Store bevegelser på børsene: – Et element av panikk
USA-børsene falt kraftig onsdag. Her hjemme preges børsåpningen av store bevegelser og et nervøst marked.
– Når det går så mye som det gjorde på én dag i går i USA, er det et element av panikk i markedet, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom og partner i hedgefondet Nordkinn Asset Management, til E24.
USA-børsene styrtet nedover onsdag, og teknologitunge Nasdaq hadde falt rundt 4,4 prosent da børsbjellen ringte for handelsstans.
Den kjølige dagen i USA smittet over til Asia-børsene i natt, og har satt sitt definitive preg på Oslo Børs på morgenkvisten.
Hovedindeksen åpnet ned over to prosent, men utover formiddagen er nesten hele børsfallet spist opp.
– Både i USA og Norge er vi i det som defineres som en korreksjon, med fall på omtrent 10 prosent. Det interessante nå, er om det er korreksjon eller et krakk – en større nedtur med fall på mellom 20 og 30 prosent, sier Wilhelmsen.
Han tror det er mest sannsynlig at vi nå er vitne til en korreksjon.
– Min beste gjetning er at vi vil se nye høyder på Oslo Børs, sier han.
Det gjør også rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
«Hvis historien skal være en guide så bør aksjemarkedet finne støtte etter hvert her. En korreksjon i markedet er typisk 10-15%, og foreløpig virker ikke nedturen i aksjemarkedet til å være mer enn en korreksjon», skriver han i makroteamets morgenrapport.
LES OGSÅ: (+) Dette må du vite om «verdens viktigste rente»
Leter etter konsekvenser av renteløft
Nordkinn Asset Management har ikke aksjemarkedet som nedslagsfelt, men valuta- og rentemarkedet.
Det betyr ikke at hedgefondet opererer upåvirket av børsuroen. Én av de mest brukte forklaringene på børsfallet, er nettopp finansmarkedenes usikkerhet knyttet til renteoppgangen.
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB trekker frem onsdagens skuffende boligtall som mulig trigger for børsfallet samme dag. Omsetningen av nye boliger falt intet mindre enn 5,5 prosent fra august til september.
«Tallet føyer seg inn i en rekke indikatorer som tyder på en relativt markert oppbremsing i det amerikanske boligmarkedet i år. Det er nok en del som frykter at renteoppgangen er i ferd med å ta knekken på boligmarkedet, som er en viktig syklisk komponent av økonomien», skriver Magnussen i morgenrapporten.
Stygge fall for Asia-børsene: – Frykten er til å ta og føle på
Han understreker også at gårsdagens børsfall trolig også skyldens «en svært nervøs stemning i markedet, samt høy volatilitet, slik at det skal lite til for at mange investorer ønsker å selge seg ned».
Tror på større svingninger
– De siste ukene er blitt preget av store bevegelser intradag på børsene. Hva er det investorene frykter, Wilhelmsen?
– De økonomiske dataene viser at veksten i verdensøkonomien har bremset opp, særlig i Europa og Asia. Så er det en del forhold som kan tale for at den svake trenden fortsetter – en del risikofaktorer som at USAs sentralbank vil fortsette å heve rentene, mulighetene for en sterkere dollar og handelskrig. Det er også stor usikkerhet knyttet til italienske statsobligasjoner. Det har ikke vært en smitteeffekt nå, men det kan jo bli det.
Han peker også på at en lang tids oppgang i aksjemarkedet har medført at mange mener aksjer har blitt dyrt.
– Vi nærmer oss slutten på en langvarig korreksjon og et langvarig bullmarked i aksjemarkedet. Mot slutten av en oppgangsperiode kan vi se hyppigere, større og mer langvarige svingninger enn vi har vært vant med, sier Nordkinns sjeføkonom.
Stygge fall for Asia-børsene: – Frykten er til å ta og føle på
– Da begynner kanskje markedet å tenke at nå er det ikke lenger verdt å tøye strikken mer, og selger seg ut. Man blir redd for å sitte for tungt i aksjer om vi plutselig skulle gå inn i en global nedgangsperiode med mulige børskrakk. Det er en slik nervøsitet som er i markedet nå, legger han til.
Går short
Selv har Nordkinn begynt å se muligheter i rentemarkedet igjen. Wilhelmsen forteller at fondet nå sitter med en såkalt nøytral portefølje etter at fondet tok gevinst på den amerikanske renteoppgangen i starten av oktober.
Børsfallet har imidlertid medført at rentene har falt, og Wilhelmsen opplyser at hedgefondet nå har begynt å posisjonere seg for høyere renter igjen.
– Vi er i ferd med å shorte statsobligasjoner i USA, Norge og Sverige. Vi tror rentene settes videre opp her, sier han.