Northland:- Vil tape alt dersom de ikke sier ja

Etter mangelfullt oppmøte på sist generalforsamling kan kan en håndfull Northland-aksjonærer onsdag vedta gruveselskapets videre skjebne.

AVGJØRELSE: Northlands-aksjonærer møtes i dag til generalforsamling.
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Onsdag skal den kontroversielle redningsplanen til Northland Resources klubbes gjennom på en ekstraordinær generalforsamling i Luxembourg.

- Vi har gode forhåpninger om at dette skal gå gjennom, sier investorkontakt Petter Brunnberg i Northland Resources til E24.

Redningsplanen ble tidligere i år godkjent av gruveselskapets kreditorer, til tross for motstand fra flere obligasjonseiere. Selskapets aksjonærer vil imidlertid bli sittende igjen med smuler etter restruktureringen.

Les også: Northland-aksjonærer mister 97 prosent

I tillegg til en aksjespleis, der 100 aksjer blir omgjort til én, skal aksjekapitalen reduseres med samme forhold fra 51,4 millioner kanadiske dollar til 51.417 dollar.

Selskapsledelsen mener imidlertid at samtykke lang på vei er aksjeeiernes eneste reelle valg.

- Dersom aksjonærene ikke sier ja, kommer de til å tape alt. En tvangsinnløsning kommer til å finne sted og obligasjonseierne kommer til å ta over hele selskapet. Vi håper ikke at dette vil skje - det er ikke i noens interesse, sier Brunnberg.

Kreves ikke 50 prosent

Redningsplanen skulle opprinnelig ha blitt votert over på en ekstraordinær generalforsamling i slutten av juni. Da ble imidlertid ikke forsamlingen beslutningsdyktig, ettersom mindre enn 50 prosent av aksjekapitalen var representert, og det ble innkalt på nytt.

Denne gangen er det ikke noe krav til fremmøte.

- Ifølge Luxembourgs selskapsrett måtte det utlyses en ekstra generalforsamling. I det første tilfellet var det krav om at 50 prosent av aksjekapitalen skulle være tilstede direkte eller representert, men dette kravet finnes ikke nå. I morgen blir det avgjort av de nærværende eller gjennom fullmakt med enkel majoritet, opplyser Brunnberg.

Dette fremgår relativt langt nede i den opprinnelige innkallingen.

«... møtet kan bli sammenkalt og kan i et slikt tilfelle rådslå uavhengig av andelen aksjekapital som er tilstede eller representert.»

I pengenød

Northlands omstrukturering er et resultat av en massiv kostnadssprekk som ble kjent i januar. Det ble da meldt om et kapitalbehov på nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Etter at sjokkmeldingen kom, har aksjen - som tidligere var en av de store favorittene blant svenske og norske småsparere - rast på Oslo Børs.

Selskapets ble satt under konkursbeskyttelse i februar, og ble senere fjernet fra børsen i Toronto.

Etter å ha svært nær konkurs, la imidlertid et konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab og private equity-selskapet Norrskenet (hvor LKAB er eier) de nødvendige pengene på bordet gjennom en obligasjonsemisjon.

Det er vilkårene rundt denne redningspakken som onsdag skal til votering.

Les også: Northland flytter «hjem»

Les også: Børsen gir bot til Northland Resources

Les også: Northland-sjefen slutter

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Northland fikk grønt lys fra aksjonærene

  2. Northland er reddet

  3. Mistenker massivtulovlig shortsalg

  4. Northland ute avkonkursbeskyttelse

  5. Northland- aksjonærermister 97 prosent