Vil hente milliarder for å redde Northland

Alt ser ut som Northland nå har sikret fremtiden sin. Men aksjonærene utvannes kraftig i forbindelse med redningsoperasjonen.

Northland Resources
Publisert:

Northland Resources har blitt enige med viktige kreditorer om en ny finansieringsløsning.

Det fremkommer i en børsmelding mandag formiddag.

Etter at den omfattende restruktureringen av selskapet er ferdig, vil aksjonærene utvannes kraftig. De vil bare sitte igjen med 5,14 prosent av egenkapitalen i selskapet.

Den nye løsningen innebærer at det utestående sikrede obligasjonslånet på 370 millioner dollar (2,15 milliarder kroner) blir omgjort til et konvertibelt obligasjonslån med fire prosent rente.

Obligasjonene, som ble utstedt i mars i fjor, vil nå ha forfall i 2020.

Avtalen innebærer også at Northland får utbetalt de resterende 62,6 millioner kronene som står på den sperrede kontoen hos Norsk tillitsmann.

Northland har siden februar befunnet seg under svensk konkursbeskyttelse, og på et møte den 3. mai vil kreditorene få stemme over de nye vilkårene.

Northland-aksjen ble mandag tatt ut av handelen i påvente av en melding fra selskapet. Aksjen skal etter planen gå i handelen 13.25 mandag ettermiddag.

Vil hente mer penger

I tillegg til restruktureringen av gjelden ønsker Northland å hente et nytt milliardbeløp.

Gjennom et nytt sikret obligasjonslån på tilsammen 362 millioner dollar (2,1 milliarder kroner) skal den langsiktige finansieringen sikres. Lånet vil ha en rente på 12 prosent, hvorav syv prosent ikke vil måtte utbetales løpende.

Northland meldte i slutten av mars at de hadde sikret seg en kortsiktig finansiering. Den skulle holde selskapet gående frem til en langsiktig pakke var på plass.
Det var leverandørene og obligasjonsholderne som splittet regningen for en kortsiktige pakken.

Ifølge Northland har tre eksisterende obligasjonseiere allerede signert en forpliktelse til gå inn med verdier for rundt en fjerdedel av det nye lånet på 362 millioner dollar.

Full gass neste år

Med den nye finansieringsplanen på plass anslår Northland at selskapet vil være fullfinansiert og at produksjonen vil ha nådd marsjfart i løpet av andre halvår neste år.

Hvis kreditorene godtar den nye finansieringspakken forventer selskapet å kunne gå ut av konkursbeskyttelse i begynnelsen av juli i år.

Situasjonen får samtidig konsekvenser for flere styremedlemmer. I forbindelse med restruktureringen vil tre styremedlemmer trekke seg, mens to observatører vil bli oppnevnt til styret.

Når prosessen er ferdig, skriver selskapet at det er ventet at kreditorene og nøkkelleverandører vil nominere fire nye styremedlemmer.

- Disse foreslåtte tiltakene representerer den beste tilgjengelige finansieringskilden som kan løse Northlands kortsiktige og langsiktige likviditetsbehov innen rimelig tid. Tiltakene er ventet å sikre den nødvendige finansieringen for å ta produksjonen på Kaunisvaara-prosjektet opp til fullt volum innen tredje kvartal 2014. Vi er veldig takknemlige for støtten vi har fått fra våre kreditorer, leverandører og ansatte, sier konsernsjef Karl-Axel Waplan, i meldingen.

Overrasket alle

I januar overrasket Northland Resources markedet med at de trengte mer penger.

Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet forklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Nyheten sendte aksjen i en dramatisk nedadgående spiral på børsen. Aksjen falt med tosifrede prosentbeløp over flere dager.

Etter at Northland søkte konkursbeskyttelse under svensk lov besluttet den kanadiske børsen i Toronto å fjerne selskapet fra børsen.

Dermed er selskapet kun notert på Oslo Børs inntil videre.

Les også

Her er Northlands største kreditorerNorthland kan bli kastet av børsen i CanadaNorthland får leve videreNorthlands finanssjef: - Bare å brette opp ermeneNorthland i gang med å betale milliardlånetNorthland om nye anklager: - Vi er ikke urolige

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om