Orkla flytter produksjonen ved Ello fra Kristiansund til Falun

Styret i Lilleborg AS har tirsdag besluttet å flytte produksjonen fra Ello i Kristiansund til Falun. Det rammer de 60 ansatte ved fabrikken hardt.

FLAGGER UT ELLO: Styret i Orkla-eide Lilleborg har besluttet at Ello i Kristiansund skal flagges ut til Sverige. Det vil ramme de 60 ansatte ved fabrikken hardt.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
  • Geir Molnes
Publisert:

– Det er en veldig trist dag her i dag, sier tillitsvalgt Unni Garberg for Industri Energi i Ello til E24.

Avgjørelsen om å flytte produksjonen ved Lilleborg-fabrikken Ello fra Kristiansund til Falun i Sverige vil ramme de 60 ansatte på Ello hardt.

– Mange går hjem nå. De har ikke noe særlig engasjement for å jobbe videre i dag, sier Garberg.

Avgjørelsen ble flyttet fra mandag til tirsdag etter at tre lokale investorer meldte sin interesse for å kjøpe eiendommen mot at Orkla ville leie den tilbake.

– Vi er takknemlig for initiativet vi har mottatt fra lokale investorer, men det endrer ikke situasjonen som ligger til grunn for vår beslutning om å flytte produksjonen. Vi ønsker imidlertid å gå i dialog med dem for å se om vi kan bidra med å tilrettelegge for ny virksomhet i området, sier styreleder Stig Ebert Nilssen i Lilleborg AS i en pressemelding.

Fortsetter med full sysselsetting ut året

– TRIST DAG: Tillitsvalgt Unni Garberg for Industri Energi på Ello i Kristiansund fikk tirsdag beskjeden om at Orkla vil flytte produksjonen ved fabrikken til Falun.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

Bakgrunnen for forslaget om å flagge ut Ello er at Lilleborgs virksomhet er svært konkurranseutsatt, opplyste produksjonsdirektør Knut Eckhoff i Orkla Home & Personal Care mandag. Derfor har Orkla ønsket å samle virksomheten i færre og større fabrikker.

– Våre konkurrenter har allerede gjort gjennomgripende strukturelle endringer og har med dette konkurransefordeler i forhold til oss som de utnytter i det norske markedet. Vi er av den grunn også nødt til å gjøre endringer for å sikre vår langsiktige konkurransekraft, sier Eckhoff i en pressemelding.

Han legger til at de vil gjøre det de kan for å hjelpe de ansatte videre.

Siden år 1900 har det vært drift i Ello-fabrikken i Kristiansund. Nå tar det imidlertid slutt. Produksjon ved Ello vil foregå frem mot utgangen av 2017, da flyttingen etter planen skal være fullført.

– Det blir ikke lite å gjøre for oss med det første, og vi kommer til å fortsette med full sysselsetting ut dette året, sier tillitsvalgt Garberg.

– Og så håper vi at vi kommer oss i nye jobber, og det får vi hjelp til. Vi får bistand til det av en tredjepart, sier hun.

Stort markedspress

Produksjsonssjef Knut Eckhoff forteller at bakgrunnen forteller at selskapet leverer produkter i kategorier som er under et stort markedspress.

– Konkurrentene våre er store internasjonale aktører, som ikke har produksjon i Norden, og som har gjort slike strukturendringer for lenge siden. Hvis vi skal opprettholde vår posisjon i markedet må vi ha en kostnadseffektiv verdikjede, sier Eckhoff til E24.

Han opplyser at produksjonen vil bli værende i Norge en god stund til, trolig ut 2017.

– Når vi er kommet dit er det ikke noe særlig jobb til noen av dem som jobber her. Da må vi hjelpe folk videre i livet med å få jobb et annet sted, sier han.

– Hva slags reaksjoner har dere fått på dette?

– Når man får en sånn beskjed så er det veldig tungt. Vi har sett alle mulige sorgreaksjoner. Noen har ingen reaksjon i det hele tatt, mens andre gråter og er lei seg. Det må man forvente med en så tung beskjed, sier Eckhoff.

– Stygg ripe i lakken

– Dette er en stygg ripe i lakken for Orkla. Når de nå flagger ut lønnsomme arbeidsplasser, fraskriver de seg alt samfunnsansvar og sender trofaste ansatte ut i arbeidsledighet, sier nestleder Frode Alfheim i LO-forbundet Industri Energi i en pressemelding.

Alfheim understreker at nedleggelsen får konsekvenser langt utenfor portene på Ello.

– Dette er en dag som legger mørkeblå skyer over hele lokalsamfunnet, sier han.

– Nedgangstidene i petroleumsnæringen har allerede rammet Kristiansund hardt, arbeidsledigheten har økt med over 60 prosent det siste året. Den høye ledigheten gjør at det blir steintøft for lokalsamfunnet å håndtere nedleggelsen av hjørnesteinsbedriften, sier nestlederen.

– Støtten og engasjementet har betydd alt

Det har vært et bredt engasjement rundt saken i lokalsamfunnet, forteller tillitsvalgt Garberg.

– Støtten og engasjementet har betydd alt for oss. Vi vet at vi har gjort absolutt alt som kan gjøres. Vi må takke for all støtten fra både privatfolk og organisasjoner, sier Garberg.

– Jeg håper Orkla lykkes med det strukturarbeidet de driver på med, for det involverer også mange andre parter, avslutter hun.

Styrebeslutningen innebærer også at produksjonen av flytende vaskemidler som i dag foregår i Falun, flyttes til fabrikken i Ski. Dette betyr at fabrikken i Ski blir en rendyrket vaskemiddelfabrikk, mens fabrikken i Falun rendyrker produksjonen av produkter til personlig pleie.

Lilleborg-fabrikken Ello produserer personlig pleie-produkter, deriblant kjente merker som Lano, Solidox, Lypsyl, Define, Sterilan og Dr. Greve.

Les også

Lokale investorer vil forsøke å redde Lilleborg-fabrikk

Les også

Orkla: – Vi satser tungt i Norge

Les også

Mæland krever Orklas forklaring på utflagging

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Orkla

Flere artikler

  1. Lokale investorer vil forsøke å redde Lilleborg-fabrikk

  2. Nær 60 ansatte i Ello i Kristiansund kan miste jobben

  3. Orkla flytter ikke ketchup-produksjon til Sverige likevel

  4. Orkla tjener mer på nedlegging

  5. Mæland krever Orklas forklaring på utflagging