Ryanair vil tillate fagforeninger etter trusler om streik

Michael O'Leary varsler «betydelig endring» for å unngå nytt trafikkaos i julen.

SNUR: Pilotene i Ryanair ser langt på vei ut til å ha vunnet frem i kampen om retten til å få organisere seg.
Publisert:

Det irske lavprisflyselskapet Ryanair opplyser at det vil tillate sine ansatte å fagorganisere seg, i et forsøk på å unngå streik.

Selskapet har sendt et skriv til pilotorganisasjonene i Irland, Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania og Portugal, der det inviteres til samtaler for å få disse fagforeningene anerkjent som representative organ for Ryanair-pilotene i de respektive landene.

Dette er forutsatt at de etablerer egne komiteer bestående av kun Ryanair-piloter som skal håndtere saker relatert til selskapet.

«Ryanair vil ikke forholde seg til piloter som flyr for konkurrerende flyselskap i Irland eller andre steder», skriver selskapet i en melding E24 har fått tilgang til.

Bakgrunnen for at Ryanair nå endrer praksisen med å ikke anerkjenne fagforeninger, er at selskapet trues av streik i julehøytiden. Selskapet ber pilotene om å avblåse planlagte aksjoner.

Les også

Europeiske pilotforeninger ut mot Ryanair: Krever bedre arbeidsvilkår for pilotene

– Juleflygingene er veldig viktige for våre kunder, og vi ønsker å fjerne enhver frykt for at de kan bli forstyrret av pilotaksjoner neste uke, sier Ryanair-sjef Michael O'Leary en kommentar.

Er skeptisk

Ryanair har begrenset aktivitet i Norge etter at basen på Rygge ble avviklet i fjor, angivelig etter innføringen av flypassasjeravgiften.

De har imidlertid fortsatt flyginger fra Gardermoen til Vilnius og Stansted utenfor London.

Mens basen i Norge fortsatt var aktiv, var norske fagforeninger involvert da det oppsto betydelig bråk rundt de Ryanair-ansattes kontrakter. Norske arbeidstagerorganisasjoner har også oppfordret til boikott av selskapet og uttalt seg kritisk om forholdene i selskapet i en årrekke.

Nestleder Vegard Einan i Parat er ikke overrasket over at Ryanair ser ut til å måtte snu.

– Ryanair trues ellers med streik i hele Europa. Men jeg velger å være skeptisk og avventende til hva de faktisk gjør, sier Einan.

Les også

Ryanair-piloter går ut i julestreik

«Betydelig endring»

Ryanair-ansatte har selv arbeidet for fagorganisering over flere år, ved siden av krav om blant annet bedre arbeidsvilkår og tydeligere arbeidskontrakter.

Ifølge Bloomberg varslet den irske pilotforeningen tidligere denne uken at de ville legge ned arbeidet i én dag den 20. desember fordi selskapet ikke vil anerkjenne deres organisering. Tilsvarende tiltak ble også annonsert i Italia og Tyskland.

Fredag varsler italienerne at de innstiller en en varslet, fire timer lang aksjon, ifølge NTB.

Arbeidskonflikter kan være svært kostbart for flyselskapene, som allerede opererer på tynne marginer. Ryanair, som forsøker å komme seg opp fra knestående etter pilotmangel og påfølgende trafikkproblemer i sommer, viser imidlertid først og fremst til de reisende.

– Å sette behovet til våre kunder først, og å unngå forstyrrelser i deres juleflyginger, er grunnen til at vi å vil forhandle med våre piloter gjennom anerkjente nasjonale fagforeningsstrukturer, og vi håper at vi kan og vil komme til enighet disse strukturene tidlig på nyåret, sier O'Leary.

Den profilerte toppsjefen medgir dog at organiseringen vil utgjøre en «betydelig endring» for Ryanair.

TILBUDET: Dette brevet skal ha blit sendt fra Ryanair til den irske pilotforeningen.
Les også

Ryanair kan bli rammet av sin første streik noensinne

Les også

Ryanair avlyser flyginger – 400.000 passasjerer kan rammes

Les også

– Det er nonsens

Publisert:

Her kan du lese mer om