Innrømmer å ha påført UBS milliardtap

Kweku Adoboli, som er siktet for å ha påført den sveitsiske storbanken UBS et tap på 2 milliarder dollar, skal selv ha varslet banken om tapet.

TAPTE 11 MILLIARDER: Den sveitsiske storbanken har tapt 11 milliarder etter ureglementære handler fra den ansatte traderen Kweku Adoboli.
Publisert: Publisert:

Den 31 år gamle aksjemegleren satt fredag i nye politiavhør etter at han dagen før ble pågrepet på jobb av britisk politi, siktet for uautorisert handel med aksjer som har påført banken et tap på 2 milliarder dollar. Det tilsvarer 11,2 milliarder kroner.

Ifølge BBC fortalte Adoboli selv bankens ledelse om at han hadde vært involvert i uautorisert handel.

Bankens egne kontrollrutiner hadde ikke fanget opps den ulovlige handelen. Ledelsen i UBS Investment gransket først selv hva Adoboli hadde gjort og varslet deretter politiet.

Adoboli jobber ved UBSs investeringsavdeling i London, og oppgir på sin LinkendIn-profil at han er direktør for Exchange Traded Funds (ETF) og Delta-1 Trading i UBS Investment Bank.

– Dårlige rutiner

Denne saken vitner om at kontrollrutiner og varslingssystemer som banker som UBS innførte i kjølvannet av finanskrisen i 2008 ikke er gode nok til å beskytte mot hendelser som dette, påpeker Fiona Swaffield, analytiker ved Execution Nobel i London.

– Dette minner oss på at investeringsbanker er en risikabel bransje, og det stiller spørsmålet om man virkelig trenger disse beskyttelsessystemene. Det er et tillitsbrudd man virkelig ikke trenger i dagens situasjon, sier hun til The New York Times.

I en kunngjøring forsikrer banken at kundenes tilganger ikke er påvirket av tapet, men at det kan føre til at UBS går i minus i tredje kvartal.

Saken er uansett et hardt slag for banken, som har slit med å komme seg på topp igjen etter finanskrisen for tre år siden. UBS var en av bankene i Europa som ble hardest rammet av krisen.

Diplomatsønn

Adoboli er sønn av en ghanesisk FN-diplomat, og ble som barn sendt på en velrenommert kostskole i Storbritannia. Han studerte deretter ved universitetet i Nottingham der han tok eksamen i informatikk i 2003. I 2006 begynte han i UBS som investeringsrådgiver.

Familien sier ifølge britiske medier at de er «sønderknuste» over det som har skjedd.

– Juks og svindel er ikke vår måte å leve på. Jeg har oppfostret mine barn til å være gudfryktige og anstendige, sier faren, John Adoboli, til nyhetsbyrået Reuters.

Godt likt

Adoboli beskrives som en fremadstormende og ambisiøs mann som var godt likt av sine kolleger, Men det spørs hvor godt de kommer til å like ham etter at svindelhistorien ble kjent.

UBS kunngjorde nylig at banken må spare 2 milliarder dollar og kutte 3.500 stillinger. De fleste stillingene som skal bort er i bankens investeringsavdelinger i London og i USA.

At banken nå ser ut til å ha tapt milliarder av dollar, gjør ikke den økonomiske situasjonen særlig lysere.

Svindlerklubb

Dersom Adoboli blir kjent skyldig, føyer han seg inn i rekken av storsvindlere som briten Nick Leeson, som med sine elleville spekulasjoner på 1990-tallet førte til at den britiske banken Barings Bank kollapset, og nå senest franskmannen Jérôme Kerviel.

Han ble i 2008 dømt for å ha spekulert bort nesten 5 milliarder euro i den franske banken Société Générale.

Publisert:
Gå til e24.no