Rec rammes av Kinas solgrep: – Markedet faller

Rec-sjef Tore Torvund har hatt flere ting å stri med i andre kvartal, der markedssjokket etter Kinas overraskende solkutt og handelskonflikt gir milliardnedskrivning.

REDUSERT: Rec sin fabrikk ved Moses Lake i USA kjører for tiden med 25 prosent kapasitet på grunn av manglende tilgang til det kinesiske markedet.

Foto: REC Group
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Som dere trolig allerede har sett er ikke tallene veldig oppmuntrende for øyeblikket. Det har faktisk vært et veldig vanskelig kvartal, innleder Rec-sjef Tore Torvund presentasjonen av de finansielle resultatene torsdag morgen.

Som Torvund er inne på har solselskapet Rec Silicon hatt flere ting å stri med i den siste regnskapsperioden.

Les mer: Rec tar kjempesmell

Fra før er selskapet rammet av handelskonflikten i sol mellom USA og Kina, noe som har utestengt selskapets produksjon i USA fra det viktige kinesiske markedet.

Og i starten av juni varslet Kina et overraskende kutt i den finansielle støtten til solinstallasjoner i landet.

Resultatet er en betydelig reduksjon i den antatte installeringen av solkraftkapasitet i år.

– Man antok jo at man skulle installere 50 gigawatt i Kina. Nå blir det vel 30 til 35 gigawatt, sier Torvund til E24.

Milliardnedskrivning

Les også

Rec varsler kraftig kutt etter handelskonflikt med Kina

Mindre etterspørsel fra Kina får også betydning for etterspørselen og prisene på silisium, en innsatsfaktor til solcellepaneler, i markedet utenfor Kina. Rec produserer blant annet silisium ved sin fabrikk i Moses Lake i USA.

I løpet av andre kvartal falt dermed silisiumprisene i Kina med 23 prosent, mens prisene utenfor Kina var ned 13 prosent, opplyser Rec i kvartalsrapporten.

– I og med at Kina går ned blir det økt konkurranse utenfor Kina, som gjør at markedet faller. Vårt største problem er at det markedet som er utenfor Kina er så lite at vi ikke kan kjøre full kapasitet. Det fører til at vi skriver ned lagre, sier Torvund.

Et lyspunkt for Rec er at silangassfabrikken i Butte, Montana, går bra. Markedssjokket etter Kinas subsidiekutt og problemene med tilgangen til det kinesiske markedet gjør imidlertid at selskapet skriver ned verdiene med 340 millioner dollar, eller 2,8 milliarder kroner.

saken fortsetter under

TØFT KVARTAL: Rec-sjef Tore Torvund presenterte torsdag resultatene for andre kvartal.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

– For lønnsomt i Kina

Torvund mener Kina med subsidiekuttet forsøker å få bukt med overinvesteringer og overkapasitet i solindustrien.

– Det var for økonomisk lønnsomt å bygge i Kina. Man har problemer med å holde følge med infrastrukturen. Mange solparker ble bygget, men de klarte ikke å komme seg inn på nettet, fordi det ikke var klart til å ta imot så mye sol.

– Det kinesiske myndigheter ønsker er på mange måter å få en konsolidering, det betyr å lage større enheter, bli kvitt de mest ulønnsomme delene av industrien, og bygge opp selskaper som over tid klarer å levere sol uten subsidier i markedet, sier han.

Rec-sjefen viser til at tilsvarende utvikling har funnet sted i land som Spania og Tyskland.

– Den dagen man ikke trenger subsidier ser man at dette virkelig kommer til å ta av. Da er det konkurranse mot kull, mot naturgass, sier han.

Fanget i «solkrig»

Siden 2011 har Rec vært fanget i en handelskrig i solindustrien mellom USA og Kina.

Les også

Dette er de mest shortede aksjene på Oslo Børs

– Siden den gang har det blitt mer konflikter. Nå er det en handelskrigsdiskusjon. Jeg ser på det som en måte å posisjonere seg før en forhandling. På et eller annet tidspunkt vil vel både USA og Kina se seg tjent med å finne en løsning. Men først må man eskalere, slik at «the pain» gjør at man må finne en løsning, sier Torvund.

USA har tidligere anklaget Kina for prisdumping og innført straffetoll på kinesiske solcellepaneler. Kinas svar var en tilsvarende straffetoll på amerikanskprodusert silisium.

Resultatet har blitt at Recs silisiumfabrikk i Moses Lake i USA tvinges til å kjøre med redusert kapasitet, fordi selskapet sliter med tilgangen til det store kinesiske markedet.

I andre kvartal medførte utfordringene at Rec måtte si opp 85 ansatte ved fabrikken, som nå går for 25 prosent kapasitet.

Tross den lange tiden som har gått har ikke Rec-sjefen mistet håpet om en løsning på «solkrigen». Han mener begge land vil dra nytte av at tollmurene senkes.

Les også

Partneren tar Recs regning i Kina

– Fordelen for vår del er at vi kan eksportere til Kina uten subsidier. Det betyr at handelsunderskuddet med Kina vil gå ned. Samtidig er kineserne veldig interessert i å komme inn i det amerikanske markedet. Spesielt når det kinesiske markedet nå går ned, er de enda mer interessert i å komme inn i det amerikanske markedet.

– Ikke bare USA

Selv jobber Rec for å fremme sin sak overfor Washington, der Torvund har vært i møter med både den amerikanske handelsutsendingen Robert Lighthizer og handelsminister Wilbur Ross.

Tilbakemeldingen har vært at handelstoppene har sympati med Recs sak, men at de må se det i et større bilde, ifølge Torvund.

– Dette er ikke bare USA. Kina har vært vanskelig å få innpass i, for amerikanske selskaper og produkter. Begge må jenke seg. Det må åpnes mer i Kina, samtidig må det gjøres noe i USA.

Les også

Rec tar kjempesmell – skylder på handelskrig

Les også

Rec varsler kraftig kutt etter handelskonflikt med Kina

Les også

– For oss er dette en skuffelse

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rec Silicon
  2. Regnskap og resultater

Flere artikler

  1. Rec Silicon tapte 327 millioner kroner i andre kvartal 2019

  2. Betalt innhold

    Rec Silicon skriver ned verdier for 2,8 milliarder – skylder på handelskrig

  3. Rec Silicon vurderer å gjenåpne prestisjeanlegg: – Endelig en avslutning på handelskrigen

  4. Takker Trump: Rec Silicon opprettholder Moses Lake-drift

  5. Rec tar kjempesmell – skylder på handelskrig