- Markedet er helt latterlig

Markedsaktører mister retningssansen i supernervøst marked.

TØFT: Investorer ser to gigantiske kriser utspille seg i markedene og nervøsiteten er høy.
Publisert:

Dag ut og dag inn er det to klamme hender som ligger over Wall Street; trusselen av en oppløsning av EU og potensielt amerikansk mislighold av gjeld som følge av en budsjettkrangel.

Med disse to, veldig store, problemene liggende over markedet i mandagens handel, var det lite som fikk investorer til å fokusere på inntekter, kursmål eller aksjekurser.

Alt handler nå om det tradere kaller for Risk on/Risk off (les mer om fenomenet her).

- Helt latterlig

I usikre tider, risk off, er det spesielt sikre havner som gull og sveitsiske franc som stiger i verdi. Både gull og franc steg mandag til sine respektive nye rekorder.

Investorene var meget nervøse.

Og en overskrift på nyhetstjenesten Bloomberg News like før stengetid oppsummerer hvor frynsete nervene til investorer er akkurat nå; Sentimentet stiger noe som følge av at det ikke er noen nyheter.

Dermed er det mangelen på nyheter som gir et slags vakuum, hvor investorer kan slappe litt av. Dette forklarer den marginale oppgangen mandag kveld.

- Markedet er helt latterlig, sier en amerikansk trader til E24 mandag kveld.

Mens krisen i EU, som potensielt truer hele samarbeidet i Europa, ruller videre, er det akutte problemer i de amerikanske budsjettforhandlingene som lammer investorene aller mest.

Ved stengetid var Dow Jones-indeksen ned 0,76 prosent, S&P 500 falt 0,81 prosent, mens Nasdaq endte ned 0,89 prosent.

E24 Børs - Alt om Wall Street

Gjeldstaket

Om ikke de republikanske og demokratiske lederne blir enig om et endelig budsjett innen få dager, vil USA gå tom for penger fra og 2. august - noe som vil få katastrofale følger for verdensøkonomien.

Ledelsen i det republikanske partiet har sagt at de er enige i at konsekvensene av å ikke heve gjeldstaket vil være katastrofale, og at de støtter å heve det for å unngå at USA ikke betjener sine forpliktelser.

Republikanerne krever også at det inngås en avtale om hvordan det enorme budsjettunderskuddet kan senkes de neste årene før de vil øke gjeldstaket, og det er en slik avtale politikerne nå forsøker å inngå.

Demokratene krever at noe av budsjettunderskuddet dekkes inn med å øke skatteinntektene, mens republikanere står hardnakket på at det er galt å øke skattene når økonomien er så skjør og arbeidsledigheten er så høy som den er.

Obama sendte mandag kveld ut en pressemelding hvor han varslet at han ville benytte seg av sin veto-rett hvis et lovforslag fra republikanerne, kjent som «The Cut, Cap and Balance Act of 2011», blir fremmet.

Senere mandag ble et nytt budsjettforslag, dette med kutt på 9 billioner dollar fra en republikansk politiker, fremmet.

Ingenting tyder på at amerikanske politikere er nærmere en løsning nå, enn før helgen.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om