Gjensidige om fallende finansresultater: – Må styrke oss på det vi selv har kontroll på

Gjensidige dro inn 3,5 milliarder kroner på å selge forsikringer i 2015 – mer enn fire ganger så mye som i 2010. Finansresultatet er nesten halvert på samme tid.

BJELLEKLANG: Konsernsjef Helge Leiro Baastad sender Gjensidige på børs ved å ringe med børsbjellen i 2010. Siden den gang har selskapet steget mer enn 140 prosent i verdi.

Morten Holm NTB scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert:

– Jeg begynte i forsikring i 1998, da levde vi kun på finansresultatene, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige.

E24 møter forsikringstoppen i Schweigaards gate - i anledning selskapets resultatpresentasjon for fjerde kvartal og 2015

Baastad forteller om en forsikringsindustri som har endret seg betraktelig på de 18 årene han selv har jobbet i bransjen.

I 2010 var resultatet fra forsikringsvirksomheten til Gjensidige i underkant av 800 millioner kroner.

I 2015 endte resultatet på 3,5 milliarder.

Les også

Rekordår for forsikringsvirksomheten i Gjensidige

– Det er helt klart at vi gjennom kostnadsreduksjoner, gjennom smartere måter å jobbe med tariffene våre, gjennom innføring av teknologi og automatisering har vi klart å skape vesentlig bedre resultater i forsikringsvirksomheten vår, sier Baastad – som legger til at forsikringsresultatet i 2010 var ekstraordinært lavt på grunn av en hard vinter.

Finansresultatet har siden børsnoteringen i 2010 gått fra 2,7 til 1,5 milliarder kroner. At finansresultatet nesten halveres tilskriver han markedene.

– Det først og fremst er konsekvens av fallende rentenivå, men også mer volatilitet i finansmarkedene, sier han.

Dermed har Gjensidige måttet konsentrere seg om det de kan aller best.

– Når vi ser hvor ustabile finansmarkedene faktisk er, må vi styrke oss på det vi selv har kontroll på, sier Baastad, som med det mener forsikringsvirksomheten.

– Blir bare viktigere og viktigere

Seks av 10 kunder i Gjensidige har nå gitt samtykke til å kommunisere digitalt. Målet er at tre av fire kunder skal være digitale innen 2018. Antall frekvensskader rapportert på nett og mobil er 34 prosent, og øker kraftig.

– Nå er vi i en situasjon hvor det er masse diskusjon rundt den fjerde industrielle revolusjon, fortalte Baastad til analytikerkorpset som hadde møtt frem på selskapets resultatpresentasjon torsdag denne uken.

(Saken fortsetter under bildet.)

HYGGELIG TUR: Gjensidige-aksjonærene i dag som ble med på børsnoteringen i 2010 kan le hele veien til banken. Selskapet har steget 145 prosent siden børsnoteringen.

Infront

– Hverdagen er i økende grad digital, og vi må tilpasse oss denne utviklingen på en smartere, bedre og hurtigere måte. Teknologi, analyse av egne og andres data blir bare viktigere og viktigere.

Baastad ga et eksempel til de fremmøtte på kvartalspresentasjonen på hvordan forsikringsgiganten har tatt i bruk ny teknologi.

– 9.000 næringslivskunder har gått igjennom en systematisk risikosjekk basert på en ny digital bransjespesifikk modul som er utviklet.

Resultatet er økt innsikt. Som i forsikringsbransjen gir mer klirrende mynt i kassen.

– Det gir bedre prediksjon av kundelønnsomhet, og sikrer at vi tiltrekker de riktige kundene og beholder de riktige kundene, sier Baastad.

Les også

Traaseth: – I 2014 fikk vi en «wake up call»

Ingen planer om å kutte

For seks år siden gikk Gjensidige på børs.

E24 ber Baastad se like langt frem i tid.

– Jeg tror vi kommer til å fortsette å være et sterkt nordisk forsikringsselskap. Det skjer veldig mye rundt oss, vi leser om endringene i avisene hver dag og enkelte spår jo dommedag i alle bransjer.

Baastad mener Gjensidige har et merkenavn i Norge som er ekstremt sterkt, og en kostnadsposisjon «som kanskje er verdensledende», men legger ikke skjul på at reisen blir tøff.

Les også

Stor pågang for forsikring mot ledighet

– Vi kommer til å se nye aktører og nye forretningsmodeller, men vi skal stå veldig sterkt, forsikrer Baastad.

Tidligere denne uken ble det klart at DNB kutter filialer og kvitter seg med 600 årsverk.

Endringer i folks bankvaner er årsaken til at den norske storbanken nedbemanner.

Gjensidige, som holder til på andre siden av togskinnene på Oslo S, har ingen planer om å nedbemanne, ifølge informasjonsdirektør Øystein Thoresen.

– Vi tenker effektivitet hver dag. Det går sin gang. Vi skrur til litt her og der, og justerer for hver dag som går. Derfor slipper vi store og dramatiske nedbemanninger.

Les også

Ligger an til utbyttefest etter rekordår

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Les også

Petter Stordalen tapte 750 millioner på to år

Publisert:

Flere artikler

  1. Gjensidige har aldri tjent mer på forsikring

  2. Rekordresultat for Gjensidige i andre kvartal

  3. Rekordresultat fra Gjensidige

  4. Ligger an til utbyttefest etter rekordår

  5. Gjensidige-sjefen vil åpne utbyttekranen igjen: – Veldig viktig for oss