Får igjen skylden for dyrere boliglån: Men pengemarkedsrenten er på samme nivå som sist

Bankene skylder på prisen de betaler for å låne fra hverandre, pengemarkedsrenten, når de skrur til renten på boliglånet ditt. Det samme gjorde de sist de endret boliglånsrenten. Men pengemarkedsrenten er på samme nivå i dag som den gang.

PENGEMARKEDSRENTEN: Prisen bankene betaler for å låne penger av hverandre er den samme i dag som sist bankene endret renten. Likevel peker de på pengemarkedsrenten når boliglånsrenten nå stiger.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Forrige uke kunne sentralbanksjef Øystein Olsen igjen øke Norges Banks styringsrente, for første gang siden 2011.

Økningen var ventet, og den gjør at bankene nå ser sitt snitt til å la boliglånsrenten gå samme vei. Hittil har blant andre DNB, Nordea og Sparebank 1-bankene SR-Bank og SMN satt opp sine utlånsrenter.

Alle bruker pengemarkedsrenten Nibor som del av forklaringen, altså hva bankene selv må betale for pengene de låner ut til deg og meg.

– Det er flere faktorer som påvirker rentene kundene betaler på boliglånet sitt. Det har lenge vært forventet at Norges Bank ville øke styringsrenten på rentemøtet 20. september, blant annet på bakgrunn av de signaler sentralbanken selv har gitt. Dette har gitt seg utslag i økte pengemarkedsrenter over noe tid, skrev konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i DNB da storbanken hevet renten før helgen.

Les også: (+) Hva hadde du gjort om Øystein Olsen hevet renten til over 10 prosent?

Men pengemarkedsrenten er ikke høyere enn da de nevnte bankene sist hevet renten, høsten 2016, viser en gjennomgang E24 har foretatt.

Siden den gang har også pengemarkedsrenten gjort en kraftig dupp, uten at bankene har valgt å sette renten ned tilsvarende i den perioden. Og da pengemarkedsrenten var over dagens nivå i april i år, foretok heller ikke bankene seg noe.

Likevel varsler nå bankene rentehevinger. Sist ut i rekken er Nordea, som tirsdag ettermiddag satte renten opp med inntil 0,25 prosentpoeng.

I faktaboksen til høyre får du full oversikt over når bankene sist satte opp renten.

– Pilene peker oppover

Sist gang den nordiske storbanken satte opp renten var 30. september 2016, den gang var pengemarkedsrenten 1,15 prosent.

– Det som vi ser nå er at alle piler peker oppover. Pengemarkedsrenten er har økt siden årsskiftet og er trolig på vei opp. Med bakgrunn i at Norges Bank satte opp styringsrenten og en vurdering av konkurransesituasjonen gjorde at vi nå valgte å sette opp renten, sier kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea til E24.

Som man ser av grafen over har pengemarkedsrenten vært fallende siden sist bankene hevet renten. Faktisk har Nibor vært rundt 0,4 prosentpoeng lavere enn hva den var den gangen bankene sist gjennomførte en renteheving. Likevel har ikke kundene fått noen rentekutt i prosessen.

Ekrem sier at banken gjør kontinuerlige vurderinger omkring rentenivået, men at man ikke kommenterer hvilke vurderinger som er gjort.

Det er likevel ikke slik at det bare er Nordea som ikke satte ned renten under nedgangen i pengemarkedsrenten i 2017. Også DNB og Sparebank 1-bankene SR-Bank og SMN valgte å ikke senke renten etter at de hevet den året før.

Les også

Her er de dyreste boliglånene: Minstepensjonister har rente på opptil fem prosent

«Blir dyrere å låne inn penger»

Før DNB satte opp renten fredag, må vi tilbake til 9. november 2016 for å finne forrige gang banken hevet renten.

E24 har spurt hva som er årsaken til at man nå setter opp renten igjen, og hvorfor man ikke satte ned renten høsten 2017. I en e-post skriver kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald:

«Selv om det heter «flytende rente» betyr det ikke at boliglånsrentene til norske banker svinger opp og ned fra dag til dag, avhengig av stemningen i finansmarkedene. Heldigvis. Det betyr at bankene tar en risiko, og at marginen til bankene går litt opp og ned. Når vi nå går inn i et stigende rentescenario, blir det dyrere for banken å låne inn penger, og dermed også dyrere for kundene å låne penger fra banken.»

Skjennald forklarer videre at banker må betale et risikopåslag i tillegg til pengemarkedsrenten og at risikoen derfor varierer i takt med, men ikke likt med pengemarkedsrenten.

«DNBs utlånsmarginer har falt betydelig det siste året, og var i andre kvartal på sitt laveste på mange år. Marginene skal også dekke alle bankens kostnader, som har økt siden 2016,» skriver Skjennald videre.

Les også:
Les også: – Det dummeste du kan gjøre nå, er å akseptere en renteheving

– Kostnadene økte i 2016

Konserndirektør for kommunikasjon Thor-Chiristian Haugland i Sparebank 1 SR-Bank sier til E24 at pengemarkedsrenten steg i etterkant av at man tok beslutningen om å heve renten i 2016. Dette sørget for at kostnadene ble presset oppover, noe som hindret en rentenedgang året etter.

– Når renten steg mer enn forventet ble det vanskelig å gjøre en ytterligere økning enn 0,2 prosent som vi gjorde den gangen, sier Haugland.

Sparebank 1 SMNs kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad forklarer på sin side at rentene at man løpende har vurdert hva som er riktig vilkår for lån og innskudd.

– Nå er vurderingen at Nibor er på et nivå som gjør at vi setter opp renten. Ser man på utlånsmarginen i banken så har den vært fallende. For et år siden var denne på 1,99 prosent, mot 1,65 prosent i andre kvartal. Det viser at inntjeningen vår har vært under press, forklarer Tronstad.

Forbrukerrådet: – Unødvendig økning

Like før helgen gikk Forbrukerrådets fagdirektør for finans, Jorge Jensen, hardt ut mot bankene som var først ut med heving av boliglånsrenter.

– Det er ingen automatikk i at boliglånsrenten skal opp nå. Denne økningen er ikke nødvendig, sa Jensen.

Samtidig mente han at argumentet rundt pengemarkedsrenten er noe bankene bruker når det passer dem.

– Det stemmer nok at bankenes utlånsmarginer har blitt noe utfordret. Men se på hva som skjedde da Nibor sist gikk nedover. Da avviste bankene at det påvirket dem. Det samme bør gjelde nå, i stedet for å bruke det som påskudd for renteøkning, mente han.

Samtidig mente han at kundene nå må kjempe mot DNB og andre bankers renteøkninger.

– De trenger ikke å gå med på dette. Kundene bør ta kontakt med DNB og forhandle på pris. Eller bytte bank. Det dummeste du kan gjøre nå, er å akseptere dette, sa Jensen til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente

Flere artikler

  1. Flere banker setter opp rentene

  2. – Det dummeste du kan gjøre, er å akseptere dette

  3. Slik finansierer bankene boliglån

  4. Danske Bank hever renten

  5. Slik har storbankens mål påvirket boliglånsrenten