- Dominerende eiere unngår børsnotering

Tre av fire børsnykommere har falt i verdi det siste året. Ny forskning ser etter kjennetegn på de som likevel vil børsnoteres.

KURSFALL: I gjennomsnitt har børsens nyeste selskaper tapt 20 prosent siden noteringsdagen.

Roger Neumann
Publisert:

- Det ser ut til at store eiere ikke ønsker å gi slipp på den kontrollen de har over selskapet, sier Morten Josefsen til forskning.no.

Selskaper som har store dominerende eiere, er minst tilbøyelige til å søke seg til Børsen. Det viser forskning Josefsen har gjort til sitt doktorgradsprosjekt ved Handelshøyskolen BI.

- Det kan virke som om institusjonelle eiere bidrar til å fremskynde børsnotering. Også selskaper med mange eiere ser ut til å se fordelene ved notering, sier Josefsen.

Taper på notering

Han forklarer at eiere bytter kontroll mot tilgang til kapital:

- Selskapet vil avveie fordelene med en børsnotering opp mot de kostnader som dette medfører.

Ifølge Dagens Næringsliv kan kostnadene bli høye. 29 selskaper har gått på Oslo Børs i 2010 og 2011, med en gjennomsnittlig avkastning på minus 20,3 prosent fra noteringsdagen og frem til fredag.

Over 75 prosent av selskapene har gitt investorene tap på papiret. To av fem selskaper som tas opp til notering på Oslo Børs utsetter eller dropper noteringen, ifølge avisen.

Store, lite lønnsomme selskaper

Josefsen har lett etter kjennetegn ved selskapene som velger å la seg notere ved Oslo Børs. Nykommere på børsen er ofte store selskaper, med relativt lav lønnsomhet, som ikke betaler utbytte. Det tyder på at tilgang på kapital er en viktig årsak til børsnotering, ifølge Johansen. I doktorgraden skriver han:

«Store selskaper kan ha brukt opp andre kilder til kapital og går på børs for å tappe markedet.»

- Det virker som om noen selskaper er fornøyde så lenge de får inn pengene de trenger, og ikke bryr seg særlig om utviklingen i aksjonærenes verdier, sier Inge K. Hansen, styreleder i Gjensidige, til DN.

Du kan lese hele doktorgraden her.