Alumina-smell for Hydro

Norsk Hydro leverer fremgang på bunnlinjen i første kvartal, men Brasil-krisen og produksjonskuttene ved flere anlegg har kostet nesten en halv milliard kroner.

FERSKE TALL: Det var ventet at Hydros aluminaproduksjon ville få seg en smekk i første kvartal etter at produksjonen ble halvert ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Onsdag kom fasiten fra selskapet, som viser at aluminaproduksjonen falt 16 prosent fra samme kvartal i fjor, og at krisen så langt har kostet selskapet nær en halv milliard kroner. Dette bildet er fra rødslam-deponiet DRS2 ved Alunorte.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Norsk Hydro leverer likevel et bedre kvartal enn ventet, med et resultat etter skatt på 2,08 milliarder kroner, opp fra 1,76 milliarder for ett år siden.

Årsaken er særlig høyere priser på ferdig aluminium og råvaren alumina, noe som delvis motvirkes av høyere råvarekostnader.

Det har vært knyttet spenning til hvordan Hydro ville påvirkes av krisen i Brasil, hvor selskapet de siste to månedene har avvist en rekke beskyldninger om skadelige utslipp fra Alunorte.

Halv fart på Alunorte har ført til at Hydro har også ført til redusert drift ved bauksittgruven Paragominas og aluminiumsanlegget Albras. Dette var særlig ventet å ramme selskapets Bauxite & Alumina-enhet.

Selskapet oppgir nå at begrensningene på Alunorte og Paragominas har kostet nesten en halv milliard kroner.

– Begrensningen av produksjonen på 50 prosent ved Alunorte og den påfølgende reduksjonen av produksjonen ved Paragominas i mars hadde negativ påvirkning på resultatet i første kvartal, skriver Hydro.

– Effekten er beregnet til 450 millioner kroner, særlig drevet av tapte marginer på reduserte volumer fra Alunorte og Paragominas, skriver selskapet.

I tillegg vil situasjonen i Brasil føre til at Bauxite & Alumina-enheten ikke når sine mål for kostnadskutt i 2018, skriver selskapet. Dermed vil heller ikke selskapet nå sitt mål om å redusere kostnader med 500 millioner kroner i 2018.

Flatt resultat mot i fjor

I første kvartal fikk bauksitt- og aluminaenheten et underliggende driftsresultat (underlying ebit) på 741 millioner kroner, sammenlignet med 756 millioner kroner for ett år siden og forventninger på 528 millioner kroner.

Sammenlignet med fjerde kvartal er fallet derimot mye større. Bauxite & Alumina-enheten leverte hele 1,87 milliarder kroner i underliggende resultat i fjerde kvartal.

Dette skyldes lavere realiserte priser på alumina, dyrere råvarer og lavere salg av alumina, skriver Hydro. Produksjonen av alumina falt med 16 prosent fra første kvartal i fjor, til 1,27 millioner tonn.

Fremgang på bunnlinjen

Dette er Norsk Hydros nøkkeltall for første kvartal:

 • Resultat etter skatt på 2,08 milliarder kroner, mot et resultat på 1,76 milliarder kroner for ett år siden og sammenlignet med forventninger på 1,85 milliarder kroner, ifølge SME Direkt
 • Omsetning på 39,97 milliarder kroner, sammenlignet med 23,03 milliarder kroner for ett år siden og forventninger om 38,7 milliarder kroner
 • Underliggende driftsresultat (ebit) på 3,15 milliarder kroner, mot 2,28 milliarder kroner for ett år siden og forventninger om 3,06 milliarder kroner

Les mer: Venter alumina-smell for Hydro etter Brasil-trøbbel

Pålegg fra domstol

Det er etter pålegg fra en domstol og myndigheter i Brasil at Alunorte-anlegget i delstaten Pará kun produserer på 50 prosent av kapasiteten.

Anlegget tar imot bauksitt som kommer i rør fra Paragominas-gruven, og raffinerer dette til alumina. Dette brukes til aluminiumsproduksjon.

Det skjer etter at selskapet har innrømmet flere lekkasjer av urenset vann. Hydro har derimot avvist påstander om at det også har vært skadelige utslipp til lokalsamfunnet.

Hydro-aksjen startet året på 62 kroner, og var helt nede i 45 kroner på det svakeste. Siden har den tatt seg opp noe igjen. Tirsdag stengte aksjen på 50,58 kroner.

Nordea Markets sa nylig at Hydros problemer trolig ville løse seg i løpet av året, og anbefalte kjøp av aksjen. Kursmålet ble satt til 60 kroner.

Les mer: Tror på Hydro-rekyl

Les også

Venter alumina-smell for Hydro etter Brasil-trøbbel

Høyere priser

Hydro påpeker i kvartalsrapporten at det er økt usikkerhet i markedet som følge av toll på aluminium inn til USA, sanksjonene mot russiske Rusal og situasjonen i Brasil.

Etter at første kvartal var over har aluminiumsprisen steget til sitt høyeste nivå siden 2011, i kjølvannet av USAs sanksjoner mot Rusal. Den russiske aluminiumsprodusenten står for syv prosent av verdens produksjon.

Hvis dette vedvarer kan det gi et løft i kommende kvartaler, og motvirke effekten av nedstengningen av Alunorte, som årlig produserer rundt 6,3 millioner tonn eller fem prosent av global produksjon.

Mandag falt aluminiumsprisen med nærmere ti prosent, etter at USA varslet at Rusal kan få lettelser i sanksjonene hvis storeieren og oligarken Oleg Deripaska gir fra seg kontrollen i selskapet.

Les mer: Hydro faller etter Rusal-nyhet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Aksjer

Flere artikler

 1. Venter alumina-smell for Hydro etter Brasil-trøbbel

 2. Betalt innhold

  Brasil-problemene ga Hydro kraftig resultatsmell

 3. – Kan ramme norske smelteverk

 4. Betalt innhold

  Syv grafer som viser Hydro-krisens globale konsekvenser

 5. – Vil slå massivt ut