Topplinje-barbering for Yara i første kvartal

Yara reduserer topplinjen med over 2,5 milliarder og leverer et lavere underliggende resultat for første kvartal sammenlignet med et år tidligere. Analytikerne blir imidlertid positivt overrasket.

OSLO: Konsernsjef Svein Tore Holsether og Yara legger i dag frem resultatet for første kvartal 2016.
Publisert:

– Yara rapporterer et sterkt resultat i et utfordrende marked, selv om svakere gjødselpriser og lavere leveranser påvirket inntjeningen, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

Inntektene til kunstgjødsel-produsenten kom i første kvartal inn på i overkant av 25 milliarder kroner, sammenlignet med 27,7 milliarder kroner i samme kvartal i 2015.

Men til tross for sterkt reduserte inntekter, overgår Yara analytikernes forventninger og fjorårets driftsresultat i samme periode.

Driftsresultatet (EBITDA) kom inn på 5,05 milliarder kroner, en forbedring fra 4,79 milliarder kroner sammenlignet med samme kvartal i fjor. Tall innhentet fra SME Direkt viser at analytikerkopset ventet et driftsresultat på 4,88 milliarder kroner.

Tar man hensyn til spesielle poster, leverte selskapet et lavere underliggende driftsresultat sammenlignet med i fjor.

EBITDA eksklusive spesielle poster var nemlig ned 12 prosent, drevet av lavere gjødselpriser og leveranser, men delvis utlignet av positive valutaeffekter og lavere energikostnader.

EBITDA eksklusive spesielle poster endte på 5,05 milliarder kroner, en nedgang fra 5,74 milliarder kroner ett år tidligere.

På forhånd hadde analytikerne ventet 4,89 milliarder kroner, så selskapet leverer fortsatt over forventning med korrigeringen for spesielle poster.

Les også

Gjør milliardinvestering i brasiliansk gigantfabrikk

Lavere salgspriser

Yaras marginer falt sammenlignet med første kvartal i fjor.

Årsaken er at realiserte salgspriser falt mer enn energikostnadene, oppgir selskapet.

Gjennomsnittlige realiserte ureapriser falt omtrent 20 prosent, nitratprisene var ned 15 prosent og NPK-prisene gikk ned 12 prosent sammenlignet med første kvartal 2015.

Yaras globale gjødselleveranser var fem prosent lavere sammenlignet med første kvartal 2015, som følge av lavere salg av nitrater og NPK fullgjødsel.

Alle regioner med unntak av Brasil hadde lavere salg, opplyser Yara.

I Europa var gjødselleveransene ni prosent lavere enn i fjor, med nitratleveranser ned 18 prosent og NPK fullgjødsel ned 5 prosent sammenlignet med for ett år siden.

Salget av industriprodukter var på linje med første kvartal 2015.

Ytterligere reduksjon av gasskostnader i sikte

Yaras gjennomsnittlige globale gasskostnader var ned 32 prosent sammenlignet med året før. Selskapet venter at gasskostnadene kommer ytterligere ned.

Basert på nåværende terminkontrakter for olje- og gassprodukter, forventes Yaras spot-baserte energikostnader for de neste to kvartaler samlet å bli omtrent 2,2 milliarder kroner lavere sammenlignet med ett år tidligere.

– Utsiktene fortsatt gode

Utsiktene for bondens margin og insentiver for bruk av gjødsel er globalt sett fortsatt gode, skriver Yara i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Videre mener selskapet at lønnsomheten for eksport av jordbruksvarer fra Brasil, hvor lokalvaluta har svekket seg i forhold til amerikanske dollar, er høyere enn for et år siden.

Nylig gjorde selskapet en gigantinvestering i det sør-amerikanske landet.

Investeringen beløper seg til omtrent én milliard brasilianske real, tilsvarende omtrent 2,3 milliarder norske kroner, og består av utvidelse og modernisering av Rio Grande-fabrikken.

Utvidelsen skal etter planen stå ferdig i 2020. Ifølge selskapet vil fabrikken da være en av de største og mest moderne gjødselfabrikkene i Latin-Amerika.

I Europa forventer Yara en innhenting i leveranser i løpet av andre kvartal, med industrileveranser for hele sesongen nær forrige sesongs nivå.

Les også

– Dersom disse fire ikke leverer, må alle andre levere for å redde situasjonen

Les også

Gjør milliardinvestering i brasiliansk gigantfabrikk

Les også

Yara saksøkes for 1,2 milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om