Sterkere enn ventet for Facebook

Facebook tjente mer enn ventet i tredje kvartal. Men antallet brukere økte mindre enn ventet, til 1,49 milliarder daglige aktive brukere.

SLO TIL: Facebook leverte bedre resultat enn ventet i tredje kvartal. Selskapet fikk også en svak fremgang i antallet aktive daglige brukere, men ikke så sterk som ventet. Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Facebook fikk et resultat på 1,76 dollar per aksje i kvartalet, sammenlignet med 1,59 dollar per aksje for ett år siden.

Det kommer frem i selskapets kvartalsrapport.

På forhånd var det ventet at selskapet ville tjene 1,46 dollar per aksje, skriver Marketwatch, som viser til tall fra FactSet.

Estimize, som samler inn tall fra et stort antall nettbrukere og analytikere, anslo på forhånd et resultat på 1,58 dollar per aksje.

I rene tall ble resultatet etter skatt på 5,14 milliarder dollar i kvartalet, opp fra 4,71 milliarder dollar i samme kvartal i fjor.

– Vi fikk et solid kvartal, sier Facebooks grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg i en telefonkonferanse tirsdag kveld norsk tid.

– 2,3 milliarder mennesker bruker nå Facebook hver måned, og 1,5 milliarder per dag, sier han.

Noe av årsaken til at resultatet ikke svekket seg i kvartalet tross Facebooks advarsler i forrige kvartal, var at selskapet betalte mindre skatt enn ventet, etter at en sentral skattesak ble trukket i august.

I forrige kvartal varslet Facebook at selskapet ventet en effektiv skattesats på 25 til 30 prosent i tredje kvartal på grunn av en avgjørelse i rettssaken mellom USAs skattemyndigheter IRS og Intels datterselskap Altera.

Facebooks omsetning i tredje kvartal ble på 13,73 milliarder dollar, sammenlignet med 10,33 milliarder dollar for ett år siden og så vidt under forventningene på 13,77 milliarder dollar, ifølge Marketwatch.

I slutten av september meldte Facebook om et sikkerhetsbrudd som kan ha ført til at informasjon om flere titalls millioner brukere har kommet på avveie.

Har ansatt flere

Selskapet har også ansatt mange det siste året. Selskapet har økt bemanningen med 45 prosent til 33.606 ansatte, noe som delvis skyldes behovet for å overvåke innholdet på tjenesten.

Facebook har fått kritikk fordi selskapet ikke har klart å stanse ondsinnet reklame, hatefulle budskap og påvirkning av valg fra utenlandske aktører.

Selskapets aksje falt først svakt i etterhandelen etter talldroppet, men deretter steg den med rundt tre prosent.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg for øvrig med drøye 1,6 prosent tirsdag, etter en tung oktobermåned. Indeksen er nå opp tre prosent for året, etter å ha vært opp 17 prosent på det høyeste i august.

Fikk noe flere brukere

Et av de store spørsmålene rundt Facebook den siste tiden har vært om selskapet har nådd toppen i antallet brukere.

Antallet aktive daglige brukere i kvartalet var 1,49 milliarder, en svak oppgang fra 1,47 milliarder daglige aktive brukere i forrige kvartal.

Dette var noe svakere enn forventningen om at selskapet skulle ha 1,51 milliarder aktive daglige brukere, ifølge CNBC.

I andre kvartal slo sosiale medier-giganten så vidt forventningene for resultatet, men Facebook leverte svakere omsetning og antall daglige brukere enn ventet.

Selskapet advarte også om at veksten ville bremse ned i andre halvdel av 2018.

Les mer: Opplever brukerflukt og stagnasjon: – Sosiale medier har nådd et tak

Les også

Opplever brukerflukt og stagnasjon: – Sosiale medier har nådd et tak

Solid aksjefall siden sommeren

Facebook-aksjen gikk på tidenes smell etter at forrige kvartalsrapport ble lagt frem i juli. Den dagen tallene ble lagt frem hadde aksjen stengt på 217,50 dollar, men så kom det en kraftig smell neste dag.

Tirsdag kveld stengte Facebook-aksjen på 146 dollar, som er en drøy tredjedel under årets toppnivå. Aksjen er også ned rundt 18 prosent siden nyttår.

Selv om selskapet har slitt den siste tiden, er det fortsatt sterk underliggende drift, gitt at rundt 10 prosent av USAs reklame går gjennom nettstedet, ifølge Nasdaq.

Facebook-aksjen falt først noe i etterhandelen, men snudde etter hvert til en oppgang på rundt to prosent.

SOLID FALL: Slik har Facebook-aksjen utviklet seg så langt i 2018. Smellen i juni skyldtes blant annet signaler fra ledelsen om svakere omsetning i andre halvdel av året.

Brukes av milliarder

I tillegg til utviklingen i selve Facebook er markedet også spent på utviklingen på chattetjenestene Messenger og WhatsApp, som har henholdsvis 1,3 milliarder og 1,5 milliarder månedlige aktive brukere.

– Vi anslår at mer enn 2,6 milliarder mennesker nå bruker Facebook, WhatsApp, Instagram eller Messenger hver måned, og i snitt bruker mer enn to milliarder minst en av tjenestene i vår familie av tjenester hver dag, skriver Facebook i en melding.

Facebook var for øvrig det norske Oljefondets niende største aksjepost ved utgangen av tredje kvartal. Fondets Facebook-beholdning var på 30,6 milliarder kroner ved utgangen av september.

Ved utgangen av andre kvartal var Facebook derimot den syvende største aksjeposten i Oljefondet, med en verdi på 34,4 milliarder kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om