Børsoppgang tross Trump-toll: Kongsberg til værs etter milliardavtale

Aksjemarkedet trekker et lettelsens sukk etter fremgang i den fastlåste politiske situasjonen i Italia.

OPPGANG: Oslo Børs stiger fra start fredag.
Publisert: Publisert:

Det europeiske aksjemarkedet åpner i grønt fredag. Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,58 prosent til 880,69 poeng etter snaut ti minutters handel.

Åpningen i Europa følger nedgang på Wall Street i går kveld og blandet utvikling i de asiatiske markedene i natt.

«Det er nå klart at populistene danner ny regjering i Italia og finansministeren blir ikke en erklært euroskeptiker (...) Men markedene rakk ikke å puste ordentlig ut. Trump vil innføre de nye tollsatsene på stål og aluminium fra landene som fikk unntak», skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea på morgenkvisten.

I Italia har president Sergio Mattarella har gitt grønt lys til en koalisjonsregjering under ledelse av juristen Giuseppe Conte.

Økt sjanse for handelskrig

Fra og med midnatt amerikansk tid trådde de nye tollsatsene på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico til USA i kraft. Metalltollen ble først varslet i februar og innført måneden etter, men amerikanernes handelspartnere har i det lengste håpet å få permanente unntak.

Dette viste seg å ikke bli tilfelle, og dermed øker sjansen for handelskrig. Flere land har allerede kommet med sterke verbale reaksjoner og varslet mottiltak.

«Tiltakene vil på sikt kunne ramme den globale veksten, og øker samtidig bekymringene for ustabile og uforutsigbare rammebetingelser for selskapene», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Kongsberg-opptur

For de norske børsnoterte selskapene er det Norsk Hydro som tilsynelatende er mest utsatt for metalltollen, til tross for at selskapet har begrenset direkte eksport til USA.

– Risikoen er at dette eskalerer, og at europeisk industri og aluminiumindustrien rammes, sa informasjonsdirektør Halvor Molland til E24 i går.

Hydro-aksjen stiger imidlertid 0,58 prosent til 51,64 kroner etter en liten nedgang tidlig i handelssesjonen.

Enda bedre går det for Kongsberg Gruppen, som sammen med partneren Raytheon torsdag meldte at de har vunnet kampen om å få levere NSM-missiler til den amerikanske marinen. Kontrakten er verdt opp til 6,9 milliarder kroner.

Aksjen stiger 5,79 prosent til 182,6 kroner.

Les også

– Tydelig at det er «America first»

Les også

Mexico straffer USA med toll på blant annet tynnribbe og epler

Les også

Malmström: Dårlig dag for verdenshandelen

Publisert:

Her kan du lese mer om