Wall Street falt for femte dag på rad
New York-børsen opplever sitt lengste fall så langt i 2012.
Investorene sendte Wall Street inn i et fall for femte børsdag på rad tirsdag.
Fredagens overraskende svake jobbtall fra USA, samt økt frykt for gjeldsproblemene i Europa dannet sammen et dystert bakteppe for markedet.
Bred nedtur
I det handelen ble avsluttet for dagen, befant de toneangivende indeksene på Wall Street i negativt territorium:
- Dow Jones-indeksen endte med en nedtur på 1,5 prosent til 12.736,1 poeng.
- Den brede Standard & Poor's-indeksen hadde falt med 1,7 prosent til 1358,6 poeng.
- Nasdaq-indeksen hadde på sin side falt med 1,8 prosent til 2991,2 poeng.
Gjeldsfrykt
Tonen i markedet var allerede dyster i det handelen åpnet for dagen, ettersom børsene i Europa var preget av kraftige fall i tirsdagens handel.
Ettersom europeiske børser var stengt mandag, var tirsdag første mulighet til å reagere på fredagens overraskende svake jobbtall fra USA. Disse viste at sysselsettingen økte med 120.000 i mars, der markedet ventet en jobbvekst på 205.000.
Investorene var samtidig preget av frykt for holdbarheten i de spanske statsfinansene.
Les også: Spanias statsminister må kutte i 18 budsjetter
Statsrenten på spanske, tiårige statsobligasjoner steg til rundt 6 prosent, det høyeste nivået på mer enn tre måneder.
I Madrid falt børsen (Ibex 35) med 3 prosent, i likhet med Cac 40-indeksen i Paris. I Frankfurt falt Dax-indeksen med 2,5 prosent, mens FTSE 100-indeksen endte ned med 2,2 prosent.
Aller svakest var utviklingen imidlertid på den italienske børsen i Milano, der FTSE MIB til slutt hadde falt med hele 5 prosent.
Lave forventninger
Stemningen er også preget av nervøsitet for resultatsesongen, som innledes av aluminiumsgiganten Alcoa etter børsslutt tirsdag.
Forventningene til kvartalsrapportene er lave, og legger press på det amerikanske markedet, ifølge Sam Turner, forvaltningsdirektør ved Riverfront Investment Group.
- Det er nervøsitet rundt hva som vil komme ut av denne sesongen, og hvorvidt selskapene vil klare å opprettholde marginene på bred basis, sier Turner, ifølge Marketwatch.
Han åpner samtidig for forventningene kan ha falt for langt ned, og at det kan komme positive overraskelser i form av bedre marginer i for eksempel teknologisektoren.
Inntil videre ser investorene i liten grad ut til å dele Turners optimisme, etter at makrotallene har vært svake den siste tiden.
- Ettersom makrotallene har blitt svakere, er det neppe en dum idé å ta penger av bordet, sier Dan Greenhaus, sjefstrateg ved BTIG, til Marketwatch.