Warren Buffett: - Slutt å dulle med de rike

En av verdens rikeste investorer ber myndighetene slutte å sy puter under armene på de rike.

LEI AV Å BLI DULLET MED: Verdens tredje rikeste mann er lei av at amerikanske myndigheter duller med de superrike.

JIM WATSON
  • Ole Martin Skaug
Publisert:

En av verdens rikeste menn har sett seg lei på at de rike slipper billigere unna med ekstraordinære skattelettelser.

Warren Buffett (80) er ifølge Forbes god for 47 milliarder dollar, eller 257,7 milliarder kroner, noe som gjør ham til verdens tredje rikeste person.

I et innlegg i New York Times tar han et knallhardt oppgjør med det han kaller «bortskjemming av de rike».

«Mens de fattige og middelklassen kjemper for oss i Afghanistan, og mens de fleste amerikanerne sliter med å få endene til å møtes, fortsetter vi megarike å få ekstraordinære skattelettelser», skriver Buffett.

- Slipper unna med 15 prosent i skatt

Han påpeker at han og flere andre som tjener milliarder av dollar slipper unna med en skatt på 15 prosent, ved å klassifisere inntekten sin som såkalt «carried interest» - som er en andel av overskuddet i et investeringsfond, som en kompensasjon for å stimulere lederen til å maksimere prestasjonen av fondet.

«Andre eier fremtidsaksjer i 10 minutter og slipper unna med å betale 15 prosent skatt av 60 prosent av overskuddet, som om de skulle ha vært langsiktige investorer».

- Fint å ha venner høyt opp

Buffet mener de megarike får særbehandling av Washington.

«Disse og andre velsignelser er gitt til oss av Washington, som føler at de må beskytte oss, som om vi skulle vært hubro eller andre truede dyrearter. Det er fint å ha venner høyt opp i systemet», skriver Buffett syrlig.

I fjor betalte Buffett 6.938.744 dollar i skatt, litt over 38 millioner kroner.

Det høres kanskje mye ut, men som investoren påpeker - det er bare 17,4 prosent av hans skattbare inntekt. Og ifølge han selv var skatteprosenten lavere en 20 andre ansatte i hans selskap. De betalte i snitt 36 prosent i skatt.

«Hvis du tjener penger med penger, slik som mine superrike venner gjør, vil skatteprosenten din være lavere enn min. Men hvis du tjener penger fra en jobb, så vil prosenten din overstige min - trolig med ganske mye».

Skattesatsen raste

«For å forstå dette må du undersøke hva som er inntektsgrunnlaget til myndighetene. I fjor stammet 80 prosent av inntektene fra personlig inntektsskatt og skatt på vanlig lønn. De megarike betaler en skatt på 15 prosent på mesteparten av deres inntekter, men nesten ingenting er lønnskatt. Mens det er en helt annen historie for en med middelklasseinntekt, de faller inn under 15 - 25 prosent på inntektssiden, mens de får enda høyere lønnsskatt».

Ifølge Buffett betalte de rike høyere skatt i 80- og 90-årene. I 1992 hadde de 400 rikeste i USA en skattbar inntekt på 16,9 milliarder dollar, 92,6 milliarder kroner og betalte 29,2 prosent av det i skatt.

I 2008 tjente de 400 rikeste 90,9 milliarder dollar (498,5 milliarder dollar), eller 227,4 millioner dollar i snitt. Men skattesatsen hadde falt til 21,5 prosent.

Buffet poengterer i innlegget at 88 av de 400 ikke rapporterte noe form for lønn.

Hev skatten umiddelbart

USA skal igang med store omveltninger i landets økonomi etter at hevingen av gjeldstaket ble banket igjennom - samtidig som de skal redusere underskuddet med minst 1,5 billioner dollar.

Den aldrende investorene mener at Kongressen burde la skattesatsen til 99,7 prosent av landets befolkning være urørt, men heve satsen for de som tjener mer enn én million dollar umiddelbart.

I 2009 var det 236.883 husholdninger som tjente mer enn én million dollar. Samtidig vil Buffett heve satsen for de som tjener 10 millioner dollar, eller mer - som i 2009 var 8.274 personer.

Den 80-år gamle investoren avslutter innlegget med et kraftig spark til Kongressen.

«Mine venner og jeg har blitt dullet med lenge nok av en milliardærvennelig Kongress. Tiden er inne for at myndighetene blir seriøse når det gjelder å ta del i oppofrelsen».

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lavere lønn til Buffett

  2. Obama foreslår «Buffett-skatt»

  3. Buffett betalte lavere skatt enn sekretæren

  4. Annonsørinnhold

  5. Nei til millionærskatten i USA

  6. Stort flertall for Buffett-skatt