Ny skarp opptur for kronen

Torsdag morgen skyter kronen i været - og valutatrader sier presset på kronen øker.

REKORDSTERK: Torsdag morgen skyter kronen i været - nok en gang. På bildet ses en kobbertrykksylinder for 500-kroneseddel.
Publisert: Publisert:

Torsdag morgen styrkes kronen til nok en rekord mot euroen - som igjen betyr at den norske kronen ikke har vært sterkere siden 2003.

Klokken 09.45 ble kronen omsatt så lavt som 7,41 kroner mot euro. Dermed har kronen styrket seg med 4,2 prosent mot den europeiske valutaen så langt i 2012 - en kraftig styrkelse i valutamarkedet.

Det startet klokken 09.00 da gode data for norske innkjøpssjefer sende kronen opp 2 øre på ett sekund mot euroen.

I etterkant har kronen styrket jeg ytterligere, og nå kaster traderne seg over valuta:

- Markedet tester kronen. Mangel på aktivitet fra Norges Bank tas som grønt lys for å kjøre på. Det er flere og flere som anbefaler å kjøpe kroner, sier en valutatrader til E24.

- Nå forteller investeringsbankene oss om trendfølgende programmer og fond som kaster seg over kronen.

KRONEN: Slik har kronen utviklet seg mot euroen de siste 13 årene. Jo lavere grafen går, jo sterkere er kronen.

Industrien sliter

Den rekordsterke kronen er dårlig nytt for norske industrijobber.

- Hvis kronekursen blir liggende på dette nivået i flere måneder, vil mange arbeidsplasser ryke. Vi kommer til å merke det på at en del bedrifter forvitrer, sa direktør Knut E. Sunde i den norske arbeidsgiverorganisasjon Norsk industri, til E24 søndag

Og han fikk støtte av sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Markets:

- Jeg tror vi er ille ute. Her har vi forsømt oss lenge, og jeg vet ikke om det er noe vi kan gjøre lenger, sa han.

Og det er god grunn for at Norsk industri å bekymre seg, for alle har fortsatt kriseperioden i 2002 og 2003 frisk i minne, da tusenvis av norske industrijobber forsvant - etter en voldsom kronestyrkelse.

Bedriftene slet da med å være konkurransedyktige på pris mot utenlandske konkurrenter, med en sterkere krone. Nå er bedriftseiere veldig bevist på det som skjer i valutamarkedet:

- Vi hadde nylig en konjunkturrapport med innspill fra over 100 bedrifter og den bekymringen som var på toppen av listen, det var utviklingen til kronekursen, sier Sunde.

Norsk industri har som tommelfingerregel at når euroen koster under 8 kroner, da begynner norske eksportbedrifter å slite, noe som er langt svakere enn dagens knallsterke nivå:

Enorme bevegelser sist torsdag

Torsdagens kronestyrkelse kommer en uke etter den norske kronen, i løpet av ett minutt, opplevde en av de største kronebevegelsene noensinne.

Kronen styrket seg med over 0,5 prosent på mindre enn 60 sekunder, en uvanlig stor bevegelse i valutamarkedet.

Det var da en stor amerikansk investeringsbank som stod bak kjøpet, og i ettertid skapte dette kontroverser mellom bankene, som etter det E24 kjenner til, var knyttet til en stor opsjon som var tjent med en gitt kronekurs.

Les også:

Publisert: