Giek risikerer å dekke Seadrill-gjeld avdrag for avdrag

Giek kan ha 5.600 millioner kroner på spill i John Fredriksens Seadrill.

RISIKERER Å BETALE: Giek-sjef Wenche Nistad risikerer store utbetalinger i forbindelse med Seadrill.
Publisert: Publisert:

Den norske stats garantietat har milliarder på spill under konkursbehandlingen av det Bermuda-baserte riggselskapet Seadrill, som har kyprioten John Fredriksen som hovedaksjonær.

Giek, som selv ikke gir lån, har gitt enkelte av Seadrills långivere en garanti som innebærer at långiveren kan kreve pengene av Giek. Hva som utløser at en slik garanti gjøres gjeldende, kan variere.

Seadrill begjærte seg konkurs etter den amerikanske kapittel 11-lovgivningen i september. De hadde da kommet til enighet med de fleste pantsikrede kreditorene om en avdragsfri periode for gigantgjelden.

Les også

Ny Seadrill-høring neste uke: Kreditorgruppe kan velte Fredriksens redningsplan

Involvert i fem lån

E24 skrev mandag at Giek er involvert i fem av Seadrills pantsikrede lånepakker. De fem lånene er på i alt nær 50 milliarder kroner.

Basert på opplysninger i et dokument Seadrill har offentliggjort ved konkursåpningen i september om tre av lånene, en tidligere pressemelding om et av lånene samt en gjennomsnittsbetraktning av et femte lån, indikerte det et samlet garantiomfang på i området 10.500 millioner kroner.

E24 skrev også at lånene ganske sikkert er nedbetalt etter det ble innvilget.

Les også

Staten er involvert i Seadrill-lån på nær 50 milliarder kroner

5.600 millioner

Etter den tid har E24 brakt i erfaring at Gieks samlede eksponering i forhold til Seadrill kan være i om lag 700 millioner dollar. Det tilsvarer 5.600 millioner kroner.

Kommunikasjonssjef Allon Groth i Giek vil ikke kommentere opplysningen om Gieks eksponering.

Han opplyser til E24 på generell basis at garantistene, inkludert Giek, skal godkjenne endringer i lånebetingelsene, noe som trolig er gjort i tilfellet Seadrill.

«Dersom gjelden senere blir misligholdt, vil långiver kreve dekning fra garantistene. GIEK vil kunne dekke dette avdrag for avdrag, eller innfri hele det resterende lånebeløp. GIEK forsøker deretter å gjenvinne mest mulig av våre utbetalinger,» skriver Groth i en e-post.

Les også

50 har rettet krav om 37 milliarder: Disse kan tape mest på Seadrills kriseløsning

Hva gjør Giek til Seadrill-långiver?

Giek blir altså først en långiver dersom det skjer noe med en låntager som gjør at den opprinnelige långiveren kan kreve pengene fra Giek.

Spørsmålet er hva som utløser at en eller flere av Seadrills långivere kan kreve pengene fra Giek. Det har så langt hverken Giek eller Seadrill villet kommentere.

I en e-post Groth sendte til E24 i forrige uke omtalte han Giek som kreditor og interessent i forhold til Seadrill.

– Brukte du begrepet kreditor i den betydning at Giek nå er långiver til Seadrill?

«Hei, som sagt kommenterer vi ikke enkeltengasjement,» skriver Groth i en e-post til E24.

En samlet eksponering på 5.600 millioner kroner innebærer at Seadrill står for om lag 5,7 prosent av Gieks totale garantiportefølje som er oppgitt til 98 milliarder kroner i Gieks siste årsrapport.

Les også

Oljeminister etter Seadrills redningsplan: – Et godt signal

Les også

Fredriksen ber om fem pluss fem pluss fem prosent for å redde Seadrill

Les også

– Dette er den riktige avtalen for alle

Publisert: