Norwegian kjøper 222 nye fly

Norwegian kjøper 222 nye fly - med en opsjon på å kjøpe 150 til. Den foreløpige prislappen er 127 milliarder kroner.

STORBESTILLING: Norwegian bestiller tilsammen 372 nye fly fra Boeing og Airbus.
Publisert:

Storbestillingen er ifølge Norwegian Fastlands-Norges desidert største enkeltinvestering.

Den faste ordren er på:

  • 22 Boeing 737-800
  • 100 Boeing MAX8
  • 100 Airbus A320neo

Avtalen inkluderer også retten til å kjøpe ytterligere 100 Boeing 737 MAX8 og 50 Airbus A320neo, skriver selskapet i en børsmelding onsdag morgen.

– Dette er en historisk dag for Norwegian, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

- Ordren er den største noe europeisk flyselskap har inngått og en milepæl i selskapets tiårige historie. Vi har sikret vår flåtefornyelse mange år fremover i tid og er svært godt fornøyd med de avtalene og de betingelsene vi har fått hos både Airbus og Boeing, sier Kjos.

Det er første gang Norwegian kjøper fly fra Airbus, mens de 22 Boeing 737-800 er samme flytype som Norwegian benytter i dag og nå faser inn i flåten.

Norwegian holder klokken 10 onsdag en pressekonferanse om storhandelen.

Les også: Norwegian-analytiker: - Trodde det var en skrivefeil

Blir 5. største i Europa

Med 222 nye fly blir Norwegian det 5. største flyselskapet i Europa målt etter flåte. Norwegian vil ha flere fly enn eksempelvis SAS, Alitalia og Aeroflot.

Bare fire selskaper er større; Air France KLM, International Airlines Gorup (British Airways) og Lufthansa og Ryanair.

Dersom Norwegian benytter seg av opsjonen på å kjøpe ytterligere 150 fly, vil selskapet bli større en Ryanair.

Les også: Analytiker: - Norwegian vil få has på SAS

Erstatter dagens fly

Leveransen av de nye flyene vil starte i 2016.

Ordren skal erstatte den eksisterende flyflåten til selskapet , og skal samtidig være med å sikre at selskapet er best mulig rigget for vekst.

- Da Norwegian i 2007 bestilte 42 nye Boeing 737-800-fly, var det mange som mente at det var å gape svært høyt. Historien har vist oss at det var et helt riktig valg for å sikre vår konkurransekraft og få ned våre kostnader.

- Samtidig har vi utvidet denne ordren flere ganger i ettertid, slik at vårt behov for fly har vært langt større enn det vi forutså for fem år siden, sier Kjos.

Setter Norge på kartet

Norwegian har i dag tilsammen 277 fly på bestilling - dette inkluderer 55 tidligere kjøp av Boeing 737-800. Itillegg har selskapet tidligere sikret en leveranse av 6 Boeing 787-8 Dreamliner langdistansefly.

- Jeg har forståelse for at mange vil mene at denne ordren vi offentliggjør i dag er et svært stort løft for et norsk flyselskap. Men vi bidrar gjerne til å sette Norge på kartet i internasjonal sammenheng og markere at vi som et norsk og skandinavisk selskap kan ta opp konkurransen med andre europeiske flyselskaper, sier Kjos.

Saken fortsetter under bildet.

NYTT BEKJENTSKAP: En modell av Norwegians nye flytype Airbus A320 Neo.

Mer miljøvennlig

- Norwegian har en av de største 737-flåtene i Europa og har vært en viktig samarbeidspartner for Boeing helt siden flyselskapets oppstart, sier Aldo Basile, vice president for Boeings salg i Europa i en pressemelding.

Norwegian vil være vil være den første europeiske kunden som får levert den nye Boeing 737 Max8.

Flyet er etterfølgeren etter 737-800.

- 737 MAX8 bruker betydelig mindre drivstoff enn forgjengeren hvilket betyr at selskapet ikke bare reduserer sine kostnader, men også får en enda mer miljøvennlig flåte, sier Aldo Basile, vice president for Boeings salg i Europa.

Drivstoffbesparelsen med den nye flytypen vil være på 15 til 20 prosent.

Les også: Økte drivstoffkostnader gir kutt i forventningene til Norwegian

Nytt familiemedlem

Airbus A320neo er en helt ny flytype for Norwegian.

««Neo» er en forkortelse for «New Engine Option», og som med Boeing’s MAX8, innebærer det en forbedring av en allerede eksisterende og velkjent flytype ved å innføre mer effektive motorer. Flytypen bruker 15 prosent mindre drivstoff enn dagens A320», skriver Norwegian i pressemeldingen.

- Vi er svært fornøyd med å ønske Norwegian velkommen som ny Airbus-kunde. Airbus A320neo setter en ny industristandard med tanke på miljøeffektivitet og passasjerappell, sier John Leahy, i Airbus.

Kjøpet er støttet av Export-Import Bank of the United States (Ex-Im) og European Export Credit Agencies.

Publisert:

Her kan du lese mer om