Eierne tjener på DNB-Bjerkes «spleiselag»

DNB stiger til ny historisk toppkurs på en flat Oslo Børs.

SPLEISETOPP: Rune Bjerkes «spleiselag» bidrar til historisk toppnotering for DNB-aksjen.

Fredrik Varfjell
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Alle må bidra i det store «spleiselaget» for at banken skal møte fremtidige strenge krav til egenkapital.

Det var svaret fra DNB da banken i vinter høstet storm etter å ha satt opp utlånsrentene uten at utviklingen i pengemarkedsrentene tilsa en slik utvikling.

Alle skulle være med, het det fra banken.

Les også: Gjedrem avlivet DNBs renteargument

Bankens kunder fikk merke det i mars da banken økte sine utlånsrenter med 0,3 prosent og varslet at det kunne komme flere hopp.

Bankens medarbeidere får merke det gjennom en betydelig nedbemanning, selv om konserndirektør Trond Bentestuen overdrev dramatisk da han på direkten i NRK flere ganger sa at 1.500 personer var i ferd med å bli sagt opp.

Les også: DNB-topp sparket 1.500 på direkten

Eiernes bidrag var at bankens styre ikke delte ut en fullt så stor andel av overskuddet i utbytte. I kroner ble utbyttet for 2012 likevel fem prosent høyere enn utbyttet for 2011.

I motsetning til kundene og de ansatte i DNB, har DNBs aksjonærer fått rikelig betalt for sin andel av «spleiselaget».

Historisk toppnotering

Mandag steg DNB-aksjen til sitt historisk høyeste nivå med en sluttnotering på 101,30 kroner. Det er opp 0,4 prosent siden fredag da aksjen for første gang passerte 100 kroner.

Det innebærer at aksjekursen har steget med hyggelige 43,9 prosent så langt i år.

Den solide kursoppgangen kan paradoksalt nok i noen grad forklares med kundenes og medarbeidernes bidrag til konsernsjef Rune Bjerkes store «spleiselag».

- Man har sett at marginforbedringen har slått igjennom. Renteøkningene både for privatkunder og næringslivskunder har gitt resultater i bedre inntjening. Det fikk man bekreftet i regnskapet for andre kvartal, sier analytiker Bengt Kirkøen i Swedbank First Securities til E24.

- Det igjen har bidratt til at markedet også har fått tillit til at DNB vil kunne klare å møte fremtidige kapitalkrav uten å foreta en kapitalutvidelse, legger han til.

Lavere kredittvekst

Kirkøen bemerker at utsikter til noe lavere kredittvekst i årene som kommer gir støtte til troen på at DNB slipper måtte gå til aksjonærene for å skaffe den egenkapitalen banken trenger for å møte strengere kapitalkrav. Nå ser det ut som om den gode inntjeningen i seg selv er nok.

Oslo Børs endte mandag ned 0,09 prosent til 500,07 poeng.

E24 Børs: Sjekk markedene her

Før helgen stengte børsen så vidt over 500 poeng, for første gang siden juni 2008. Børsrekorden, på 524,37 poeng fra juli 2007, er heller ikke langt unna, påpeker analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

Telenor og Statoil hadde en flat dag, mens Yara sluttet så vidt opp 0,2 prosent. Marine Harvest legger en demper Børsen med sitt fall på 2,0 prosent.

Schibsted endte dagen ned 1,8 prosent, til 307,5 kroner.

Flatt i Europa

Ved stengetid Oslo Børs var hvor franske CAC 40 ned 0,1 prosent, DAX i Frankfurt opp 0,2 prosent og FTSE 100 i London opp 0,3 prosent.

I oljemarkedet er prisen på brentoljen ved stengetid Oslo Børs 108,0 dollar per fat sammenlignet med stengetid på børsen fredag, en oppgang på 19 cent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Bjerke: - Spleiselaget er fortsatt intakt

  2. LO-sjefen langer ut mot Rune Bjerkes bonus

  3. DNB i London: Varsler utbyttehopp verdt milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. – Ikke sikkert at rentekuttet gir deg lavere boliglånsrente

  6. Analytikerne ser resultatfall på 6,7 mrd. for DNB i 2016