Sanksjoner sender sjokkbølger inn i aluminiumsmarkedet: Bratteste prisoppgang siden 1987

USAs straffetiltak mot den russiske metallgiganten Rusal skaper frykt for en skvis i markedet. Prisene på aluminium skyter i været, og Pareto oppgraderer Hydro.

KRAFTIG OPPGANG: Aluminiumsprisen har steget friskt den siste tiden.

Foto: Aamir Qureshi AFP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Sanksjonene mot Rusal har sendt sjokkbølger inn i aluminiumsmarkedet, der metallprisen har steget til det høyeste siden høsten 2011.

Aluminiumskontrakten steg nye fem prosent mandag, og var dermed opp nærmere 20 prosent til 2.382 dollar per tonn siden sanksjonene ble kjent for halvannen uke siden.

Ifølge Bloomberg fortsetter prisoppgangen til 2.429 dollar per tonn tirsdag morgen, og fra analytikerhold spår enkelte at prisene kan nå 3.000 dollar.

At prisbevegelsene er en sjelden hendelse understrekes av Reuters. På metallbørsen i London ble prisen sendt opp 12 prosent i forrige uke – den største oppgangen siden aluminiumskontrakten ble lansert i 1987, ifølge nyhetsbyrået.

Den kraftige reaksjonen skyldes at sanksjonene mot Rusal, en av de aller største produsentene i aluminiumsmarkedet, utestenger selskapet fra vestlige handels- og finansielle systemer, noe som skaper frykt for et tilbudssjokk.

Les også

Sanksjonene mot Russland: Rubelen mot verste uke siden 1999

Selskapet produserte i fjor syv prosent av verdens aluminium. I markedet utenfor Kina har Rusal en andel på 17 prosent.

Metallprodusenten står også for syv prosent av verdens aluminaproduksjon, en innsatsfaktor i aluminiumproduksjonen, med anlegg i Irland og Jamaica.

I aluminamarkedet, allerede under press etter at Norsk Hydro ble tvunget til å kjøre verdens største aluminaraffineri for halv maskin i Brasil, er det meldt om panikkjøp og kraftig prisoppgang.

RAMMET AV SANKSJONER: Russiske Rusal sto for syv prosent av verdens aluminiumsproduksjon i fjor. Her fra et aluminiumsverk i Sibir.

Foto: Ilya Naymushin Reuters

Oppgraderer Hydro

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities, som følger aluminiumsselskapet Hydro, tror spenningene mellom USA og Russland kan gjøre at sanksjonene trekker ut i tid, men understreker at det er stor usikkerhet.

– I mellomtiden vil Rusal forsøke å flytte metallet sitt over til andre typer land, som Tyrkia og land i Asia. Metallet vil flyte ut, men usikkerheten dytter prisen og premiene opp, sier Sivertsen til E24.

Les også

Den politiske uroen mellom USA og Russland: – Vil fortsette å være ekstremt nervøst

Han har oppgradert anbefalingen på Hydro til kjøp, som følge av at den sterke prisoppgangen på aluminium motvirker mye av de negative effektene fra selskapets Brasil-trøbbel.

Hydro har havnet i store problemer i Brasil, der halve produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte ble stengt ned på grunn av bekymringer om utslipp. Det har igjen tvunget selskapet til å kutte halve produksjonen ved det nærliggende aluminiumsverket Albras.

Prisen på aluminium er den faktoren som påvirker Hydros resultater mest. Ifølge en oversikt fra selskapet gir en prisoppgang på ti prosent en årlig effekt på driftsresultatet på 3,5 milliarder kroner.

saken fortsetter under

PRISHOPP: Utviklingen i aluminiumsprisen siste år. Den nye runden med sanksjoner har presset prisen opp nær 20 prosent.

Foto: Infront

Straffer oligarker

Sanksjonene fra det amerikanske finansdepartementet er et svar på alt fra Russlands annektering av Krimhalvøyen og konflikten i Ukraina, til støtten til Assad-regimet i Syria og forsøk på å destabilisere vestlige demokratier, ifølge departementet.

Sanksjonene er rettet mot syv russiske oligarker, 12 selskaper de eier eller kontrollerer og 17 russiske regjeringsrepresentanter.

De forbyr amerikanere å handle med disse, inkludert Oleg Deripaska og Rusal. Det trues også med sanksjoner mot personer utenfor USA som handler med russerne på sanksjonslisten.

Straffetiltakene har gitt store utslag i flere markeder, ikke minst ble rubelen og den russiske børsen truffet hardt, mens markedsverdien av den Hongkong-noterte aksjen til Rusal har falt med 70 prosent.

Det får konsekvenser på noen av de største handelsplassene.

Les også

Bloomberg: Oligark tapte 8,6 milliarder på ett døgn

Handelsstopp

Metallbørsen i London har nedlagt forbud mot alt metall fra Rusal som er produsert eller solgt etter at sanksjonen ble innført 6. april, ifølge Financial Times. Det antas at metall for 1 milliard dollar ligger på lagre som er tilknyttet børsen.

Det er også uklart om det finnes kjøpere som er villig til å kjøpe metallet som er produsert før sanksjonen trådte i kraft.

I USA nekter råvarebørsen Comex å ta imot metall fra Rusal, mens råvarehandleren Glencore skal ha erklært force majeure på kontrakter som omfatter 50.000 tonn med metall av russisk opprinnelse.

Resultatet kan bli at metallet ender opp i Kina, der råvarebørsen i Shanghai ikke har nedlagt forbud mot Rusals produkter i sine lagre.

Les også

Oljefondet taper på russisk børsfall

Les også

Anbefaler aksjekjøp etter Brasil-krise: Tror på Hydro-rekyl

Les også

USA innfører nye sanksjoner mot Russland

Her kan du lese mer om

  1. Råvarer
  2. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kan sitte på «gullgruve» etter metallhamstring

  2. Hydro om sanksjonslette for Rusal: – Usikkerheten er nå tatt vekk

  3. Aluminiumsprisen stiger: Hydro-stenging skaper globale bølger

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor er alumina dyrt

  6. USA vil lette Rusal-sanksjoner