Kongsberg Gruppen holder på vekstmålene: – Det blir noen spennende kvartaler fremover

Kongsberg Gruppen har fortsatt et langt stykke igjen før de når målene som selskapet satte seg i fjor. Toppledelsen mener likevel det skal være mulig å få konsernet opp av oljenedturen og tilbake i toppform.

RAKETTLEVERANSE: Kongsberg Gruppen kunne torsdag melde om en ny kontrakt med Litauen for leveranse av luftforsvarssystemet NASAMS. Bildet er tatt under en test i Jokkmokk i Sverige.
Publisert:

– Jeg vil ikke si det lysner ennå, men vi begynner å se positive signaler i den del segmenter og i dialogen vi har med kunder og rederne, selv om offshore fortsatt er svakt, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.

E24 treffer Håøy på kontoret i Vika mens han gjør de siste forberedelsene før torsdagens kapitalmarkedsdag og kvartalspresentasjon.

Selskapet slapp på morgenen tall som viste en fortsatt nedgang i omsetningen, samtidig som man har klart å snu resultatene fra minus til pluss.

Gitt at den største divisjonen, Kongsberg Maritime, leverte en stabil omsetning og et overskudd på 176 millioner, ble også spørsmålet om trenden i maritim nå har snudd.

– Kongsberg Maritime er i ferd med å snu. De leverer et bedre kvartal nå og vi tror vi vil se en bedring sakte, men sikkert, sier Håøy.

Han understreker at det er store forskjeller i de forskjellige segmentene, men sier at nedturen i shipping er en del av en mer ordinær syklus.

– I offshore kan det jo ikke bli noe verre, sier Håøy.

I presentasjonsmaterialet peker Kongsberg på at de ser vekst innen marin robotikk, fiskeri, spesialfartøy og tjenestesegmentet innen maritim sektor, mens markedet for handelsskip er relativt flatt totalt sett. Her er det likevel noen lystegn innen container og LNG, mens tank og tørrlast fortsatt er svakt, mener Kongsberg.

– Så du mener i hvert fall at man har nådd bunnen i Kongsberg Maritime nå?

– Jeg tror det. Men som jeg har sagt tidligere, må man forvente større svingninger i kontraktsinngangen, fordi vi nå inngår færre og større kontrakter enn det Kongsberg Maritime gjorde tidligere. Det er fordi omfanget av hver enkelt kontrakt er større fordi vi leverer større og mer integrerte systemer, som triangel-løsningen vår, sier Håøy.

Hold deg oppdatert på Kongsberg Gruppen. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste nytt!

Les også

Kongsberg Gruppen snudde resultatet til pluss igjen

Beholder vekstmål

Under kapitalmarkedsdagen i november fjor lanserte Kongsberg Gruppen tre finansielle mål for perioden 2016 og frem til 2020. Det første var en gjennomsnittlig vekst i omsetningen på over 10 prosent, et driftsresultat (målt etter EBITA) på over 10 prosent og en avkastning på kapitalen (ROACE) på 10 til 15 prosent.

Tallene viser at det er et langt stykke igjen. Den totale omsetningen siden nyttår har falt fra 11,9 til 10,7 milliarder mot samme periode i fjor, driftsmarginen ligger på 5,2 prosent og avkastning på kapitalen har i andre og tredje kvartal ligget på henholdsvis 3,8 og 7,5 prosent.

Geir Håøy mener likevel de skal klare å nå målene når vi nærmer oss 2020, som han lovet i fjor.

– Vi står på de målene. Vi har tatt en rekke nye posisjoner i markedet og er komfortable med å møte disse målene. Vi er særlig trygge på det organiske (Kongsbergs egenvekst, i motsetning til oppkjøpsbasert vekst, journ.anm.), men det er fortsatt usikkerhet rundt akkurat når forsvarskontraktene vi forventer vil komme, sier Håøy.

KONSERNSJEF: Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.

– Denne veksten vil som vi har sagt tidligere, skje i en kombinasjon av organisk og M & A (vekst gjennom oppkjøp, journ.anm.), legger Håøy til.

Kongsberg-sjefen peker på at de både innen maritim og forsvarssegmentene ser en rekke prosjekter som skal få selskapet frem til målet.

Hinter om flere forsvarskontrakter

Rett etter at kvartalsrapporten ble offentliggjort kunne Kongsberg Gruppen også melde om en ny kontrakt med Litauen for leveranse av luftforsvarssystemet NASAMS. Kontrakten er verdt 109 millioner euro, tilsvarende en milliard norske kroner med dagens kurs. Systemet produseres av Kongsberg Gruppen og amerikanske Raytheon i samarbeid, og nyheten i dag bekrefter intensjonen som ble annonsert i oktober i fjor.

– Vi er meget fornøyd med at Litauen har valgt NASAMS, som er det mest solgte luftvernsystemet i NATO de siste årene, og er ryggraden i mange nasjoners luftvern i årtier fremover, sa Eirik Lie, administrerende direktør i datterselskapet Kongsberg Defense & Aerospace i en uttalelse torsdag morgen.

Les også:

I kvartalsrapporten skriver Kongsberg at de forventer flere forsvarskontrakter i fjerde kvartal, men Geir Håøy er sparsommelig med detaljene:

– Jeg kan si at det blir noen spennende kvartaler fremover. Vi forventer et bra fjerde kvartal, og nå har vi jo fått denne på plass, sier Håøy med referanse til Litauen-kontrakten.

– Disse prognosene gjelder særlig Kongsberg Defense-divisjonen. Vi har også gode posisjoner i Kongsberg Protech Systems, men vi ser at de kontraktene sklir lenger ut i tid. Men på lang sikt er vi veldig optimistiske for KPS også, fortsetter han.

KPS er divisjonen i Kongsberg Gruppen som produserer fjernstyrte våpenstasjoner som kan monteres på militære kjøretøy og forskjellige type fartøyer til sjøs.

Håøy sier at Protech Systems’ nye medium caliber-systemer tar lengre tid å få solgt enn de eksisterende RWS-stasjonene.

Roboten Pepper var på Kongsberg Gruppens kapitalmarkedsdag.

– Det er snakk om store programmer som får stor politisk oppmerksomhet. Så det tar lengre tid å komme i mål med dem, sier han om medium caliber-produktene.

Under kvartalspresentasjonen skriver selskapet at de forventer «høyere aktivitet» innen MCT-30 (medium caliber-stasjonene til Protech) i fjerde kvartal, noe som kan bety at de venter å lande en kontrakt eller flere.

Protech Systems ble for liten alene

Tidligere i år annonserte Kongsberg at de slår sammen forsvarsdivisjonene Defense og Protech Systems til én divisjon. Det sparer konsernet for 100 millioner kroner og førte til en nedbemanning på rundt 130 stillinger.

– Særlig innen marked- og salgsarbeidet er det svært likt og overlappende mellom de to, og vi må koordinere oss. De to er ute i mange av de samme markedene og må jobbe inn mot myndighetene på en helt annen måte enn Protech Systems har gjort med RWS-stasjonene tidligere. Så vi mener sammenslåingen er en riktig beslutning, sier Håøy.

– Protech Systems har jo også gått fra 5–6 milliarder i omsetning per år til 1–2 milliarder nå, så sammenslåingen har også med størrelsen å gjøre. Det kommer vi ikke bort ifra, legger han til.

I kvartalsrapporten vises denne utviklingen også tydelig. Så langt i år har omsetningen i Protech Systems falt fra 1,54 til 1,23 milliarder kroner, mens ordreinngangen er om lag halvert fra 1,26 milliarder i de første tre kvartalene i 2016 til 689 millioner i samme periode i år. Så langt i år har Protech Systems hatt et driftsunderskudd på 71 millioner, mot et driftsoverskudd på 103 millioner i samme periode i fjor.

Kongsberg Defense omsatte i tredje kvartal for 890 millioner, syv millioner mindre enn samme periode i fjor. Siden nyttår har omsetningen økt med rundt 300 millioner til 3,48 milliarder. Driftsoverskuddet på 533 millioner så langt i år er på linje med fjoråret. Ordreinngangen hittil i år er på 1,56 milliarder, mot 2,6 milliarder i fjor, men det er før man regner inn milliarden man skal bokføre i fjerde kvartal på Litauen-kontrakten.

Publisert:

Her kan du lese mer om