Kronen 18 øre unna «all time low»

Kronen fortsetter å svekke seg mot euroen i romjulen. Valutaanalytiker utelukker ikke rekordsvak norsk krone før nyttår.

MOT REKORDSVAK: Rekordnivået for kronen mot euro er på 10,139 den 26. desember 2008, i en periode da finanskrisen hadde herjet i markedene i noen måneder.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Fredag lå prisen på én euro rundt 10 norske kroner, før den avsluttet dagen og dermed gikk inn i helgen på 9,9635, ifølge tall fra handelsverktøyet Infront.

Kronen svekket seg til et historisk svakt nivå mot euroen på selveste julaften. For første gang siden finanskriseåret 2008 har euroen denne julen kostet over 10 kroner.

Rekordnivået mot euro er på 10,139 den 26. desember 2008 – ifølge tall fra Infront – i en periode da finanskrisen hadde herjet i markedene i noen måneder.

Nå er vi mindre enn 20 øre unna, og valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets utelukker ikke en rekordsvak krone mot euro før nyttår.

– Det ville vært historieløst å utelukke en slik bevegelse, sier Østnor.

Sesongmessig svekkelse

Kronen faller ofte mot slutten av året når det er lite handel, og kronen lå på tilsvarende svake nivåer mot euro før jul i fjor. Også da handlet den helt oppe i 9,99 mot euro.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Østnor forklarer at det – som vanlig – er et helt sett med årsaker til at kronen har svekket seg.

– Det viktigste er nok den svake utvikling

en i finansmarkedene generelt, med fallet i oljeprisen som ekstra tungtveiende for kronen. Når så dette skjer mot slutten av året, bidrar det til at den sesongmessige svekkelsen av kronen blir en selvoppfyllende profeti, sier han.

– Så skal det sies at likviditeten forverres på denne tiden av året, særlig de to siste ukene. Dermed vil vekslinger som vanligvis fordøyes enkelt i markedet, bidra til større kursutslag. Så kronen er selvsagt sårbar nå.

Nordsjøolje (brent spot) handles nå for i underkant av 54 dollar per fat, ned drøye 30 dollar fra toppnivået på 86 dollar 3. oktober i år.

Én amerikansk dollar kostet fredag ettermiddag 8,70 norske kroner.

Tror ikke på «all time low»

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror ikke kronen vil gå forbi rekordnivået fra 2008 før nyttår.

Knudsen påpeker at det ikke er mange handledager igjen, og at det dessuten ser ut som noe av den verste markedsuroen har lagt seg.

Valutaanalytiker Nils-Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets

– Jeg tror egentlig ikke vi vil få rekordsvak krone i 2018, men får vi store fall på børsene eller i oljeprisen... Jeg mener vi må koble det dit, sier han.

Analytikeren er ikke overrasket over de svake kronenivåene vi ser nå.

– Kronen og hvordan den blir handlet påvirkes av global utvikling og oljeprisen. Nå har det vært så store fall at jeg ikke er overrasket over at kronen har gått svakere. Det mest overraskende er egentlig hvordan oljeprisen har falt, sier han.

Stor global uro fører gjerne til bevegelser i de store valutaene, og den brede dollarstyrkingen som har vært, har heller ikke vært godt nytt for den norske kronen, påpeker Knudsen.

Tror det vil ta tid for kronen å hente seg inn

For 2019 kaller Knudsen seg «forsiktig optimist».

– Det er veldig mye usikkerhet i vente, sier han, og nevner brexit-forhandlingene, handelskrig-forhandlinger og spørsmålstegn ved den globale økonomien.

– Summen av dette gjør at med mindre det blir noe mer optimisme og risikovilje i markedene, må vi belage oss på at det vil ta tid før kronen vil hente seg inn. Vi må ha et bakteppe som tilsier at den skal gjøre det, sier Knudsen.

Skulle kronen gå forbi sin «all time low» i løpet av de siste dagene av 2018, vil det trolig påvirke analytikernes prognoser for 2019:

– Det vil nok dra prognosen i retning av svakere, men vi ser alltid på driverne bak, sier Knudsen.

– Vi kan ikke legge skjul på at oljeprisen er en viktig faktor. Vi har pekt på i løpet av året at når oljeprisen er høy, er det positivt for kronen. Men samtidig er det en betingelse at oljeprisen blir liggende på et høyere nivå en god stund.

Venter kronestyrkelse i 2019

DNB Markets mener kronen skal styrke seg på nyåret. Begrunnelsen er delvis at analytikerne mener deler av svekkelsen vi har bak oss er overdreven, og delvis at de tror risikosentimentet skal bedre seg noe, i form av at oljeprisen skal opp, og at kronen i tillegg drar nytte av at Norges Bank er i ferd med å normalisere pengepolitikken.

Les også

Kronekursen til laveste nivå siden finanskrisen

– Når det er sagt, selv om vi venter en sterkere krone, så venter vi en fortsatt svak krone i historisk sammenheng, sier Østnor.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sa til E24 før jul at han tror på en sterkere krone i starten av 2019, avhengig av utviklingen i oljeprisen og aksjemarkedene.

– Hva skal til for at kronen blir rekordsvak mot euroen rundt juletider?

– Det skal ikke mye til, for vi er så nære. Kronen gikk én prosent i går, og vi er bare én prosent unna, sa Wilhelmsen onsdag før jul.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs

Flere artikler

  1. Kronen fortsetter å stupe

  2. Kronekursen til laveste nivå siden finanskrisen

  3. Valutastrateg tror kronen kan nå 10-tallet mot euro

  4. Bryter med «juletradisjonen»: Kronen fortsetter å styrke seg

  5. Nå koster én euro over ti kroner - for tredje dagen på rad