Klar bedring for Hydro

... men når ikke helt opp til forventningene.

PRESENTERER TALL: Konsernsjef Svein Richard Brandzæg legger tirsdag fram Norsk Hydros resultater for det fjerde kvartalet.

Berit Roald
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Norsk Hydro har slitt med lave priser på aluminium og alumina gjennom året som gikk, og gjennomfører et kostnadsprogram og effektivisering av driften for å møte utfordringene.

Tirsdag presenterte selskapet sine resultater for det fjerde kvartalet, og kan melde om et underliggende driftsresultat på 138 millioner kroner, mot 1,22 milliarder i samme kvartal i 2011.

Dette er imidlertid noe bedre enn i tredje kvartal 2012, da tilsvarende var minus 19 millioner. Lavere kostnader knyttet til bauksitt, alumina og primærmetall, samt bedre inntjening ved aluminiumverket i Qatalum trekkes fram som lyspunkter.

- I en markedssituasjon som fortsatt er krevende, vil vi konsentrere oss videre om å forbedre resultatene på tvers av verdikjeden. Vi forventer å fullføre det ambisiøse 300 dollar-programmet i slutten av 2013, noe som vil styrke Hydros bransjeposisjon, sier konsernsjef Richard Brandtzæg.

Programmet innebærer inntjening ved Hydros heleide aluminiumverk på 300 dollar per tonn.

- Forbedringstiltakene våre vil fortsette, inkludert planer om å optimalisere produksjon og resultater i bauksitt- og aluminavirksomheten i Brasil, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Sterkere netto resultat

Hydros bunnlinje endte på 113 millioner kroner i fjerde kvartal, mot minus 749 millioner kroner i samme kvartal i 2011. Resultatet for det fjerde kvartalet i 2011 ble rammet av en større nedskrivning på 1,3 milliarder kroner knyttet til driften i Australia og Sør-Europa.

Hydros omsetning var 15,9 milliarder i fjerde kvartal i fjor, mot 17,2 milliarder i 2011.

Analytikerne ventet på forhånd omsetning på 16,7 milliarder kroner og et underliggende driftsresultat (EBIT) på 299,7 millioner, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones. Resultatet var ventet på 133,5 millioner kroner.

Styret i Hydro foreslår et utbytte på 0,75 kroner per aksje for 2012.

- Utbyttet reflekterer driftsresultatene i 2012 og selskapets sterke økonomiske posisjon, også gitt de usikre markedsutsiktene.

Venter vekst

I perioden som gikk har råvarekostnadene og de realiserte aluminiumsprisene falt, mens aluminaprisene og kraftprisene har steget.

Tirsdag varsler Hydro forventet vekst i etterspørselen etter aluminium på mellom to og fire prosent utenfor Kina.

Selskapet opplyser ellers at de har solgt kontrakter på rundt 60 prosent av den forventede primæraluminiumsproduksjonen for første kvartal 2013 til omtrent 2050 dollar per tonn, ekskludert Qatalum.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hydro leverte på sitt viktigste nøkkeltall

  2. Sidelengs for Hydro tross høyere «all in-priser»

  3. - Qatalum er det siste stedet vi slår av lyset

  4. Annonsørinnhold

  5. Hydro sliter fortsatt med tøft marked

  6. Prisfall ga svakere kvartal for Hydro