Investeringsdirektør mener Kina-risiko er jokeren i shippingrally
Lite nye skip inn i markedet og bedre etterspørsel, ikke minst fra Kina, gir drivstoff til børsrally for tørrlastrederier.
Med en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet for skipning av tørre varer som jernmalm, kull og korn har rederier i sektoren fosset frem på børs, og fra analytikerhold ventes det at bedringen fortsetter.
Etter å ha skrapet langs bunnen begynte referanseindeksen Baltic Dry (BDI), et mål på inntjeningen tørrlastskipene seiler inn, klatringen i fjor.
Siden årsskiftet har indeksen steget nye 35 prosent, mens et knippe aksjer i sektoren har steget inntil 132 prosent (se graf lenger ned).
Denne uken sparker E24 igang en ny runde av aksjeligaen. Her kan du lese mer om Aksjeligaen. Her kan du melde deg på.
– Kina drar markedet
Som for mange andre råvarer er utviklingen i Kinas økonomi avgjørende for etterspørselen, ikke minst for jernmalm som er en innsatsfaktor for stålproduksjon.
– Det sammenfatter med bedring på malm- og kullsiden. På jernmalm ser man mer volum fra Brasil til Kina. Kina drar markedet samtidig som tilbudssiden er begrenset med to prosent tilbudssidevekst hittil i år, sier shippinganalytiker Bjørn Kristian Røed.
– I Kina har stålproduksjonen holdt seg oppe. Det er ikke bare boligbygging, men også andre infrastrukturprosjekter. I tillegg erstattes innenlandsk produksjon med import, sier Danske Bank Markets-analytikeren til E24.
Golden Ocean blar opp for 3,5 mrd. for 16 skip
Redere og andre aktørers kjøp av nye skip påvirker flåteveksten, altså tilbudssiden i shippingmarkedet. Ved tidligere anledninger har nettopp bestilling av for mange nye skip vært kjent for å senke fraktmarkedet.
Men utsiktene nå tilsier at tilbudet vil være begrenset de neste årene, ifølge shippinganalytikeren.
– Etterspørselsveksten kommer sannsynligvis til å overgå flåteveksten de neste tre årene. Vi er meget optimistiske, sier han.
saken fortsetter under
Et lignende bilde tegnes av investeringsdirektør Stig Myrseth i forvaltningsselskapet Dovre Forvaltning.
– Det ser veldig bra ut. Det skyldes at det er tilnærmet nullvekst på tilbudssiden og etterspørselen øker. Da får du økende flåteutnyttelse, høyere rater og høyere skipsverdier, sier han, og fortsetter:
– Grunnen til at man skal være positiv til bulkshipping er ikke nødvendigvis at det skal fraktes så enorm mye mer jernmalm og kull, men rett og slett at flåteveksten er så lav at man ikke trenger en boom i verdensøkonomien for at det skal bli bra.
Myrseth sier ratene, altså hvor mye inntekter skipene har per dag, og skipsverdiene fortsatt er for lave til at det er lønnsomt å bestille nye skip.
– Jeg tror det markedet bare vil bli strammere og strammere. Det har aksjemarkedet oppdaget. Aksjemarkedet er alltid milevis i forkant.
Billung og Blystad vil lage nytt tørrlastrederi
– Følg nøye med på Kina
Til tross for bedringen har tørrlastmarkedet aldri hentet inn særlig mye av det voldsomme fallet etter finanskrisen i 2008.
– På Capesize genererer man en liten profitt, men ikke mye i historisk sammenheng, sier Røed i Danske Bank.
- Men man brenner ikke like mye cash som man gjorde for ett år siden, sier han.
Det har heller ikke manglet på advarsler om Kinas økonomi, der økonomene har rettet fingeren mot både høy gjeldsvekst, overinvesteringer og eiendomsboble. Veksten i økonomien ligger også i en fallende trend på lang sikt, tross bedringen i det siste.
– Hvis du tror på sprekk i det kinesiske boligmarkedet og stans i nybyggingen, da blir det en dobbel dipp i bulk uansett hvordan du snur og vender på det. Det er Kina-risiko. Foreløpig går Kina bra, men veksten er ubalansert, sier Myrseth.
– Kjøper man bulk shipping ville jeg ikke lagt aksjene i skuffen og glemt dem. Man må følge nøye med på Kina. Sprekker boblen i boligmarkedet i Kina skal du ikke eie bulkaksjer, sier investeringsdirektøren, som viser til at Kina bruker like mye stål, jernmalm og kull som resten av verden til sammen.