virker å være skeptiske. Den volatile Monte dei Paschi-aksjen falt mandag rundt 11 prosent og dro med seg den europeiske banksektoren.

Saken fortsetter under grafen ...

KRISEPREGET: Grafen viser aksjekursen til Banca Monte dei Paschi di Siena de siste årene.

Bekymring til besvær

Aksjesalget er ikke det eneste elementet i Monte dei Paschis redningsplan. Parallelt jobbes det med gjeldskonvertering, og banken skal også kvitte seg med så mye som 28 milliarder euro i misligholdte lån.

I forbindelse med den sistnevnte prosessen, kan det ha oppstått problemer.

Monte dei Paschi opplyste mandag at Questio Capital Management, som styrer det sentrale Atlante-fondet, har gitt uttrykk for bekymring.

Les også

Italiensk storbank med kriseplan: Kutter 14.000 jobber

Atlante er et myndighetsopprettet fond der øvrige italienske finansinstitusjoner har skutt inn penger, og skal etter planen stå for brofinansiering i forbindelse med salg av de misligholdte lånene.

«Dersom temaene Quaestio tar opp ikke kan løses, vil operasjonen ikke bli sluttført innen 31. desember, som påkrevd av Den europeiske sentralbanken», skriver banken i en uttalelse.

Carlo Messina, som er sjef for Intesa Sanpaolo – en av hovedinnskyterne i Atlante – gikk imidlertid senere ut og sa at han ønsket at fondet skulle gå videre med avtalen. Han mente også en enighet kan bli nådd tirsdag.

Dersom aksjesalget lykkes, vil de 28 milliardene i «råtne» lån pakkes sammen og bli solgt til investorer – og dermed fjernet fra Monte dei Paschis balanse. Kapitalen som hentes skal brukes til å dekke tapene i forbindelse med salget av låneporteføljene. Dersom salget mislykkes, strykes gjeldskonverteringen.

Pusser på redningsplan

Italienske myndigheter skal ellers være klare til handling, både i form av deltagelse i aksjsalget og en eventuell større kapitalinnskyting i banken. Ifølge Bloomberg planlegger den italienske sentralbanken å øke den statlige eierandelen fra dagens fire prosent.

Videre skal en bredere redningsplan, verdt rundt 15 milliarder euro, være under utarbeidelse. Denne skal kun tre i kraft dersom de nåværende prosessene strander.

Dersom de italienske myndighetene trer til, vil det kunne bety at mange investorer må ta tap. Dette kan inkludere ordinære italienere, og vil by på politiske utfordringer.

Italienske myndigheter vurderer nå en såkalt «precautionary recapitalisation», hvilket skal kunne skjerme usikrede kreditorer. Under de europeiske bankreglene må obligasjonseierne i utgangspunktet ta tap dersom skattebetalernes penger brukes til å redde en långiver.

Les også

Italiensk bankaksjer har gått mot spådommene: – Veldig overraskende

Les også

Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep

Les også

Italiensk storbank med kriseplan: Kutter 14.000 jobber

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om