«Storeulv»-forfatter mener Fredriksen vil selge for å ruste seg

«Storeulv»-forfatter Gunnar Stavrum tror John Fredriksen planlegger å selger aksjer i Marine Harvest for å ruste seg gjennom nedgangsperioden.

TAPER FORMUE: Oljebremsen setter dype spor i formuesverdiene til den kjente skipsrederen og investoren. Tirsdag kom det frem at rikingen har falt 13 plasser på Forbes' liste over verdens rikeste mennesker siden i fjor.

Håkon Mosvold Larsen NTB Scanpix
Publisert:,

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Geveran Trading, som kontrolleres av John Fredriksen, vil selge cirka 37,8 millioner aksjer i Marine Harvest.

37,8 millioner aksjer utgjør omtrent 8,4 prosent av aksjene i Marine Harvest. Med dagens aksjekurs på 126 kroner aksjen utgjør dette i så fall et salg til en verdi av 4,8 milliarder kroner.

FERSK PODCAST OM LAKSEEVENTYRET: – Dette er bare begynnelsen

Geveran Trading sitter i dag med 117,4 millioner aksjer i Marine Harvest, tilsvarende 26,07 av aksjekapitalen i selskapet. I tillegg sitter selskapet med tre millioner aksjer i en aksjelånsavtale (såkalt total return swap agreement).

Så selv om Fredriksen gjør alvor av intensjonen om å selge en stor bit av sjømatkjempen, sitter han fortsatt på 17,67 prosent av aksjene etter et storsalg.

Les også

Milliardunderskudd for Archer

– Mer finansielt presset

Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, med virksomhet i Norge, Skottland, Canada, Chile, Irland og på Færøyene. John Fredriksen er selskapets største aksjonær, med en eierandel på drøyt 26 prosent.

BIOGRAFI: Odd Harald Hauge og Gunnar Stavrum står bak denne uautoriserte biografien om John Fredriksen fra 2005.

Oljebremsen setter dype spor i formuesverdiene til den kjente skipsrederen og investoren. I februar skrev E24 at Fredriksen de siste 18 månedene har mistet 40 prosent av formuen, ifølge Bloomberg News.

Tirsdag kveld melder magasinet Forbes at Fredriksen faller 13 plasser på Forbes rikingliste siden i fjor. Nå ligger han på 133. plass.

Analytikere E24 har snakket med tirsdag kveld tror ikke Fredriksen ønsker å selge fordi han trenger pengene.

Forfatter og Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum mener på sin side at det er stor grunn til å tro at nettopp det er årsaken.

– Det er ingen tvil om at Fredriksen eier store virksomheter som blør av oljeprisfallet. Seadrill er her nærliggende å nevne. På en annen side har han vært flink til over lenger tid å bygge seg opp en stor kapitalreserve. Det virker ikke som han må ha disse pengene fordi han går konkurs, men jeg tror han er mer finansielt presset, sier Stavrum til E24.

Han står sammen med Odd Harald Hauge bak boken «Storeulv», en uautorisert biografi om John Fredriksen som kom ut i 2005. Siden den tid har han fulgt Fredriksen tett.

Les også

– Den morsomste eventen på lang tid for en sliten oljeserviceanalytiker

STOREULV-FORFATTER: Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum har skrevet bok om John Fredriksen.

Markus Aarstad VG

Trekker frem to årsaker

Stavrum trekker også frem at Frontline nylig vedtok å betale ut utbytte, på tross av nedgangen.

– Dette er også en måte å få ut penger til eierne, blant annet Fredriksen. Begge deler gjør at han får mer cash.

Han tror imidlertid ikke at Fredriksen er inne i noen økonomisk krise.

– Det ville overraske meg om han selger fordi han må, fordi han har solgt unna og har såpass mye cash fra før. Men det handler om å ha rene midler hele tiden. Dette er midler som gir ham cash med en gang, og det øker tryggheten.

Les også

Bloomberg: John Fredriksen har tapt 40 prosent av formuen

Stavrum mener det er en kombinasjon av to ting som er årsaken til at Fredriksen vil selge.

– Marine Harvest har vært et eventyr. At han vil selge, kan være fordi han vil ha mer cash, men også at han ser at det ikke er sikkert at Marine Harvest vil gi den samme verdiøkningen i fremtiden. Det kan være riktig timing for å selge nå. Og det er viktig å huske at vi er på et nedsalgsnivå, da han fortsatt vil ha store eierandeler.

Les også

Milliardunderskudd

Les også

Bloomberg: John Fredriksen har tapt 40 prosent av formuen

Les også

Hegnar tungt inn i Marine Harvest