Børsnykommere fikk juling

Oslo Børs satte børsnoteringsrekord i 2014, men mange av nykommerne har fått en iskald mottagelse.

19 NOTERINGER: Børsdirektør Bente Landsnes gleder seg over mange nye noteringer, men flere av dem har gjort det dårligere enn Børsen i 2014.

Terje Bendiksby
  • Ingeborg Strand Christensen
Publisert:,

– Året begynte veldig bra for Oslo Børs, og fram til sommeren endte Hovedindeksen på ny historisk topp hele 30 ganger. Høsten har vært tyngre, med et mer pessimistisk syn på verdensøkonomien, og ikke minst en raskt fallende oljepris, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Lurer du på hvordan det går i markedet?Da bør du sjekke E24s aksjelive!

Til tross for toppnotering på 632 poeng i juni, falt både Hovedindeksen og oljeprisen kraftig i høst. Av årets 19 noteringer er det syv selskaper som har hatt positiv utvikling, og flere har fått drahjelp av den såkalte nyttårseffekten.

Les også: På mandag så det mørkt ut – nå setter nyttårsrakettene fart

– Bedre enn banken

Med en hovedindeks på 576,04 poeng dagen før nyttårsaften, steg Oslo Børs 4,95 prosent i fjor.

– Børsen har vært opp rundt fem prosent, som er bedre enn banken. Jeg vil si dette har vært et mellomår, og så vet vi jo at romjulen gir god avkastning. Den har gjort det 25 år på rad, så jeg tror 2014 blir helt greit, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank.

For mange av de nye noteringene på Oslo Børs har det ikke vært like greit.

Fått juling

Oljeselskapet African Petroleum har falt som en stein siden det ble notert ved hjelp av Pareto i mai i år, og er ned 80 prosent. Markedsverdien til Scanship Holding har nær halvert seg siden mai.

Meglerhuset ABG Sundal Collier har vært med på å notere åtte av 19 selskaper i 2014. I fem av noteringene har det også vært hentet inn kapital.

– I alle noteringene hvor vi også har hentet kapital, har det vært stor internasjonal interesse. Aksjene har også handlet opp i ettertid, og har gitt meravkastning mot Oslo Børs, sier Magnus Tornling, leder for egenkapitaltransaksjoner hos ABG Sundal Collier.

– Ser man på markedsforholdene som har vært i år, var oktober en veldig volatil måned. Vi er veldig fornøyde med å ha kommet i mål med både XXL og Entra i løpet av den perioden, sier Tornling.

GOD START: XXL er et av få nynoterte selskaper på Oslo Bør som har gjort det bra i 2014.

Terje Pedersen

Mens Entra og XXL har steget henholdsvis 14 og 18 prosent fra IPO-kursen, er det verre med teknologiselskapet Cxense, som ble notert ved hjelp av ABG og Carnegie i sommer.

Før noteringen håpet selskapet å hente inn nærmere 180 millioner kroner i en emisjon, men endte på 47 millioner kroner.

Selskapet handles lite. For eksempel gjorde en eneste handel 22. desember at aksjeprisen hoppet fra 95 til 107 kroner, fremdeles et stykke bak noteringen på 130 kroner.

Les også

«Taperaksjer» som kan stige 30 prosent eller mer

Nytt tyngdepunkt
Fallende oljepris har forskjøvet tyngdepunktet på Børsen til sjømat og forbruksvarer.

– Panikken i oktober var ikke så mye å bry seg om, men fallet i oljeprisen er jo reelt. Trøsten får være at børsen er blitt mindre oljeavhengig, oljerelaterte sektorer utgjør nå bare 28 prosent av hovedindeksen, sier Peter Hermanrud.

– Dette er et rimelig bra tidspunkt å kjøpe aksjer på. Det viktigste er ikke om du tror at økonomien blir sterk eller svak, men om aksjene er billig. Det er det viktigste, sier han.

Ifølge Verdipapirforetakenes Forbund hadde norske verdipapirforetak tilrettelagt høyrente- og konvertible obligasjonslån på 71 milliarder kroner, i tillegg til 35 milliarder kroner i ny egenkapital til næringslivet - dette er tall som gjaldt frem til lille julaften 2014.

Flere artikler

  1. Folketrygdfondet startet oljeservice-nedsalg i 2013

  2. En rekke av nynoteringene har blitt til aksjonærmareritt

  3. Kritisk til salg av Entra-aksjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Hermanrud om rekordbørs: – Lett å se for seg 800 poeng

  6. Sissener om Euronexts teknologiambisjon: – Har jeg ingen tro på