Konkursritt mot slutten

De har drevet utleie av polsk arbeidskraft i stor stil. Millionkravene står i kø, og nå etterforskes selskapene i fire politidistrikter.

FÅR HJELP: Jerzy Pietryczuk (til høyre) er en av de polske arbeiderne som fikk trøbbel med lønn fra 49-åringens selskaper. Nå får han hjelp fra forbundssekretær Jan Henrik Larsen i El & It Forbundet.

SVEIN ERIK FURULUND
  • EINAR HAAKAAS
Publisert:,

En 49 år gammel konkursgjenganger har stått sentralt i flere selskaper. De to siste selskapene han har vært involvert i, har drevet med utleie av polsk arbeidskraft. Samlet omsetning har vært opp mot 100 millioner kroner i året.

Etter konkursene står arbeiderne tilbake med millionkrav mot selskapene. En av dem som venter på penger, er Jerzy Pietryczuk.

–De skylder meg fortsatt 50000 kroner, og jeg har ikke fått lønnsslipper, sier Pietryczuk.

Forbundssekretær Jan Henrik Larsen i El & It Forbundet representerer 60 av de polske arbeiderne som har rettet krav på fem millioner kroner mot 49-åringens mange selskaper.

–Dette er en håpløs virksomhet, sier Larsen, som har fulgt disse selskapene over flere år.

Næringsforbud.

Merittlisten til 49-åringen er lang som et vondt år. Tre ganger er han idømt konkurskarantene. I 2002 ble han dømt til to og et halvt års fengsel for økonomisk kriminalitet, og ble idømt forbud mot å drive næring i fem år.
Nå er han tiltalt for grovt bedrageri og utroskap for nærmere en million kroner. Saken skal opp i Bergen tingrett. Det kan bli lagt ned påstand om at 49-åringen mister retten til å drive næring for resten av livet.
Han eller selskapene er i tillegg under etterforskning i tre politidistrikter. Dette er Nordmøre og Romsdal, Asker og Bærum og Oslo. Samtidig er to nye selskaper havnet i skifteretten, og det er mistanke om en rekke nye straffbare forhold.

Private regninger.

Den siste tiltalen i Bergen politidistrikt knytter seg til 49-åringens rolle som salgssjef i selskapet Pedersen Gruppen AS. Han kjøpte varer og tjenester privat, mens han skal ha belastet selskapet for utgiftene. Tiltalen ramser detaljert opp ferieturer, flyreiser, regninger fra bensinstasjoner og en rekke byggeutgifter som skal være belastet firmaet. I tillegg skal han ha gitt uriktige opplysninger om firmaet til foretaksregisteret i Brønnøysund.
Men rollen som salgssjef var trolig bare et mellomspill for 49-åringen. Hovedaktiviteten de siste årene har vært knyttet til selskaper som formidler polsk arbeidskraft til norske bedrifter.

Til skattekrim.

Selskapet Fagvikar AS, hvor 49-åringen var styreleder, har hatt rundt 80 millioner kroner i omsetning for årene 2007–2008. På det meste har selskapet hatt 300 ansatte. Nå er selskapet konkurs med krav på over 15 millioner kroner, mesteparten er ubetalt skatt. Bostyrer utelukker ikke at det foreligger straffbare forhold, og har sendt den foreløpige innberetningen til Skattekrimavdelingen i Skatt Øst.
Bostyrer gransker videre manglende innbetaling av skattetrekk. Han vil også se nærmere på mulige brudd på momslovgivning og andre mulige straffbare forhold. Kreditorlisten avslører en konsekvent uvilje mot å betale regninger. Hverken bompenger eller parkeringsavgifter har vært prioritert, mens boet bare inneholder småpenger.

Aker Yards.

På Nordvestlandet og fra Florø har 49-åringen vært involvert i et selskap som har formidlet arbeidskraft til blant andre Aker Yards. Dette selskapet, Rent Gruppen AS, er også konkurs med første skiftesamling i går.
I et annet selskap i samme gruppe, Kapital & Finans AS, ble konkursen åpnet på våren 2007. Her var 49-åringen medeier. Bare i 2006 hadde selskapet en omsetning på over 50 millioner.
59 polske arbeidere sitter igjen med lønnskrav på 1,6 millioner kroner. Bostyrer ramser opp en rekke forhold som mulige straffbare. –Bostyrer har anmeldt saken, og denne saken vil bli etterforsket, sier politiadvokat May Britt Berg ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.
Ukjent med politisaker

49-åringen er villig til å ta konsekvensen for det han har vært involvert i. Men han føler at han sitter igjen med ansvaret alene.

–Jeg har svidd fingrene og trukket meg ut av alle selskaper. Dette har gått veldig inn på meg. Nå er jeg sykmeldt. Jeg har forklart meg om det jeg vet til bostyrer, sier han.

–Du og dine selskaper er under etterforskning i fire politidistrikter?

–Dette er helt nytt for meg, bortsett fra saken som skal opp i Bergen tingrett. Den saken har ingenting med den siste konkursen å gjøre. I Kapital og Finans var jeg bare eier, sier 49-åringen.

–Men det er jo et visst mønster av konkurser her?

–Tror du virkelig at jeg har tappet selskapene? Jeg sitter ikke igjen med penger, sier han.

Han hevder at det også er andre personer i disse firmaene som må stå ansvarlig for eventuelle lovbrudd. Når vi konfronterer ham med at polske arbeidere står i kø med pengekrav, svarer 49-åringen dette:

–Jeg har aldri hatt med noen polakker å gjøre.

Les også: Polsk ledighet eksploderer

Les flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om

  1. Aker Yards
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ble rundlurt av litauisk spøkelse

  2. Mulige straffbare handlinger rundt Notar-konkurs

  3. Økokrim dropper saken mot Kongsberg – men tiltaler tidligere salgssjef

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Mener konkursen i Sund Laksepakkeri er helt dagligdags

  6. Solgte gaffeltrucker for 21 mill. – uten å eie dem