Songa stupte etter mer rigg-trøbbel

En av to «snakkiser» tirsdag.

FORSINKELSER: Songa får pryl på Børsen etter nye overskridelser på riggen «Songa Trym». Bildet viser søsterriggen Songa Delta.
Publisert:

Tross opptur ellers i Europa er det langt mellom lyspunktene på Oslo Børs tirsdag. Hovedindeksen er ned 0,34 prosent til 467 poeng.

Situasjonen ellers i Europa er som følgende:

  • Tyske DAX er opp 0,36 prosent
  • FTSE 100 i London er opp 0,64 prosent
  • Franske CAC 40 er opp 1,14 prosent

Dagens to store «snakkiser» er riggselskapet Songa og gruveselskapet Northland Resorces.

Førstnevnte meldte mandag kveld om ytterligere forsinkelser for «Songa Trym». Riggens verftsopphold har allerede blitt lenger og dyrere enn først anslått, og den nye forsinkelsen møtes med skepsis i markedet.

Songa-aksjen er tirsdag ned 9,8 prosent til 5,3 kroner, og ifølge Carnegie er prisingen fremdeles i høyeste laget - både i grunnet overskridelsene og egenkapital- og gjeldssituasjonen.

- Jeg tror egenkapitalen er blåst her med tanke på det antall aksjer selskapet vil måtte trykke, sier Carnegie-analytiker Frederik Lunde.

Carnegie har et kursmål på tre kroner, men Lunde legger til at han ikke nødvendigvis ville kjøpt på den kursen heller.

Ny Northland-nedtur

Northland Resources lyktes ikke med å hente inn den ønskede kapitalen. Tirsdag morgen kansellerte selskapet prosessen med å utstede obligasjoner og aksjer for i alt 375 millioner dollar.

- Vi fikk ikke til en emisjon på rimelige vilkår. Nå jobber vi videre i dialog med et antall interessenter, sa fungerende finansdirektør i Northland, Peder Zetterberg, til E24.

Det spekuleres i om et konsortium kan komme til å overta hele selskapets drift. Samtidig er likviditetsproblemene i selskapet overhengende.

- Jeg kan ikke svare eksakt, men det handler om dager, sier IR-direktør Anders Antonsson til Norrländska Socialdemokraten.

Northland-aksjen har falt betydelig siden kapitalbehovet ble kjent, men har den siste uken steget noe før avklaringen rundt emisjonen. Tirsdag falt kursen igjen markant, 24,5 prosent til 0,7 kroner per aksje.

Archer opp

Blant dagens vinner er oljeserviceselskapet Archer. Selskapet meldte i forrige uke at de skal hente 250 millioner dollar gjennom en rettet emisjon, som er garantert av de største nåværende aksjonærene til en kurs på minimum én dollar per aksje.

Dette ble godt mottatt, og Archer-aksjen er opp 8,4 prosent til 7,2 kroner tirsdag.

Sevan Drilling fortsetter også oppturen. Selskapet har nylig styrket egenkapitalen, og meldte tirsdag om høy oppetid for riggen «Sevan Brasil». «Sevan Driller» har vært gjennom planlagt vedlikehold, og er nå i gang med testing.

Sevan-aksjen er opp 6,1 prosent til 4,3 kroner per aksje.

På lista over de mest omsatte aksjene faller børslokomotivet Statoil 0,14 prosent til 145,9 kroner per aksje. Oljeprisen er stigende - nordsjøoljen omsettes for 116,75 dollar per fat. Av de fem mest omsatte aksjene er det kun DNB som stiger: Bankaksjen er opp 1,2 prosent til 77,1 kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om