Frykt for laksepriskollaps tynget Oslo Børs

Tross drahjelp fra børslokomotivet Statoil åpnet Hovedindeksen uken i rødt.

NEDTUR: Oslo Børs gjorde det svakere enn resten av Europa i mandagens handel.
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Oljeprisen stiger og børslokomotivet Statoil endte dagen i pluss, samtidig som stemningen var god på flere av de større børsene i Europa. Man skulle dermed tro at det var duket for opptur på Oslo Børs, men den gang ei.

Hovedindeksen endte mandag ned 0,35 prosent til 619,06 poeng.

Utviklingen er ikke minst drevet av et fall for lakseaksjene. Eksempelvis er Marine Harvest er ned 3,40 prosent til 133,7 kroner per aksje, Lerøy Seafood ned 5,35 prosent til 378,3 kroner og Salmar ned 10,36 prosent til 227,0 kroner. Færøiske, Oslo-noterte Bakkafrost faller 4,18 prosent til 300,4 kroner og Grieg Seafood 5,86 prosent til 52,25 kroner.

Nedturen fant sted til tross for at oljeprisen har løftet seg gjennom dagen. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund 47,83 dollar. Statoil-aksjen legger på seg 0,30 prosent til 134,0 kroner på ukens første handelsdag.

Det er ellers verdt å merke seg et kursfall på 27,51 prosent til 3,9 kroner i TTS Group. Her har småaksjonærer blokkert et bud på selskapet fra østerriske Palfinger.

Storm i laksesektoren?

Nedturen innen oppdrett kommer etter at Nordea Markets profilerte sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård sendte ut en fersk rapport der han advarte om at det kan brygge opp til storm i laksesektoren.

– Etter et kvartal med betydelig underdekning fra Norge står vi ved foten av den største sekvensielle volumøkningen siden 2011. Oppgangen vil sikte seg inn mot markeder med fallende etterspørsel og svak absorberingsevne. Derfor forventer vi et prisfall på 40 prosent fra toppen, og et volatilt prisbilde i de kommende månedene, skriver Giskeødegård i rapporten.

Giskeødegård legger til at Nordea skrur opp estimatene for det globale tilbudet i 2017 og 2018 med to prosent, noe som fører til at de senker prisestimatene sine for laks i 2017 og 2018 med to kroner per kilo til henholdsvis 53 og 50 kroner per kilo.

I motsatt ende venter Nordea nå at kostnadene i bransjen vil øke med ytterligere én krone til 32 kroner per kilo i perioden.

Meglerhuset har nå Bakkafrost og Grieg Seafood som sine toppvalg innen sektoren, mens anbefalingen på en rekke andre aktører tas ned.

Oslo mot strømmen

I resten av Europa er bildet mer positivt:

Den tyske DAX-indeksen stiger 0,33 prosent, mens børsene i våre naboland Sverige og Danmark stiger henholdsvis 0,52 prosent og 0,64 prosent.

På den andre siden av Atlanterhavet har investorene på Wall Street sendt indeksene i grønt. Dow Jones er opp 0,46 prosent, S&P 500 0,37 prosent og Nasdaq 0,57 prosent etter en times handel.

Les også

Sjømatanalytiker: Brygger opp til en perfekt storm

Les også

Småaksjonærene stakk kjepper i hjulene

Les også

Derfor satser Spetalen-selskapet i kriserammet marked

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 2. Aksjer
 3. Austevoll Seafood
 4. Laks
 5. Lerøy Seafood Group
 6. Oppdrettsnæring
 7. Grieg Seafood

Flere artikler

 1. Sjømatanalytiker: Brygger opp til en perfekt storm

 2. Disse lakseaksjene tror analytikerne mest på

 3. Ser mer fisk i markedet – svinger igjen slaktekniven over lakseaksjene

 4. Nordea-rapport senker lakseaksjene

 5. Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall